Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mě na jakém principu pracuje ruční ovládání ventilátoru tepla/ chladu ve vozidle?
Jak je možně že když otočím tlačítkem na teplý vzduch tak fouká teplý a naopak na chladný fouká chladný?
Vysvětlil by mi to někdo?
Děkuju
Točením je ovládána klapka která směřuje vzduch přímo nebo přes malý radiátor napojený na chladící system vozidla.
No nevím jak dnes, ale u starších vozů to bylo tak, že pohyby kolečka (nebo třeba páček u starých škodovek) na středovém panelu byly bowdenem ovládány klapky. A buď se nasával vzduch přímo z venku (studený) nebo prohnaný výměníkem topení (teplý). Ten výměník topení je zapojen do okruhu chlazení, topí furt (de facto přídavný chladič). Proto když třeba Š120 vařila, ventilátor to neuchladil, zapnulo se i ve vedrech topení "na plný pecky".
doplněno 21.07.11 21:49:A podobně bowdenem je realizováno i směřování teplého vzduchu - ofuk skla, posádky, nohou... Levné, spolehlivé, účinné...
To je celkem jasné, že radiátor je napájen teplou vodou z chladícího systému pořád, jinak by to způsobovalo dost velké časové prodlevy při nastavování teploty vzduchu - než by se radiátor ohřál / zchladl. Teplota se mění přesměrováním vzduchu přímo nebo přes radiátor jak už jsem psal. A nová auta mají pořád totéž, pokud mají klimatizaci tak je tam ještě jeden radiátor, který funguje jak výparník v ledničce a přes něj se vzduch chladí.
Bmbx: Celkem jasné to vůbec není, tazatel neupřesnil u jakého vozidla tento přírodní úkaz zpozoroval, ještě škodověnky 120 měly bowdenem ovládaný ventil, který uzavíral nebo otevíral přívod teplé vody do výměníku topení!
...pokud spolujezdec zjistil, že i za slunečného počasí má mokré nohy, pravděpodobně odešel těsnící "O" kroužek právě v tomto ventilu...
no jo no - jenže škodověnka 120 se svým chladičem ve předu, motorem v zádu, miliony litry chladící kapaliny atd., atd. nelze uvádět jako obecný příklad topení - stejně v ní byla zima .
celou dobu jsem čekal kdo příjde z bufíkem...to taky není obecný příklad topení v automobilu
to sice ne, ale systém chlazení ve š.742 je náhodou dobrý, protože jde voda ochladit i když prorazíte chladič a uděláte si vepředu bypass, protože kolem potrubí pod autem pořád proudí vzduch. Jedinej důvod, proč se tato auta přehřívala byl v teplotním spínači ventilátoru, který je umístěn hloupě vepředu a nastaven na moc vysokou teplotu. Stačí provrtat jedničkou vrtákem 2 díry do termostatu, umístit čidlo hned za termostat a jste v pohodě . To jenom pro zajímavost
.
Na všem se dají najít klady a zápory
Myslím si, že u té škodovky to jinak nešlo, přepínání vzduchu přímo a přes radiátor by zabralo další místo už tak malého zavazadlového prostoru. V prostoru motoru se vždy ještě nějaké místo najde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.