Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvb-t CT1HD nelze sledovat, kolísání signálu

Od: miramira® odpovědí: 9 změna:

zdravím, v Brně se objevily nějaké nové ultiplexy na DVB-T (prog. STV1,2, JOJ, Markíza a pod.) oproti tomu se signál zkušeb. vysílání MUX s progr. CT1HD a Nova HD tak rozkolísal a i zeslabil, že mi v zásadě nejde přijímat přes menší 5V anténu se zesílením. Dříve to šlo (před měsícem) nyní ne. Může to mít souvislost? Asi ne co? Signál CT1HD DVB-T ted kolísá z 0 na 80% = nelze sledovat.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

0x
Zjistěte si jakým výkonem vysílají normální MUXy a jakým výkonem zkušební HD signál. Pak mužete pokračovat v pátrání po příčině kolísání. R.
hodnocení

zhruba to je tak, že výkon zkušebního vysílače je někde na 1/10 standardních vysílání vysílačů ČT1, Nova, Prima apod.

raadek*
To nechce zhruba, ale přesně zjistit konkrétní výkony vysílačů. Pak si spočítat jestli se vám vyplatí investice do nového anténního systému. Bylo by to složité. Přebudili by se stávající Muxy, na které byste musel použít útlumový článek nebo na HD použít pásmový zesilovač. Být vámi asi bych experimentoval pouze s anténou a počkal si až u Muxu 4 zvednou výkon. A co sousedi? R.
hodnocení

souhlas, to ale asi jen tak nebude

zkrat*

No ale kde ty přesné výkony zjistíte? Pro muxy 1,2 a 3 je to poměrně snadné, informace přímo od pramene jsou na webu Českých Radiokomunikací. Ale MUX4 provozoje O2 a na jejich webu o něm nenajdete ani zmínku - jediné co v sekci digitální TV mají, je jejich internetová TV. Podle digizone.cz se v Brně vysílá z FN Bohunice na K64 s výkonem 2kW a horizontální polarizací - jenže pořád je to jen zkušební vysílání a jeho kvalita se může průběžně měnit. (V Praze pozoruji spíše setrvalé zhoršování pokrytí a postupné vypínání vysílačů, které na začátku vysílání muxu 4 fungovaly a všechny sliby o rozšíření se ukázaly být liché a nějaký TPP nezávazným cárem papíru.) Takže na nějaké zvyšování výkonu u MUXU4 moc nevěřím - alespoň tak dlouho, dokud ČTÚ bude jen státem placenou pobočkou velkých telekomunikačních operátorů a jejich záložním PR oddělením a bude O2 tolerovat, že přidělenou frekvenci spíš blokuje než používá. Taky bych zkusil zaexperimentovat s anténou (bez jakékoli investice) a pokud to nepomůže, celý kyslíkový mux odepsal - dokud jeho vysílání nebude trvalé.

hodnocení

0x

Menší pokojové antény ze zesilovačem jsou horší, než bez něj - vlasni zkušenost. Když jsem si na netu omylem objednal anténu bez zasilovače a pak zjistil, že to s ní chodí líp, tak u té co už jsem měl jsem zesilovač vyřadil a je to prostě lepší. Zkuste najít jiné místo pro anténu, někdy je u těchto antének rozhodující posun o centimetry, najděte si na přijímači ukazatel síly / kvality signálu a hledejte...

hodnocení

tož toto zkusím, mám oba typy antén. Vím ale že MUX s HD mi bez zesílení vůbec nešel, a se zesílením anténou na 5V už to jakš takš jelo. Teď se to nechytá vubec.

Ono možná záleží na výrobci, ale zatím jsem se setkal s tím, že zesilovače moc na DVB-T dobré nejsou i když píšou na anténě, že je přímo k tomu určená.

doplněno 19.07.11 14:37:

A hlavně bacha na polarizaci, některé vysílače vysílají vertikálně...

jabraka*
hodnocení

0x

Jak říká BMBX Slováci všechno vysílají s vertikální polarizací.Pokud jsou jejich vysílače na kanálech z multiplexu zkušebního kryje s některým vysílačem slovenským,tak se klidně navzájem ruší.Slováci svoje pohraniční vysílače orientují tak,aby jejich pokrytí nezasahovalo přes hranice,ale antény s úzce směrovou charakteristikou je můžou zachytit.(Yagi víceprvkové)

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]