Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednička vedle sporáku?

Od: robca* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jestli v kuchyni může vedle sebe být kombinovaná lednička s mrazákem a sporák (plyn+elektrika). Máme malou kuchyni a nábytek se nedá nijak jinak zkombinovat, než aby tyto spotřebiče byly vedle sebe. Díky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

2x

Koupil jsem tepelmou folii která se dává za radiátory topení,nalepil jsem ji na překližku a vložil mezi sporák a lednici.Z estetiky bych asi dostal známku -4,ale z funkčnosti by to bylo za 1.

lidka*
hodnocení

1x

Ne snad že by nemohly být vedle sebe. Jenom spotřeba elektřiny bude u lednice o něco vyšší. Zkuste vymyslet nějakou izolaci, která by minimalizovala zahřívání lednice od sporáku. Nemůžete dát lednici třeba na chodbu?

hodnocení

1x

robca,

ne že by něměl ale není dobré takové řešení. Ne že by přes bok vedle sebe se ohřívali, ale zadní stěny, u lednice se musí ochlazovat vzduchem, a ze sporáku vzadu... nemáte tam výdech z trouby? copak je to za sporák,

Klidně můžete udělat malé opatření aby teplo jak zepředu tak i zezadu nesálo na lednici.

všechno jde, pokud se chce.

hop®
hodnocení

1x

V podstatě už bylo vše řečeno. Spotřeba elektriky té ledničky je závislá na rozdílu teplot (kondezátor vs. výparník), čím větší teplota okolo lednice - především v místě kondenzačního zařízení (většinou mřížka na zádech lednice), tím více energie k dosažení nastavené vnitřní teploty. A sporák blízko lednice okolní vzduch asi neochladí, takže to ohřátí sporákem zaplatíme navíc na tom ochlazení tou lednicí...

jabraka*
hodnocení

1x

U chladničky,nebo mrazáku je důležité,aby hlavně chladicí radiátor byl umístěn v místě s co nejnižší teplotou.Vlastní izolace bedny spotřebu příliš neovlivní.Ten sporák by neměl hlavně "dýchat" na chladič lednice.Viděl jsem mnohokrát chladničku,postavenou v kuchyni zády ke stoupačkám topení.Pak stačí na roury natáhnout molitanovou izolaci a provoz chladničky dostane jiné rozměry.

JABRAKA

krkovicka*
hodnocení

0x
Není to vhodný,ale my mame taktéž zařízenou kuchyňku,dali jsme mezi ně překližku a 5cm mezeru.Stejně je teplá,když peču a zaroveň i vařím.

hodnocení

0x

samozřejmě že může, nikde není napsán opak, nevýhodou ale je při vaření, že Vám jde teplý až horký vzduch od sporáku přímo do lednice při otevření a to zvyšuje náklady na elektřinu (chlazení lednice), to ale spíše víte.

lui*
hodnocení

0x

Kupoval jsem kombinovaný sporáky před dvěma roky při rekonstrukci baráku. Tak mě tenhle problém taky zajímal. Dnes mohu říci, že je to jedno. Boční stěna sporáku je i při pečení úplně studená. Na zadní straně si jen dejta pozor, kde má sporák ventilaci. Pokud končí na zadnístraně nahoře, pod větrací mřížkou bude to úplně jedno a bude to fungovat bez problémů. Myslím, že takhle to mají dnes asi všechny nové sporáky. Jinak může být trochu problém díky teplu za sporákem, a tím snížené účinnosti chlazení..

uzivatel22

Dobry den, samozrejme, ze je to zcela mozne. Reci o nejakem ohrivani ze strany jsou laicka hloupost. Lednice je opatrena znacnou izolaci a povrchova teplota neni vubec dulezita. Nektere lednice se maji dokonce na bocni strane vyvedeny chladic a bok lednice je pak teply vzdy (jine modely maji chladice vzadu). Mnohem dulezitejsi je, to co tady naprosto spravne kolega psal, ze Vam bude vnikat teply vzduch do lednice pri jejim otevreni. Zejmena u novych pecicich trub s ventilatorem. Nicmene mate-li maly byt, vetsina Vasich rozhodnuti musi byt kompromisem a male kratke vniknuti tepleho vzduchu do lednice tak nebude zasadni potizi. Pekny den.

To že má lednice chladič z boku a je tedy teplá, vůbec neznamená, že jí nevadí ohřev. Jakýkoliv vyšší ohřev z vnějšku logicky znamená vyšší spotřebu s tím se prostě nic nenadělá. To co tady píše uzivatel22 by platilo, kdyby na ledničkách byla absolutně bezstrátová, úplně ideální tepelná izolace - v takovém případě by lednice pokud by se delší čas neotevírala, nemusela být po tu dobu ani pod elektrickým proudem *haha*.

stirecek*
hodnocení

0x

Lednička vedle tepelného zdroje není určitě výhoda a jestli je na omak chladná nebo teplá není vůbec důležité, protože vždy bude v teplém prostředí víc pracovat. Jedna věc je snížit teplotu o deset stupňů a druhá věc s nížit teplotu o dvacet stupńů, perpetum mobile to není, takže bude víc papat a bude se tvořit víc námrazy, tím se bude dál účinnost snižovat. Dnešní ledničky už mají automatické odmrazování, ale mražák ne. Starou ledničku vedel šporáku jsem musel co tři týdny odmrazovat a mražák v kuchyni jel taky skoro nonstop, když se vařilo. Kvůli rekonstrukci a zástavbě kuchyně jsem poté mražák odstěhoval do sklepa kde zapínal méně často a na krátkou dobu. Rozmrazování stačilo jednou ročně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]