Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozborka vysavače ETA 7400

Od: patronka* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám v úmyslu přes neděli rozebrat a doufám i opravit a zpětně složit vysavač ETA 7400. Důvodem je náhle zvýšená hlučnost a při prvním ohledání z něj vypadlo takové gumové cosi, bez rozebrání nenajdu, kam to patří. Předpokládám, že to drželo motor a snižovalo vibrace. Rozborku zahájím vyfotografováním stávajícího stavu, kdybych pak někde uvízla a pokusím se celý motor vyndat. Kde se nacházejí uhlíky jsem si tu už kdysi přečetla, snad je dokážu najít a případně i vyměnit. Má prosím někdo nápad, kde by mohla být příčina hluku, mimo uvolněného motoru? Argument, že vysavač má svá nejlepší léta za sebou neberu, to já mám taky. Vítám každou rozumnou radu, ale číst je budu až zítra, protože mi teď jde internet strašně pomalu. Děkuji a přeji příjemný večer... Patronka

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Patronko jak jsem vás tady "poznal" tak jste velmi technický typ. Pro vás rozhodně nebude rozborka a zborka žádný problém. Ta ETA je poměrně jednoduchý "kafemlejnek" a není tam nic záludného, snad jen navíjení kabelu. Já ji používám v garáži a nedám na ní dopustit. To rachocení bude nejspíš to samé co jsem měl já, ložiska. Pokud vám vypadl takový gumový "špunt" tak jde opravdu o silentblok motoru. Uhlíky na motoru najdete 100%, poznáte hned jak motor vyndáte. Tak přeji mnoho úspěchu, ale pro vás to bude hračka.

hodnocení

2x

Tento vysavač jsme dostali svatebním darem - no už hodně dávno, krom toho je to konstrukce mého tchána, takže o něm leccos vím. Aktuálně mi vysavač slouží k čištění strojů při servisu, jezdí se mnou po celé Evropě, což objasňuje, proč je tak zaneřáděný :)

Rozebrání vysavače i vyndání motoru je nesmírně jednoduché, jediný vercajk co je třeba je plochý šroubovák středního kalibru. Ale speciálně pro Vás, Patronko, jsem jej rozhodil a nafotil to - byť mobilem. Pokud to gumové cosi má podobu kostky s vybráním a čepem uprostřed, je to silentblok motoru, vypadl pravděpodobně ten horní, drží ve víku motor. Ten totiž drží jen v těchto dvou kostkách (jedna je dole pod motorem, druhá shora) a pak už jen gumovým kroužkem za hrdlo turbíny. Takže pokud Vám ta jedna guma vycestovala, je možné, že motor cestuje a drnčí o plášť vysavače. Hluk mohou dělat též ložiska, ale to je dost specifický rachot až kvílení. Ale už jsem opravoval též jeden exemplář, u kterého byly vylámány lopatky 1. turbíny - přesto vysávál, akorát ta dáma brblala, že to dělá kravál a málo to táhne :)

Takže fotoseriál rozborky - (ano, je to Eta 7400, ale jde o exportní souběh pro frantíky, proto to má jiný popis) oba horní dekly vyndáme - jde to bez nářadí, jen vytáhnout nahoru

Rozborka vysavače ETA 7400

Takhle to vypadá bez těch deklů. Na víku motoru jse vidět čtveřice šroubů - v rozích

Rozborka vysavače ETA 7400 #2

Vyšroubujeme šroubky a celé víko jde sejmout. Pokud máte elektronickou regulaci, vede tam kablík k potenciometru - neurvat! Ten můj měl elektroniku, ale záhy byla odpojena, proto tam ten kablík nemám. Po sejmutí víka je vlavo vidět naviják šňůry, nalevo molitan, kryjící motor. U zadního okraje je trochu vidět ten gumový silentblok

Rozborka vysavače ETA 7400 #3

A pohled s odejmutým molitanem - vedle vypínače je vidět silentblok v celé kráse

Rozborka vysavače ETA 7400 #4

Tady jsem silentblok pro ilustraci vložil do víka motoru, je tam na něj držák

Rozborka vysavače ETA 7400 #5

A takhle vypadá motor bez horního silentbloku a tlumícího molitanu, ten patří za zadní ložisko, na fotce jej mám v ruce. Pěkně je vidět též držák uhlíku.

doplněno 23.06.11 22:50:

No a to je celé. Pak jde motor bez jakéhokoliv nářadí vyjmout. Ale pokud je vypadlá jen ta horní kostka, není nutné jej ani vydělávat, jen gumu strčit na místo a zašroubovat víko zpět. Celá rozborka trvá tak 5 minut.

Rozborka vysavače ETA 7400 #6
patronka*
hodnocení

Děkuji pánům ar® a promon®, hopík má zas ze mne legraci a to se tu bodovat nemá, ale zas mi zvedl náladu. Chlapa si fakt kvůli vysavači pořizovat nebudu.

Že to gumové cosi se jmenuje silentblok jsem tušila, jen jsem nevěděl, jestli se tam píše to "t". Dík fotografii promona už je na svém místě, ale pro jistotu jsem do fotky dokreslila šipku. Já už ten vysavač rozebírala už dřív, to se mi povedlo ulomit knoflík ovládání (reostat?) a vyměnila jsem ho za lepší. Navíjení mi taky nedělá problém a molitan jsem měnila už několikrát. Když už to rozebírám, aspoň vyčistím co se dá, pak to sestavím a budu se modlit, aby to nebyly ložiska. Kvílení se neozývá, jen rachot a začalo to úplně náhle, lopatky vylámané nejsou. Přiznám se, že jsem se do toho pustila v pyžamu, nečesaná, nemytá jak jsem se nemohla dočkat. Tak teď dohoním ranní hygienu a později podám zprávu o výsledku. Hezký den. Patronka

doplněno 24.06.11 12:30:

Hotovo, zatím jsem jen nasadila silentblok a jedna samořezka nebyla do čeho chytit ( vypadlý a zmizelý plíšek) a tak jsem tam dala náhradu. Všechno jsem zas sestavila, uhlíky a případně ložisko zatím může počkat, když už vím jak na to. Luxování není zrovna moje hobby, občas samozřejmě vyluxovat musím :( , ale hlavně vysavač potřebuji jako odsávání k frézce. Tam se mi velice osvědčil, jen jsem musela přidělat redukci. Dám taky jednu radu - koupila jsem si látkové sáčky na zip TV shop, připojené suchým zipem kolem kruhového otvoru a nedám na ně dopustit. Destičku je možno vyříznout třeba z tenkého novoduru, co jsou z něj výstražné tabulky, já volila slabý sololit. Při frézování bych spotřebovala spoustu drahých sáčků, takhle jen otevřu zip a materiál vysypu do odpadků. Nepropouští co nemá, to jsem ověřila navléknutím originál sáčku přes látkový. Jsem strašně moc za rady vděčna, moji vrstevnící, jak jsem tu již někde psala, buď odešli na věčnost, nebo na všechno rezignovali, nedá se s nimi o ničem rozumném mluvit a politika a fotbal mne zas až tak nezajímají. V mém věku převažují ženy, jenže ty mi zas třeba s vysavačem těžko poradí. Dík skvělým rádcům tady si na to nepřipadám tak sama. *slunce* Patronka

Rozborka vysavače ETA 7400 #7

hop®
hodnocení

0x

Patronko, pokud si "ze známosti" mohu rejpnout, tak vyhledejte odborný servis, nebo aspoň chlapa! ;)*smich*:-P

Nicméně, to gumové "něco" bývá mezi ložiskem rotoru a vlastním futrálem luxu, a opravdu to snižuje vibrace a hlučnost. Uhlíky najdete určitě, když na ně sáhnete, budete mít černé prsty, černou barvu snad poznáte... Pokud je vysavač hlučný, asi už mají ložiska odpracováno, výměna není složitá, akorát jsou občas nalisovány s určitým přesahem (viz strojírenské tabulky) a jdou špatně dolů a ještě hůře zpátky (myslím bez zničení stroje). Jsou určité finty, jak podobnou výměnu udělat i v "polních" podmínkách...

Věřím, že můj příspěvek budete brát s patřičnou rezervou, samozřejmě v případě potřeby přidám další rady! :)*slunce*

... třeba jako "vyhodit a koupit nový..." *smich*

Dobrý deň, ja som síce chlap, ...

Mám tento vysavač od našej svatby...cca 1989 r, "chlapec" funguje výborne, len by potreboval vymeniť ložisko, spodné a neviem ako vytiahnút rotor, ... všetko potrebné som odstránil... kryty, ..atď... som stredne pokročilý technik, ...ale nejde mi ho vytiahnút...rotor .., nechcem nasilu , či tam "není nejaká zádera, nebo co"... môžete niekto poradiť ..?, ..

tu nejde o prachy, ...tu ide o to, že ta masinka funguje cca 30 rokov, a to dnes nevidíme, ...a je to už hist.kúsok, ktorý treba , je potebné zachrániť..! a pracuje výborne, prečo mu nezachrániť život...

Ďakujem za radu...

Pozrieť či tam nieje segerová poistka a ak nie je tak len vylisovať alebo vyraziť.

Jaký rotor máte na mysli? Ten odstředivý ventilátor?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]