Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expozimetr ve fotaku a spravnoa expozice?

Od: mipooo* odpovědí: 7 změna:

Prosim o radu, koupil jsem si kvalitnejsi kompakt (canon sx50 hs) a chci se neco naucit o nastavovani funkci a spravnom fotografovani.. Ctu si manual, take jsem si koupil knizky o kreativni expozici, jak spravne fotit, atd. ale nechapu jednu vec. Ve vice knihach se pise nasledovne: nastavte clonu, zaostrete, upravte rychlost uzaverky tak aby vam expozimetr fotoaparatu ukazal spravnou expozici a udelejte zaber.

Clonu si nastavit umim, zaostrit umim, upravit rychlost uzaverky umim, ale kde a jak mi expozimetr fotaku ukazuje spravnou expozici? Nerozumim teto hlaske, jedna se ale asi o neco standardne reseneho, kdyz to nikde v knihach nikdo nepopisuje.

Mozna to je popsano v manualu, ten mam ale jenom v anglictine. Dekuji!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No pokud chcete na svém fotoaparátu něco nastavovat ručně, tak v režimu M nastavíte clonu a čas tak aby vám stupnice EV ukazovala NULU. Ale pokud si něco víc nenastudujete používejte spíš režim A nebo P.

doplněno 10.02.13 14:36:

na dispeji by se měla objevit stupnice EV, většinou od -2 do +2 a na té se snažte pomocí clony a času nastavit 0 - to je pak správná expozice.

mipooo*
hodnocení

Ahaaa, tak uz chapu. Dekuji! Ja totiz do teto doby zkousel hlavne P, A, S a tam je tahle stupnice manualna. Zkusil jsem tedy M a skutecne mi to tam nabizi po namacknuti.

Jestli ale takhle fungujou vsechny fotaky a je to pomucka pro M program, tak paradoxem je, ze autori, kteri pisou ze si mam takhle kontrolovat expozici, na zacatku knihy rikaj, at si ctenari prepnou na P a e tenhle program jim postaci na kvalitni fotky...

Kazdopadne moc dekuji, uz od patku mi to chodi po rozume.

Ve fotografii, ale i jinych oborech, muze k reseni problemu vest vice cest..To je i tento pripad.
Az do taju fotografovani proniknete vice, pochopite souvislosti..pujde to lepe.
Pro uceni jste si vsak nevybral zrovna idealni fotoaparat..
mipooo*
hodnocení

Ty ostatni souvislosti si uz davam dokupy, tohle mi neslo do hlavy. A jaky fotak by jste vybral?

Ja si ho vybral na zaklade doporuceni znameych a recenzi na webu. Potrebuji primarne fotit rychle a na ruzne vzdalenosti (zver). Fotak mam tyden, prvni dva dny jsem fotil na auto rezim, pak uz na P a prioritu casu a fotky jsou oproti memu staremu kompaktu nadherne, o zoomu ani rikat nic nemusim. Musim si zvyknout akorat kde a jak jsou rozmistnene funkce, ale to snad prijde.

Vidim ze ten fotak ma dalece vetsi moznosti, chci zkusit zacit fotit vic kreativne, hrat si se svetlem, expozici, koupit stativ a zkusit i prirodni scenerie, makro, atd.

Nereknu Vam co bych si vybral, to neni dulezite.Co bych si vsak rozhodne nevybral je ultrazoom s objektivem ekv.24-1200mm.
Pro fotografovani rychle se pohybujicich osob, ci zvirat, nebo sportu tento typ fotoaparatu take vhodny neni.
Ale pokud Vam vyhovuje, nic strasneho se nedeje...za rok ci dva si koupite vhodnejsi model.

Ve všech ostatních režimech vám nulu na EV nastaví automatika, vy pak manuálně můžete provést korekci do plusu nebo do mínusu pomocí nastavení EV. V režimu P to automatika nastaví úplně bez vašeho zásahu, v režimu A to nastaví pomocí času k vámi nastavené cloně, v režimu S to automatika nastaví k vámi nastvenému expozičnímu času. V režimu M si nastavíte clonu a čas dle libosti na nulu, nebo do plusu / mínusu pokud bude potřeba korekce expozice. Ještě vás upozorním na jednu užitečnou funkci v režimu P, kdy si můžete ovlivnit čas / clonu dle libosti pomocí funkce nazývané P shift. V režimu P lze ovládacím kolečkem (na zadní stěně) měnit čas a clonu tak aniž by se změnila expozice snímku, prostě čas a clona se bude měnit při zachování jejich správného poměru.

mipooo*
hodnocení

Diky za odpovedi, uz jsem v obraze, vcera/predevcirem jsem behal a fotil prevazne na manual a konecne to chapu *ua* Dekuji panove, fotky nevypadaj vubec spatne, ted uz tedy pilovat a zlepsovat techniku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]