Nejste přihlášen/a.
Prosim o radu, koupil jsem si kvalitnejsi kompakt (canon sx50 hs) a chci se neco naucit o nastavovani funkci a spravnom fotografovani.. Ctu si manual, take jsem si koupil knizky o kreativni expozici, jak spravne fotit, atd. ale nechapu jednu vec. Ve vice knihach se pise nasledovne: nastavte clonu, zaostrete, upravte rychlost uzaverky tak aby vam expozimetr fotoaparatu ukazal spravnou expozici a udelejte zaber.
Clonu si nastavit umim, zaostrit umim, upravit rychlost uzaverky umim, ale kde a jak mi expozimetr fotaku ukazuje spravnou expozici? Nerozumim teto hlaske, jedna se ale asi o neco standardne reseneho, kdyz to nikde v knihach nikdo nepopisuje.
Mozna to je popsano v manualu, ten mam ale jenom v anglictine. Dekuji!
No pokud chcete na svém fotoaparátu něco nastavovat ručně, tak v režimu M nastavíte clonu a čas tak aby vám stupnice EV ukazovala NULU. Ale pokud si něco víc nenastudujete používejte spíš režim A nebo P.
doplněno 10.02.13 14:36:na dispeji by se měla objevit stupnice EV, většinou od -2 do +2 a na té se snažte pomocí clony a času nastavit 0 - to je pak správná expozice.
Ahaaa, tak uz chapu. Dekuji! Ja totiz do teto doby zkousel hlavne P, A, S a tam je tahle stupnice manualna. Zkusil jsem tedy M a skutecne mi to tam nabizi po namacknuti.
Jestli ale takhle fungujou vsechny fotaky a je to pomucka pro M program, tak paradoxem je, ze autori, kteri pisou ze si mam takhle kontrolovat expozici, na zacatku knihy rikaj, at si ctenari prepnou na P a e tenhle program jim postaci na kvalitni fotky...
Kazdopadne moc dekuji, uz od patku mi to chodi po rozume.
Ty ostatni souvislosti si uz davam dokupy, tohle mi neslo do hlavy. A jaky fotak by jste vybral?
Ja si ho vybral na zaklade doporuceni znameych a recenzi na webu. Potrebuji primarne fotit rychle a na ruzne vzdalenosti (zver). Fotak mam tyden, prvni dva dny jsem fotil na auto rezim, pak uz na P a prioritu casu a fotky jsou oproti memu staremu kompaktu nadherne, o zoomu ani rikat nic nemusim. Musim si zvyknout akorat kde a jak jsou rozmistnene funkce, ale to snad prijde.
Vidim ze ten fotak ma dalece vetsi moznosti, chci zkusit zacit fotit vic kreativne, hrat si se svetlem, expozici, koupit stativ a zkusit i prirodni scenerie, makro, atd.
Ve všech ostatních režimech vám nulu na EV nastaví automatika, vy pak manuálně můžete provést korekci do plusu nebo do mínusu pomocí nastavení EV. V režimu P to automatika nastaví úplně bez vašeho zásahu, v režimu A to nastaví pomocí času k vámi nastavené cloně, v režimu S to automatika nastaví k vámi nastvenému expozičnímu času. V režimu M si nastavíte clonu a čas dle libosti na nulu, nebo do plusu / mínusu pokud bude potřeba korekce expozice. Ještě vás upozorním na jednu užitečnou funkci v režimu P, kdy si můžete ovlivnit čas / clonu dle libosti pomocí funkce nazývané P shift. V režimu P lze ovládacím kolečkem (na zadní stěně) měnit čas a clonu tak aniž by se změnila expozice snímku, prostě čas a clona se bude měnit při zachování jejich správného poměru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.