Nejste přihlášen/a.
Čau chci se zeptat, mám toto gme.cz/... a potřebuju do toho vyrýt nějak ty cestičky jak se to dělá nejlépe? děkuji
technoman:
výrobce může doporučovat lecos, praxe je praxe. Nechat plavat desku mědí na hladině je prostě osvědčený způsob. Já to taky míchal jak magor, než mi pře hodně lety zkušený radiomatér poradil tuhle fintu + oživování roztoku hřebíkama.
Než ten plát mohlo být uvedeno či popsáno schema. Záleží jak je to složité, pokud jde o pravoúhlé řešení, tak lze vyrýt trojúhelníkovým jehlovým pilníčkem, nebo upraveným plátem z pilky na železo, nebo frézovat, jsou frézky k dostání. Jinak vyleptat, nebo si nechat vyleptat. Na intu jsou návody..
V tom odkazu hned pod tou položkou Vám to dává na výběr z leptacích roztoků.
Jestli je to nějaký primitivní plošný spoj nakreslete ho "lihovkou" na CU destičku a dejte do roztoku.
Jestli je to nějaké složité veledílo používá se např. nažehlování přes speciální folii.
TO PODSTATNÉ JE, ŽE ŽÁDNÉ CESTIČKY SE NEŠKRÁBOU - ALE NEZAMALOVANÉ ČÁSTI DESKY SE ODLEPTAJÍ.
NE NE NE...LIHOVKOU KRESLÍTE CESTIČKY A ODLEPTÁ SE TEN ZBYTEK.
koukněte do toho návodu co jsem poslal.
Před X lety jsem si koupil speciální fix kterým se na Cu stranu plošňáku namaloval obrazec spojů, které musí zůstat na destičce. Potom se to nechá zaschnout. A v roztoku chloridu železitého - dá se běžně koupit hotový jako "roztok na výrobu plošných spojů" měď odleptáš. Nutno destičkou pohybovat, třeba pinzetou pod hladinou aby se vyžraná měď líp odplavovala a kontroluj aby roztok nepodežral vodivé cestičky.
žádný pohybování pod hladinou, akurát si můžeš tou pinzetou rejpnout do nákresu lihovkou a máš po parádě. Nejlepší je desku položit leptanou stranou opatrně na hladinu (deska bude krásně plavat) a to co krásně padá samo na dno není měď ale železo. Ona chemická reakce, která při leptání mědi probíhá je tkzv. nahrazování - kdy se v chloridu nahrazuje železo mědí a vzniká tedy chlorid měďňatý. Částečně vyčerpaný roztok lze oživit naházením železných pilin, hřebíků a podobně. Pak dochází k opačné reakci a vzniká zase chlorid železitý.
kamil:
CHLORID NENÍ ŽÍRAVINA. Leptání mědi je chloridem je nahrazování železa v chloridu mědí. Výsledkem je vyloučené železo. Jak už jsem zmínil výše a to je velliký rozdíl.
Pokud by jsi se rozhodl izolační cestičky nějak odbrousit, a pokud máš nějakou malou vrtačku na pl. spoje, tak v GESu mají tohle:
Je to pod obj. číslem GES07400101. Dělá se s ní krásně, a pokud máš jednoduchý motiv, tak to i odsejpá.
Musím se ale přiznat, že dnes bych to už takhle nedělal. Jen v případě hodně velké nouze. Proč?
SW pro PC pro návrh plošných spojů i FREE je spousta. Datový soubor s navrženým plošňákem se dá poslat poštou, a výrobců, kteří ti spoj vyrobí je spousta. A ten spoj je potom kromě vzhledu i kvalitní, žádné načnuté spoje, napůl podleptané, které stejně časem shnijou. Asi se do mě pustí spousta lidí, a bude argumentovat vším možným, ale já tvrdím, že návrh DPS na PC odpovídá dnešní době, a možnostem které jsou. Vím, že to jde leptat, škrábat atd. ale...
p.bmbx ,p.lui Poradil som profesionálne ako v roku 2011 amatér získa 1 ks plošáku. Spomínaný chlorid sa vyrába z kyseliny chlorovodík.a železa a v bezpečn. liste sa píše o silne korozívnej ,mierne jedovatej kvapaline ,ktorá leptá sliznice a dráždi pokožku.Použit rukavice a brýle .Tolko etiketa výrobku. Ja pridám ,že rýchlost leptania je malá 2mikrony / min .Lacnejšie a hlavne rychlejšie je leptadlo z kys.chlorovodík +peroxid vodika cca 30% .Frézovanie ručnou frézou je sebevražda a výsledok katastrofa .Postup som opísal vyššie a výsledok ,čas a cena rozhodnú.
kamil:
ty jsi opravdu zvláštní . Na jednu stranu zde nedoporučuješ práci se žíravinou (což chlorid železitý není) a na druho stranu radíš kyselinu chlorovodíkovou s peroxidem - to mne pobavilo
. Nejen, že je s kyselinou chlorovodíkovou (která je žíravina! ) póóóódstatně nebezpečnější práce než z chloridem, ale leptá tak rychle a agresivně, že lihový fix je nepoužitelný, lak se musí vyzkoušet který by to možná vydržel, ale moc jich nebude. Leptal jsem spoje tímto způsobem, ale zkušenosti jsou špatné. Prostě chlorid je chlorid a myslím, že se asi těžko najde člověk, který si staví nějakou elektroniku a při výrobě DPS bude honit čas
Jinak metoda výroby DPS záleží i na složitosti - jsou jednoduché obvody na které je výhodnější a rychlejší škrábání nebo frézování, jsou složitější kde už i kreslení je dost náročné a když má člověk předlohu tak je dobrá fotocesta. Já jsem kdysi vyráběl několik paměťových karet do kapesního PC pomocí lihového fixu a plotru z Aritmy - docela to pěkně vyšlo
Drahý radca ,odbočujete z témy a radíte mne a nie tazatelovi.Nečítate,že aj iný radca p.drich v odkaze uvádza,že chlorid je žeravina.Vy máte svoju pravdu a encyklopédia je vám fuk.Dal som babskú info o HCl a peroxide a keby som dal aj inú,že miesto fixu treba použit trubičkové pierko s nariedeným voskom,alebo naleptávacím tužom na fólie ,tak sa budete smiať rovnako a posielat mi smajlíkov ,čo si ťukajú na čelo? Neuráža ma to,viem o návrhu, technologii a výrobe dps viac . Váš vlak sa zastavil na Aritme,ktorá kreslila perom a fixom ,ale nie plošaky M1:1.Svetelnú hlavu na plošaky mal iba Strong z VUMS Praha 1975 a anglická EMMA 80 a tieto stroje sme neukazovali ani pionierom, ani nadšencom,preto neviete poradit viac.Verím ,že blesk 1996 nakreslí svoj plošák a súbor .brd ,pcb ,alebo papier pošle výrobcovi ,dosku može mat druhý den aj na konci republiky.
kamill:
nemusíš si přede mnou natahovat tryko . Můj vlak se nezastavil na Aritmě, v té době to pro mne byla dostatečně kvalitní a laciná metoda jak dělat kusovou výrobu doma. Nějak ztrácíš nervíky když tak reaguješ, ale alespoň, že tě smajlíci neuráží, to taky nebyl učel.
Tazatel si chce vyrobit DPS, on se neptá, kam má poslat návrh aby mu jej vyrobili. kamill, jsou na světě lidi které potěší si něco-cokoliv vyrobit vlastníma rukama - víš o tom?
blesk1996:
je ještě jedna kouzelná metoda jak vyrobit kvalitně relativně složitý DPS, předloha se vytiskne v měřítku na laserové tiskárně zrcadlově. Obrazec se pak přežehlí na čisotu DPS a papír se odstraní. Pak lze desku normálně vyleptat, po vyleptání se deska umyje ředidlem. Prohledej net, na toto téma najdeš nějaké rady - jak žehlit, jak odstranit nejlépe papír, atd.
radabrdy:
samopájitelný drát je přežitek, běžný smaltovaný stačí, dokonale jej lze pocínovat na kousku novoduru, nebo tabletce Acylpyrinu
nebezpečné látky by měli přijmout ve sběrných dvorech
Samopájitelný drát je dobrá věc. Když v práci pájíme vývody cívek na svorky a vidím že je tam drát 2L (2x lakovaný) tak bych se z toho pos***.
No tak použij kus novoduru, nebo tabletu acylpirýnu pak je to opravdu hračka. Když jsem potřeboval zapájet smaltovaný drát 0.02mm na cívce od krokového motoru náramkových hodin tak to ani jinak nešlo. Ten novodur funguje nejlíp když už je smyčkou páječky spálený do černa, acylpyrin funguje normálně jak při použití kalafuny jen hodně dusivě smrdí, je dobé do toho kouře foukat jinak je to o zadušení.
Ne k zadušení. Ten kouř z acylpirynu je jedovatý.
doplněno 08.07.11 12:16:Kyselina salicylová a její výpary poškozují jako každá jiná kyselina sliznice a hlavně oči. Já myslel, že se to všeobecně ví, že kyselina do očí není nic moc. A ejhle, ono ne. No tak už to víš.
lui:
nejdřív napiš co se z acylpyrynu uvolňuje jedovatého a pak se budem bavit o tom že je jedovatý, do té doby to budu brát, že je dráždivý .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.