Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Značení elektrosoučástek

Od: henrey odpovědí: 18 změna:

Dobrý den prosim vás nebyly by nějake vysvětlivky elektro schemat třeba co to je R1,C2 a td jestli je to dioda nebo kondenzator děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

5x

R rezistor

C kondenzátor

atd neznám

Dioda by byla D, tranzistor T, cívka L...

Jestli začínáš s elektronikou, zkus nejdříve něco vyhledat třeba v místním archivu, podobných začátečníků zde již byli mraky. ;)

ano hope tak to je. ale myslím že když třeba diodu pojmenuješ X tak to nevadí, ale někde bokem to musíš mít popsaný co to je jinak se to ale vůůůůůůůůbec nedělá

hop®

Fatalwir: že by zase nějaký "mladý pán chytrý"? ;)

Ano, máš pravdu, můžeš Rezistor označit písmenem "D" a Diodu písmenem "R", je to všechno o vysvětlivkách, které by ke každé kompletní dokumentaci měly být. Ale jsou nějaké "zvyklosti", kterými se většina rozumných člověků řídí, aby nebyla nutná podrobná legenda.

Chceš vyvolat konstruktivní hádku - tak pojď do boje, tady veřejně, budem oba argumentovat. Třeba vyhraješ Ty, třeba já. Držím Ti palce!

*placni*

to jsem jen tak plácnul. takovou věc bych neudělal (ovšem u mého bratra bych se tomu nedivil když jednou ve škole napájel součástky na špatnou stranu DPS. jinak jeho práce zůstala v bedně s nápisem ODSTRAŠUJÍCÍ PŘÍPADY XD)

No to snad ne!*sok* Ta písmena jsou začáteční písmena pojmenovíní součástek (jak už výše naznačil Hop). To už by se mohl metr značit písmenem třeba Y a kilogram třeba HZ. Slyšel jste někdy něco o normách?

mkat*
hodnocení

0x

Znacenie je rozne,podla toho aka je ta ,ktora schema.Ale casto sa pouziva pre odpory znacka R,cislo za nim je cislo poradove.Pre kondenzatory : C. Pre tranzistory :T alebo Q. Pre potenciometre ,trimre tiez R.Diody: D .Elektronky: E. Diody . D

Pozri nejake schemi a az posnaz schematicke znacky suciastok tak mas po probleme.Pozries znacku suciastky a precitas pismenko co je pri nej napisane a vies.Par krat to takto urobis a je po probleme.

mkate proč jsi napsal diodu dvakrát?

hop®

To je dvojitá dioda, tedy tetroda, to jsi nepochopil?! *haha*

Ale notak, Hope*cert*. Dvojitá dioda přece není tetroda! Má naprosto jinou funkci.

Značení elektrosoučástek

Když už by ta dvojitá dioda byla pojmenovaná podle počtu elektrod tak by to musela být trioda a ne tetroda, ne? *haha*

Tak už zase trochu odbočujeme od původní otázky, ale snad nám to bude prominuto. Elektronky se jmenují podle počtu elektrod jednoho systému. Kolik těch systémů je v jedné baňce, není rozhodující. Takže dvě diody v jedné baňce = dvojitá dioda, i když jsou tam ty elektrody celkem 3 (AZ1). Když jsou v baňce 2 diody + pentoda (EBL21), mají dohromady 7 elektrod (katoda je společná) ale není to heptoda. To by byla, kdybyo bylo všech 7 elektrod v jednom systému. Stejně tak trioda + pentoda v jedné baňce mají dohromady rovněž 7 elektrod, ale pořád je to trioda a pentoda, nikoliv heptoda.

doplněno 14.06.11 18:13:

patice.eu/...

samozřejmě, že jsem si dělal legraci a pouze jsem navazoval na hopa. To vysvětlování sis magdone mohl odpustit. Nejsem "odkojen" na elektronkách, ale leccos o nich vím ;)

Tak to já na nich odkojenej jsem, i když jsem už leccos zapomněl*bzum*. Jó to byla doba. Tenkrát se ještě elektronika dala dokonce i opravovat*smich*.

Odkojený nejsem, ale nějakých věcech jsem se šťoural. Nejlepší vzpomínky mám na hudební skříň Tesla "Semiramis". Velikánská obrazovka u TV (ještě bez bezpečnostního rámu ), rádio a ve skříňce uschován legendární magnetofon Sonet Duo. Dával jsem to do provozu, celkem všechno jsem rozchodil, ale obrazovka už měla dost, už na ní běhaly jenom stíny.

Tam bylo elektronek... TV seriové žhavení z 220V, radio a magnetofon parelelní, aby to mohlo všechno spolupracovat, tak TV byla napájená oddělovacím trafem. Ta televize byla samostatně konstruovaná na přímé napájení ze sítě, jak bylo zvykem.

To byla krásná práce...

doplněno 14.06.11 20:20:

Na netu jsem našel foto: :D

oldradio.cz/...

mělo to jednu výhodu, nikdo to neukrad*frajer*. Nedalo se to totiž unést*smich*.

hop®

Bmbx: moje nesmyslná "teorie" vychází z toho, že dioda má dvě elektrody, a dvojitá dioda tedy dvojnásobek - čtyři. Ale nepleťme už našim mladým elektronikům hlavu těmito nesmysly... ;)

kamill*
hodnocení

0x

p.fatalwir pokial ste povolaním kuchar ,alebo baletný majster ,tak vedzte, že v ČR i SR platia stale techn.normy ,ktore určujú aj pomenovanie sučiastok na technickom výkrese.Schema je takýto dokument a ako elektrokonštrukter som ich tisíce podpísal.Podpisuje ich aj tzv normalizator ,ktorý by váš ulet s označením X na diodu určite neprehliadol .Pre vas ešte informacia ,že normalizator nie je politická funkcia ,ale odborný garant za sulad s ČSN ,DIN . p.hop má moj bod

hodnocení

0x

Když už jsme u toho značení e součástek,pak by mne zajímal význam barevného značení odporů.Pokud píši barevné značení,pak nemyslím kódové značení barevnými proužky,ale barvu základu.Nikde sem na to nenarazil.A zda se to vstahuje i na jiné součástky.Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]