Nejste přihlášen/a.
Zdravím, Včera večer se mi stalo to, že se mi u mé CRT televize smrsknul obraz do vodorovné čáry, hledal jsem na internetu ale nenašel jsem odpověď, proto se tedy zeptám: Čím to je, a jestli se v tom mám jako student Elektrotechniky hrabat, protože k TV jsme zatím nedošli, rád bych to opravil, protože dnes když si člověk vezme auto do servisu že nestartuje, tak chtějí 9 tisíc. pak se v tom člověk začne hrabat a zjistí že stačilo vyměnit uhlíky za 50Kč- a podobné situaci chci předjít. Předem díky za každou radu.
Achjo, když se smrskne obraz do VODOROVNÉ čáry tak to rozhodně není závada v obvodech řádkového rozkladu (pokud vím tak řádky jsou vodorovné ). Závada je v obvodech snímkového rozkladu. Pokud nemáš schéma tak to nebude jednoduchá záležitost, ale většinou jsou na plošných spojích popisky tak se můžeš trochu zorientovat. Hledej v místech, kde jsou připojeny vertikální vychylovací cívky (pro info jsou to cívky , ktere jsou po stranách hrdla obrazovky), pro začátek bych prověřil elektrolytické kondenzátory kolem míst připojení cívek, pak bych prověřil integrovaný obvod v těch místech. Popis obvodu a co by mělo na jeho nožičkách zhruba být si zjisti na www.alldatasheet.com. Každopádně by se šiknul multimetr a osciloskop.
I schema televize se dá dohledat na internetu, nedavno jsem uspěšně našel schema ke staršímu CRT Panasonicu. - Držím palce.
doplněno 22.06.11 08:42:Ještě dodám - pozor na vysoké napětí v TV a taky je dobré si snížit jas na minimum a nenechávat TV v tomto stavu dlouho běžet. Veškerá energie elektronového paprsku dopadá do toho jednoho řádku a hrozí vypálení stínítka obrazovky.
ide iba o srandičku , ale nebola to PL500 ,ale legenda PCL85 resp 805 . PL500 ,504 robili riadkový rozkl. a vn
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.