Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mobil na běžné focení

Od: vojtech* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den.

Vybírám mobil, se kterým by se dalo rozumně fotografovat (možná i točit video) - hlavně momentky, malé děti. Nejde mi o super kvalitu, ale aby fotky vypadali dobře na monitoru i na papíře 10 x 15 cm.

Mám představu 5 Mpx a autofocusem (např. Samsung Wave 723, Sony Ericsson X10 mini), ale nevím, jestli to stačí nebo má smysl sledovat i stabilizaci obrazu (Sony Ericsson U5i Vivaz) a další pokročilé funkce!?

Když mi nějaká fotka nedopadne dobře (např. kvůli světlu), nevadí. Žádná umělecká fota také neplánuji:)

Děkuji za návrhy či vlastní postřehy a zkušenosti.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na fotky 10x15 stačí minimální rozlišení 2 MPX, optimální je kolem 3 MPX, být vámi tak si radši pořídím klidně ten nejlevnější kompakt, výsledky budou vždy o něco lepší. Tahle univerzální řešení nikam nevedou, prostě je lepší používat věci k čemu jsou určeny, mobil na telefonování a když není nic po ruce, nebo chceme poslat MMS tak i k focení, ale používat mobil hlavně jako foťák je zvrhlost *smich*.

vojtech*
hodnocení

Souhlasím. Jde o to, že kompat, který vlastním, nemám zdaleka vždy (když bych chtěl) u sebe - telefon skoro vždy ano. Tolik na vysvětlenou.

hodnocení

0x

Jako levnější a asi hůře dostupnou verzi doporučím SE K8OOi -xenon blesk, AutoFocus... luxusní fotky i při sportu...

Popřípadě ten vivaz..nicméně k8ooi přežila snad vše...

Jo, K800 byl dobrý, přimo výborný stroj, ale když chci fotit tak opravdu jelepší si pořídit foťák. Mobily mají opravdu malé, pidiobjektivy, že mají některé autofokus je spíš reklamní trik, protože takto malý objektiv je zaostřný furt a na všechno, ale hlavně fyzika se nedá oblbnout, s takovým objektivem se djí udělat pěkné fotky, ale je potřeba i pěkné světlo

AF je reklamní trik..koukám profík...doporučím fotit za jízdy na kole s a bez a uvidíš ten reklamní trik...

hangar:

*smich**smich**smich* co má společného AF s jízdou na kole? To si mne opravdu rozesmál. Asi ty trochu pleteš pojmy. Víš co je to hloubka ostrosti? Asi ne. Tak malé objektivy ostřit téměř nepotřebují, to že do některých mobilů strkají AF je opravdu z velké části reklamní trik, ale přesvědčovat tě o tom nebudu, žij stále v bludech *haha*.

vojtech*
hodnocení

Promiňte, ale nesouhlasím. Autofocus (AF) smysl má po shlednutí mnoha fotografií jej považuji za přínos. Za jízdy na kole je nevyfotím nic nai kompaktem.

Nezlobte se, ale fotit cokoliv za jízdy na čemkoliv je zhovadilost. Bez ohledu na sebedokonalejší techniku.

doplněno 28.06.11 08:39:

To patřilo Hangarovi.

a kompakt nemá autofokus? *haha**haha**haha* Mám z vás docela dost, už vidím že pro vás je opravdu na focení vhodný jen mobil a pokud možno co nejméně MPX, odhaduji tak 0,5MPX to je optimum aby na tom nebyly vidět žádné nedostatky *haha*.

Při jízdě na kole mne rozhodně nezachrání autofokus na mobilu - prosím udělejte si v tom jasno, nehledě na to, že fotit při jízdě na kole je nejspíš známka pokročilé demence, nebo nevím jak to jinak nazvat.

Panebože, kam se ten svět řítí

bmbx

Autofokus - reklamní trik? Jak pro koho. Mobil mám většinou po ruce, když něco rozebírám co neznám, tak si nafotím kabeláž, konetory, plošné spoje ... . SE D750 (K750) z 10 cm fotí dokonale.

Ale ano, foťák v mobilu má nezastupitelný význam pro pořízení dokumentu, například při havárii, nebo když potřebuju "opsat" jízdní řád a podobně. Tedy jako obrazový záznamník. O tom není pochyb.

jura2

nepleteš si náhodou pojmy? Autofokus / fixfokus? já mám dojem že K750 nemá autofokus a vidíš jak krásně fotí - důkaz toho, že autofokus je reklamní trik *smich*

bmbx

nepletu se - D750, K750 ma autofokus. Makro má vemi dobré, výborná čitelnost označení IO, je vidět každé zrníčko prachu na plošáku ... A objektiv se při zaostřování fyzicky houpe. *haha*

hodnocení

0x

Tenhle mobil s foťákem je ideální. Už to tu jednou bylo, takže se omlouvám, nejsem autor, jen jsem si to vypůjčil.

Mobil na běžné focení
vojtech*
hodnocení

Hezká fotka;)

hodnocení

0x

Když se zeptáte kteréhokoliv profesionála, řekne Vám, že na foťáku je nejdůležitější objektiv. Profíci často kupují tělo přístroje bez objektivu a ten pak dokupují podle svých požadavků na kvalitu a účel použití. Je logické, že sadu několika přesných čoček nemůže nikdy nahradit miniaturní plastové kolečko v mobilu (často odřené z nošení po kapsách). Dnešní elektronika sice dokáže skoro zázraky, ale mizerný objektiv Vám nezlepší.

Zkus si přečíst ještě jednou otázku...tazatel nehledá D 90 s 600 objektivem..

Hledá levnější mobil na fotky aby nemusel jak ocasník kvůlí pár náhodných snímků tahat 16 kg brašnu s fotovercajkem..

doplněno 28.06.11 21:03:

Fotím na kole neb jsem cyklouš a fotím další cyklouše ... fotím telefonem neb není třeba tahat další nesmysl o který je třeba se starat..

Tazatel chce ze stejného důvodu to co úžívám i já..ale dle jiných cce určitě zrcadlovku...

AF z pohledu laika.. je rozdíl s ním a bez něj obrovský na fotografii..takže asi tak ..

Kvůli pár náhodným snímkům je pořád lepší si pořídit ten nejlevnější a nejjednoduší kompakt (pro hangar - neváží 16Kg) než na tyto účely kupovat mobil.

doplněno 28.06.11 17:52:

A pro "hangar" už sis udělal jasno v tom co je AF, stabilizace, hloubka ostrosti, ohnisko objektivu atd.? *smich*

vojtech*
hodnocení

VŠEM DĚKUJI ZA PŘÍSPĚVKY.

ZNOVU UPŘESNÍM TÉMA: MÁM ZÁJEM POUZE O "FOTOMOBIL" A ŽÁDNÝ KOMPAKT OPRAVDU NECHCI

Z uvedeného důvodu žádám přispěvatele, aby se omezili ve svých příspěvcích pouze na mobilní telefony. Otázku kvality optik, optiku jako obor fyziky a další obdobné, prosím, vynechejte. Děkuji.

komu není rady, tomu není pomoci *smich*

Já mám dost kvalitní foťák v mobilu a přesto nosim v kapse kompakt, protože fotit mobilem je prostě hanebnost

Stupído odpověď.. jinač už to napsat nejde.

Tazateli jinač doporučím ideálně SE s bleskem ne jen diodou , androidem OS, 4 mega jsou již dost většina jich nabízí o dost více.. ono ak už moc není co pokazit a přečtením recenze na mobilmanii do dovršíte... vzhledem k vašim požadavkům minirecnze fotoschopností v recenzi mobilu vypíše všechny nedostatky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]