Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zničit důvěrné dokumenty

Od: nikoleta02* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, jaký myslíte, že je nejlepší způsob, jak zničit důvěrné dokumenty jako bankovní výpisy apod.. Shlédla jsem obrovské množství skartovaček a vůbec nevím, jak rozumně vybrat.

Vím, že je 6 stupňů bezpečnosti, co se týká třetího, ten se nejvíc doporučuje, že na doma stačí, cena se ještě dá, do 2000.. Ale mně to osobně nepřijde moc bezpečné při parametrech kousky papíru cca 4x40mm. Ty 4 mm my přijdou dost velké, když si vezmete jak drobně se píše třeba ve výpisech z banky, teoreticky je to malé, ale zkuste si opravdu vzít do ruky pravítko a přiložit na takový papír.. Přijde mi nejlepší řez do 2mm, ale taková skartovačka stojí od 4000, což je na mě celkem dost, levnější jsem bohužel nikde nenašla...

Třeba ty 4x40mm ale stačí, já nevím, potřebovala bych názor zasvěcenější osoby.. Děkuji.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

5x

Kupovat do domácího použití skartovačku za 4000 Kč mi připadá jako zbytečnost. No ale jestli doma peníze přehrabujete vidlemi a nevíte, co s nimi, pro ne, že. My doma většinou listiny určené ke skartaci pálíme.

claire*
hodnocení

3x

My doma skartovačku máme, tuším ten třetí typ a v pohodě. Pro lepší pocit skartujte víc materiálu najednou, přihoďte k tomu i něco nedůležitého, pořádně to promíchejte, třetinu vyhoďte do koše, třetinu do popelnice na papír a třetinu dejte na kompost ;) nebo všechno na kompost, během zimy se to rozloží ;)

lerak*
hodnocení

3x

Jde o to co komu pomůže vědět, že máte na kontě třista korun. I když bude vědět číslo konta tak si ty peníze těžko vybere. Pokud budete skartovačku používat, tak aby řezela papíry kolmo na psaný text, tak 4 mm myslím bohatě stačí. Případně vyškubněte celkovou částku z listu a skartujte.

cepagis*
hodnocení

3x

Před měsícem jsem řešil úplně stejný problém. Osm velkých plastových beden (jako přepravky na ovoce, ale na výšku 40cm a s nosností 40kg). Plné dokumentů (smluv, faktur - cca čtvrt tuny papíru) ze zrušené firmy. Skartování mě rychle opustilo a to mám docela profi stroj fellowes ms-450Cs (cca 8.000Kč). Po pěti papírech se mi to skartovat nechtělo a víc skartovačka brát nechtěla. Nehledě k tomu, že v papírech byly i velké sponky. Takže oheň - já měl spoustu droných větví ze stromůa klestí, které bych tak jako tak musel spálit. Takže pozvat příbuzenstvo, udělat táborák a pálit. Co je důležité - papíry tam musíte začít dávat až v okamžiku, kdy oheň přestává hořet, ne do toho největšího fajrunku, papír je lehký, neprohoří a teplý vzduch bude papír unášet desítky metrů daleko. Takže počkat na uhlíky a pak postupně přidávat (my dávali klidně i paklíček 5cm tlustý). Přihrnout uhlíky a pokračovat. A pak železné hrabičky a pravidelně prohrnovat, co neprohořelo v prvním kole prohoří v druhém atd... Oheň jsme podpálili v osm večer a po půlnoci už nebylo co děla, když to spojíte s grilovačkou tak není co řešit.

nikoleta02*

Takže vy jste ten oheň připravil jak z klestí tak z uhlí? Já bych to ráda znala přesně, jak jste to vystavěl, protože já když cokoli pálím, i jenom nějaké klestíčko, tak půl města má mlhu.. Mám teď asi kolem 8 silnějších polen a pak spousty větviček, všude se toho dá najít, z bříz to je jistota.. Ale bojím se, že to nezvládnu, kdyby ty papíry úplně neshořely, tak to je na mrtvici, co pak s tím...

cepagis*

Větvičky (spousta vetviček), zdroj byl, na podzim jsem kácel ořešák, pak suchá tráva atd... podmínkou je, že to musí být vyschlé, tzn. ne čerstvé dřevo. Bříza sice chytne, ale bude z toho šíleně kouře. Týden před spálením jsem kupu raději přikryl igelitem, aby to nezmoklo. No a pak čekat na vhodný den, kdy má příbuzenstvo čas (aby mohlo pomáhat s přikládáním), neprší a je bezvětří. Papír totiž uletí jen když jej dávate po listech do velkých plamenů (teplý vzduch je lehčí a letí hodně rychle nahoru) nebo když je vítr. Takže počkat, až zbudou uhlíky a lokální plameny a na to dávat štosy neodělených papírů. Za prvé to jde rychleji a za druhé to neuletí. Štos samozřejmě neshoří najednou, bude "doutnat" od okrajů, ale pokuď je papír suchý, tak bez kouře. Občas opatrně rozhrnout, obrátit, překrýt vrstvou uhlíků z větviček. Opatrně proto, aby to moc nelétalo. Nevím jak jste na tom s místem, já tohle neřeším, ale i tak tvrdím, že jsem s tímhle postupem měl zbytky papíru maximálně v okruhu 2m od ohniště. A co víc - "saze" z papíru nejsou mastné, takže to první deštík vyřeší a nic nepoznáte.

hodnocení

2x

Existuje řada firem, které se skartací dokumentů zabývají. Vyjde to levněji, než kupovat skartovačku. Jedna z nich je např. zde: skartace-net.cz/...

michalkolesa*

Sice firmy reklamují diskretnost, ale já osobně bych to cizím lidem nedával. Náhodou tam bude nějaký zaměstnanec ve výpovědní době nebo bude na něj tlak, aby výpověď podal sám (bez nároku na odstupné) a zneužije to.
Když je skartovčka drahá tak si vzít k televizi nůžky a při sledování seriálu stříhat.
Pálení není zrovna moc ekologické, zejména, když je tisknuto olovem a papír není čistá buničina a co lidi v panelácích? Ti nemají kde rozdělat oheň.

hm*
hodnocení

2x

Já bych to nepřeháněl. Kdysi jsem si taky pořídil skartovačku, koukal jsem na cenu. Nevím, jakou má třídu, ale dělá jen proužky 7 mm široké, ani je nepřestříhává. A myslím, že to pro nás stačí, před tím jsme vše normálně vyhazovali. V podstatě jsem akorát nechtěl, aby někde poletovaly A4 s našimi volně čitelnými údaji. Hromada proužků ze skartovačky je, podle mne, dostatečnou bariérou proti nějakému hloupému příležitostnému vtípku.

Kdyby si někdo dal tu práci, přehraboval výslednou hromadu proužků a skládal, asi by se mu to po nějaké době povedlo. No a pak by vlastně zjistil adresu a dejme tomu rok starou částku na účtu. Takže nic, co by za tu práci stálo.

juldab*

Sníst ale moc to nechutná. Osvědčený způsob léty prověřený.

zajixxx*
hodnocení

1x

Otevřít krb, a přiložit, a ještě se zahřejete :) , popřípadě do mixéru s vodou a rozmixovat :) xDXd

michalkolesa*

To není špatný nápad ten mixer *smich*

I když trochu nehygienické
Nebo nechat rozmočit v kýblu s vodou. To je už hyginičtější.

kim*

Mixér - to je geniální nápad. Ještě si můžu udělat vlastní ruční papír. *palec*

hodnocení

1x

Já jsem takovéhle věci dala dceři a ona mi je na úřadě skartovala. Naposledy jsem poprosila ve své bance, odkud byly výpisy. Bez problémů, s úsměvem. *jasne*

majorus

nevyuzivam vypisy ...neni pak co skartovat!

a pokud uz tak jedine do ohne s tim...az budete u nekoho na zahrade a bude se grilovat priber te ty dokumenty sebou...a mate po problemu

martinw*
hodnocení

0x

A co třeba spálit jednoduché a levné...

nikoleta02*
hodnocení

To ano, pokoušela jsem se, měla jsem asi 50 listů a věříte, že jsem se opravdu nadřela, aby se to celé na dvorku opravdu spálilo? Všude mi zůstalo spousta neshořelých částí.. benzínem jsem to polévat nechtěla.

Teď se mi toho doma nahromadilo opravdu hromada, takže to bych se při pálení asi zbláznila a sousedi taky pak na nás shlíží...

krkovicka*
Válelo se to po dvorku?nepálila jste to v krbu,nebo v hrnci v plechovým kýblu?Se pak není čemu divit...

lui*
hodnocení

0x

Lidičky, mohl by mi někdo říci, jak se dá zneužít výpis z účtu z banky? Možná jsem hlupák, ale nic mě nenapadá. Třeba se k nim potom začnu chovat lépe, a skončí jinde než ve sběru.

rv*

Pokud se někdo dívá na detektivky, nesmíte se divit, že ho to poznamená.

Já taky miluji detektivky a kriminálky (a na kvalitě mi zas až tak nesejde :D), ovšem taky marně přemýšlím, jak se dá zneužít výpis z účtu. Leda snad pokud bych byla s manželem v rozvodovém řízení a jednalo by se o tajný účet, kam bych si přelejvala rodinné peníze na budoucí přilepšení ;) I když tedy mé děti chodí do kroužku a jeho provozovatel mi odmítl mailem poslat číslo svého účtu, na který jsem chtěla zaplatit kurzovné... že prý ho má vytištěný na papírových přihláškách, ale elektornicky ho nesdělí ani za nic *nevi*

lidus*
hodnocení

0x

Snadno ale ne moc rychle jelikož do kotle nemůžete dát balík aniž by jste ho nerozdělala, měla jsem dvě igelitky a seděla u kotle a házela papír za papírem-pro jistotu jsem to vše ještě i četla.

krkovicka*
Liduš já takhle jednou nechtěně spálila sázenku na sporku náhodný tip.Padla první výhra a pak se psalo,že se o to majitel-ka ještě nepřihlásil-a *zed*

pontee*
hodnocení

0x

Prosím Vás, nevíte někdo, jak vypadá křížený řez ze skartovačky? Já si to nedokážu představit, zda to vypadá jako písmeno L nebo to znamená, že je ten řez nějaký ozubený...

Děkuji..

cepagis*

Při kříženém řezu lezou ze skartovačky nasekané proužky, matematicky řečeno kosodélníky (droboští), naproti tomu levné skartovačky dělají pouze "nekonečný" - nenasekaný proužek. Jinými slovy to co vyleze z křížového řezu je z hlediska zničení informace bezpečnější a materiálu se do koše obvykle vejde víc (při proužcích zabírá nejvíce místa vzduch).

lui*
hodnocení

0x

Pro velká množství papíu, není to nic pro jednotlivce, se dá domluvit skartování přímo v papírnách. Dokumenty se sypou přímo do linky na výrobu papíru. Skartovávají se takhle tajné dokumenty apod. Od kolika kg a za kolik, předpokládám, že to není zadarmo, nevím. Asi záleží na celkovém množství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]