Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Generátor ze sekačky

Od: blesk1996 odpovědí: 22 změna:

Čau, chci se zeptat auto má ty optimální otáčky kolem 3000-4000 ot./min šel by udělat nějakej držák že bych tam měl zapíchlej motor ze sekačky který má 3000 ot./min a řemenem poháněl altík kdyby třeba dával 12V 40A a bral bych si těch 35A šlo by to znát na motoru že to neutáhne.A ještě musím postavit něco abych měl výstup stejnosměrný? dík

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technoman*
hodnocení

2x

Myslíš jako postavit si motorgenerátor? Pohánět altik z auta motorem ze sekačky? Na co to chceš používat? Výstup budeš mít stejnosměrný - altik má vestavěný usměrňovač ale musíš zajistit regulaci (stabilizaci) napětí. Novější altiky mají vestavěný regulátor na 14V, u starších je připojen regulátor vnější ten by šel nahradit jiným dle potřeby. Ale ten motor ze sekačky bude asi bída. Jaký má výkon? Chtělo by to nějaký silný.

doplněno 29.06.11 21:36:

Toto monstrum by šlo nahradit transformátorem a řízeným usměrňovačem = menší, lehčí a tiché.

blesk1996
hodnocení

Stačilo by klidně i 10A výkon nevím podívám se zítra myslím že má 2,5kW. a ty kolečka mám udělat v nějakém poměru aby ten motor měl větší sílu? při kolika ot. už bude dávat těch 14V? dík

motor ze sekačky to musí úplně v pohodě utáhnout, pokud by stačilo 10A tak je to 140W, ale samozřejmě, že by to ten motor utáhl i na plné zatížení.

blesk1996
hodnocení

Čau, a ještě mě napadlo kdybych místo altíku dal třeba nějakej motor 230v AC 1000W a byl by třeba na 3000 ot. a točil bych s ním tak, tak bych dostal kolik wattů a mohl bych hnedka na to něco zapojit nebo musím něco postavit abych mohl z toho odebírat. Dík

juldab*

Podle motoru. Pokud je s kotvou nakrátko tak v okamžiku připojení ke stídavé sítí se motor roztoa kdý na hřídely budeš výkon místo odebírání dodávat tak se najednou zmení motor v alternátor se střídavým výstupem. Pokud by si měl derivační motor tak pozor jeho výstup je stejnosměrný

blesk1996
hodnocení

Takže můžu napřímo pustit třeba varnou konvici která by měla menší přikon než výkon toho motoru?

hodnocení

1x

Alternátor nenechávat běžet bez zátěže. Připojte trvalou umělou zátěž, aspoň několik Watů. Mohlo by dojít k poškození elektroniky alternátoru přepětím.

hodnocení

0x

Hrubým odhadem by to mělo fungovat 35A při 12V vychází 420W, něco je třeba připočíst na ztráty, tření a pod, ale sekačkové motory mívají běžně výkon okolo 4kW, což by mělo bohatě stačit.

technoman*
hodnocení

0x

Ty 4 kW mají možná tak v akčním letáku. *smich**cteni*Mám doma ze staré české sekačky poctivý motor MEZ Mohelnice a má něco okolo 400W při cca 2850ot/min a je to pěknej macek. Dodnes funguje. ( v dnešní době už se to jen tak nevidí) Opravoval jsem dvě sekačky v nich jsou motory údajně 900W jsou poloviční a když jsem je viděl rozebrané protože oba dva chcíply *plac*chtělo se mi blít. *blee*Něco tak ojebanýho se jen tak nevidí*sok*. Tipoval bych tak 400W trvale! jen díky mohutnému větráku. Ale běda když se ti něco namotá na hřídel a rotor se ti zastaví. To ti ten motor behem chvilky shoří. O těch "výkonnějších" si nedělám taky žádné iluze.*ee*

juldab*

Ty 4kw myslel u bezinovýho motoru né u elektrickýho

zajixxx*
hodnocení

0x

techomane bavíme se pořád o beníových sekačkách? :) nevím jak se ti může motor u benzínu spálit :) max zastavit :)

juldab*

Spálit jednoduše víš co je to thermit

zajixxx*

AL + Fe2O3?

juldab*

tak nějak ten práškovej hliník se prodával za komanču v takový konzervě a jako kysličník železa se požívaly kovářský okuje. A to si piš že to nějakou benzinovou hondu spálý namrt. A s hypermanganem to je teprve něco. bohužel jsem už starej a mám strach

technoman*
hodnocení

0x

Jo ták. Ten benzín jsem tam nikde nepostřehl...Vycházel jsem z elektrický. S tím altíkem to půjde, a se střídavým elmotorem taky, možná bude lepší použít třífázový, zapojíš ho do trojúhelníku ale musíš zajistit nabuzení tak, že buď ho připojíš k síti nebo pomocí třech kondenzátorů na min.400V spojených do trojúhelníku a připojených ke svorkám motoru. Podobný pokus jsem kdysi dělal se dvěma trojfázovými motory, jeden hnací, druhý hnaný, no žárovku to rozsvítilo a bylo to citlivý na zatížení. Byl to jen pokus.

blesk1996
hodnocení

Ještě jenom, můžu to použít takto? alternátor > autobaterie > měnič napětí o výkonu 2000W nerozbilo by se nic kdyby to dobíjelo kolem tak 50A vydrželo by to dík

blesk1996
hodnocení

Jo a jak dlouho vydrží měnič napětí když na něm bude mít zaplou vapku a ta se vypína a zapíná a takhle pořád můžu tím takhle oddělat měnič dík.

Dobíjet autobaterku 50 ampérami by jí nedělalo moc dobře, optimální proud je tak desetinou kapacity. On by tam ten proud ani netekl, alternátor dává 14V a i vybytá baterka má nějaké napětí na to aby tam tekl takový proud je mezi nimi málý napěťový spád,

doplněno 30.06.11 16:23:

No a měnič o výkonu 2000W? To by si vzalo asi tak 166A to by moc dlouho neběželo a baterku by to nestačilo dobíjet.

zajixxx*

Nějak mi nesedí ten proud 166 A :(

No měnič o výkonu 2000W napájený z 12V si asi takový proud vezme a to počítám, že by měl 100% učinnost ;)

hodnocení

0x

To je fyzikální olympiáda?

blesk1996
hodnocení

bmbx má pravdu když to chceš vypočíst tak na měniči máš napsanou účinnost (bývá kolem 85-90%) výpočet: 2000 : 12 : 0,85 = přibližně 196 A.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]