Nejste přihlášen/a.
Před chvílí mi byla dovezena nová hydraulická štípačka dřeva Woodster LF 100. Zapojení má na 16A 5ti kolík samec. Koupili jsme k tomu redukci ze 4 na 5. Zapojili a motor se otáčel opačně než by měl. Nejsem odborník, ale otec má nějaký systém prej po Baťovi, kde se otočí přívodní zástrčka a tím se změní fáze (pokud to dobře popisuju). U cirkulárky nám to běžně funguje. Ale u této štípačky to točilo pořád špatně. Takže se dívám do manuálu a je tam napsané, že mám v zástrčce na štípačce otočit šroubovákem 2 (z těch 5ti) kolíku. Lehce to tím šroubovákem šlo, prohodilo to fyzicky 2 kolíky. Ale opět to točilo špatně. Zkusili jsme ještě znovu otočit naši "baťovskou" zástrčku a opět nic. Prostě jsme vyzkoušeli všechny 4 kombinace. Otec hned brblal a nadával proč tam je ten 5tikolík, že to nechápe a že prej jestli to není jen proto, aby si mohl uživatel otočit tento směr (ale nám to teda nefungovalo). Samotného by mě to zajímalo, proč se někde použije 5ti kolík, jaký je rozdíl proti 4. Ale důvod použití 5ti kolíku mě zas tak samozřejmě netrápí jako to, že to pořád točí opačně motorem. Mohli byste prosím něco poradit, či mi aspoň vysvětlit nějakou teorii? Děkuji
doplněno 15.07.11 14:44:obrazek
doplněno 15.07.11 14:45:Ten prvni obrazek byla nami zakoupena redukce
tedka prikladam obrazek zastrcky na stipacce, kde ty 2 dolni koliky, jak je kolem nich bily plast, tak jdou jednoduse prohodit o 180 stupnu
doplněno 15.07.11 14:46:Aha, tak obrazek pridam jenom jeden? Achjo
doplněno 15.07.11 15:17:Tak mam rozebranou redukci, divam se na kabely a ten prehazovaci mechanismus na zasuvce ve stipacce, tak prehazuje faze L2, L3. Kdyz je prehodim, tak to musi tocit motorem opacne, nebo nemusi?
Pokud si ještě pamatujete, jak to bylo zapojené původně, tak to vraťte do původníh o stavu. Zelenožlutý drát musí být na tom nejtlustším kolíku. Pak prohoďte mezi sebou jen ty dva dráty naproti tomu zelenožlutému (pravděpodobně černý - hnědý, nebo černý - šedivý, nebo hnědý - šedivý). Žádné jiné dráty nepřehazujte! Riskoval byste úraz el. proudem! Po tomto zásahu se motor bude točit zprávně. Na fotce máte vlevo původní zapojení a vpravo zapojení po úpravě.
Tomuto fakt nerozumim, ale co jste mi tim chtel rict? Jde jen o technickou terminologii (ze jsem to nazval spatne?), nebo v tom vezi nejake reseni?
doplněno 15.07.11 14:32:Prodejce (ktery prodal takto plno stipacek) mi k tomu prodal 3 metrovou redukci ze 4 na 5. Tu jsem pripojil a zastrcil do stipacky. V zastrcce stipacky je primo zabudovana moznost, kde jednoduse otocim o 180 stupnu 2 koliky. Tak predpokladam, ze bych na tom nemusel nic resit. Otocim a melo by to jet. Ale ono nejede.
doplněno 15.07.11 14:47:Prikladam obrazek zastrcky na stipacce, kde ty 2 dolni koliky, jak je kolem nich bily plast, tak jdou jednoduse prohodit o 180 stupnu
5 vodičů - 3x fáze, 1x pracovní nula, 1x zem = novější systém, 4 vodiče (starší systém) má společnou zem s nulákem. Ale to s tím samozřejmě nesouvisí...
Tak by mne zajímalo,jak jste poznali že se točí motor špatně.To jako neštípalo?Nebo co to dělalo,napiš to.
Aha... to by mě teda nenapadlo, já bych vyzkoušel funkci štípačky... a pakliže by štípala, asi by mi bylo fuk jakým směrem se stator točí...
Cepagisi, pokud se stator točí, je něco hodně špatně. Stejně tak není fuk, kterým směrem se otáčí rotor motoru, potažmo čerpadlo. Servisuji mj. i briketovací lisy a výrobce výslovně varuje před chodem na špatnou stranu. Někdy (zejména při špatném osvětlení) je dost obtížné určit směr otáčení. Používáme na to jednoduchou pomůcku - plastovou vázací pásku na kabely - zastrčíme ji kousek přes díry krytu vrtule motoru, pak stačí motor jen kraťounce protočit a hned je jasno, na kterou stranu se otáčí.
Rovněž považuji technicky za nemožné, aby se třífázový motor točil i po prohození dvou fází stále na stejnou stranu. Ty zásuvky s otočnými kolíky jsou výborná věc, prohození fází je dílem okamžiku.
Promone, promiň máš samozřejmě pravdu, to jsem se upsal Ale s tím točením na jednu stranu, ono záleží jak kde, resp. jak je konstruováno čerpadlo hydrauliky, některým to skutečně nevadí. Že je na to v návodu výslovně upozorněno a že této štípačce to vadí, doplnil tazatel až poté.
Je to primo v manualu, ze to musim zkontrolovat a navic, kdyz je na motoru sipka jak krava a toci to opacne...
ale to není jedno, jak se stator točí, to by měli od štípačky rychle utíkat, aby nedošli k úrazu, mohla by poskakovat na délku kabelu...
Jeste jestli mohu tento blby dotaz. Kdyz zjistuju kam se to toci a na sekundy to teda zapinam a toci se to blbe - muzu tim nicit ten motor nebo nemusim mit strach? Vubec nevim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.