Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Dneska jsem dostal darem použité autorádio Watson CRC 848 MU
a na napájení potřebuje 12V 15A dá se tento zdroj něak dobře sehnat nebo po případě něak vyrobit
a jaký odpor by měli mít membrány jeatliže je to 4 x 40W
Děkuji
Jestli jsem pochopil chcete autorádio napájet ze sítě 230V. Já bych to řešil takto: zdroj 12V 15A bych asi koupil moderní spínaný. (cena cca 2000,-). Pokud seženete někde levně obyč. trafo pak postačí přidat můstek a filtrační kondezátory případně ještě tlumivky. Reproduktory si zvolíte podle sebe, podle mě to není kritické, většina autoreproduktorů maj impedanci 4 ohmy.
No kritické to je, pokud je to na 4ohmy a dají se tam 8ohmové tak se dosáhne pouze poloviční výkon a pokud to bude obráceně tak to nemusí vydržet koncový stupeň.
Počítačový zdroj má tebou požadované naoájecí parametry a 2k určo stát nebude na to stačí relativně levná herka..
tak tak počítačovej zdroj na výstup kondík 5 g a repráky na 90% 4 ohmu v autech je malý napětí kde by se vzalo tech 40 w .
doplněno 01.07.11 10:26:Ted jsem se díval na několik obchodů s autoreprákama všude 4 ohmy
takže 12v to je max v jedný pulvlně (mustek jinak by jsme museli dělit dvěma) efektivních 8.5 to na druhou 73 děleno4 18 watů jak vyšitejch
doplněno 01.07.11 11:45:nebral jsem žádný saturační napětí ani jiný ztráty
to první s tím mustkem je to co jsem vypočítal já akorát rozdil 12V a 14,4V(což je pro auto správnější) to druhý (nábojová pumpa) jsem dělal jako semestrálku ještě s diskrétníma součástkama a vlasní zesilovač byl ve třídě D (modulace) a jestli to používaj komerční autoradia tak od 10 000 výš
doplněno 01.07.11 13:01:to je to samý jako že je na autoreprácích napsaáno 100W a 10 W sinus 1 KHZ je za pár minut spolehlivě odpálý
Jeden z návodů jak upravit zdroj z PC:
hw.cz/...
Zdroj lze pořídit ve většině sběrných dvorů, které se zabývají likvidací počítačů. Nebo v "chráněné"dílně na Žižkově v areálu Pražských služeb. Za dobré slovo vám jich jistě rádi několik darují.
Na internetu nejsou jen stránky "poraďte", kromě jiného jsou na něm k nalezení i adresy sběrných dvorů
1.tak dneka jsem u nás na mníšku navštívil sběrný dvur a pritáhnul jsem si 4 zdroje z počítače a něaká repráky jeden zdroj jsem dneska upravil a omylem jsem obrátil ledku a už se mi jí nechtělo obracet takže zítra budu pokračovat a na štítku má hodnotu 8A
což není zas tak málo si myslim.
a když vývody který nebudu zatězovat5V (20A) tak bych moh tu hodnotu proudu 12V překročit nebo ne?
3.bude vadit tomu rádiu kryž pripojim jen jeden reprák nebo ne?
nerad bych tak dobrý rádio zničil když sežere CD , MP3 ,USB , a něakou pamětovku
tak zdroj jsem rozšlapal a na štítku u rádia je right speaker +
a right speaker -
Kde je prosimvás na repráku plus a mínus já mam na repráku jen větší a mensí konektor nic víc. Nebo to je jedno?
Je to jedno, jen je důležíté repráky zapojit stejně, proto je to označené buď velikostí konktorů nebo plusem/mínusem, nebo barvou...
Jasně, prostě repráky musí být zapojeny svými stejnými konci na své mínusy na rádiu a druhými konci na své mínusy na rádiu, aby byly stejně nafázovány a nepracovli proti sobě. Je prostě jedno jak ale oba stejně.
doplněno 05.07.11 23:03:Oprava:
repráky svými stejnými konci na své mínusy a druhými konci na své plusy, nebo obráceně, ale oba stejně.
(Plus a mínus na repráku znamená, že po připojení napětí na plus a mínus se vychýlí membrána vždy stejným směrem)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.