Nejste přihlášen/a.
Rada? Mám digifoto panasonic dmc-fz3 a poslední dobou se nedaří vyfotit kloudnou fotku, všechno je to rozmazané. Nevíte někdo zda je možné aby odešel stabilizátor a pokud jo tak zda se to dá opravit a za kolik? A zrovna chci požádat o radu jaký foto popř. koupit. Zvažuji nějaký kompakt v levnější variantě, ale potřebuji pořádný stabilizátor protože se mi dost klepou ruky. Poraďte. Díky
Stabilizátor se uplatňuje jen při dlouhýh časech, kdy se třes rukou může na fotce projevit. Obecně platí, že 1s dělená hodnotou ohniska na které je záběr focený ( přepočítaným na kinofilm což je u každého foťáku uvedeno) je čas na který prahový pro rozmazání třesem rukou. Příklad - pokud je foceno na 50mm ohnisko, tak na 1/50s by měl být záběr dobrý. Pokud máte problém s rukama tak berte v úvahu čas poloviční 1/100 - to jsou hodnoty kdy by měly být snímky ostré i bez stabilizace.
doplněno 12.06.11 17:47:Tím jsem chtěl říci, že při závadě stabilizátoru by měly být alespoń některé fotky kloudné. závada by mohla být i tím, že stabilizátor naopak rozmazává, tak doporučuji vypnout a zkusit fotit na co nejkratší časy a podle výsledku by se pak dala určit závada - zdali je to opravdu stabilizátorem nebo něčím jiným...
Skor by som povedal ze fotak pri foteni nezaostri.Pri foteni prestane "blikat zaostrovacia ledka".Fotky robite na roznu vzdialenost?
Ano, fotím na různé vzdálenosti a vždy je to stejné, některé fotky jsou jakoštakoš v pohodě a některé jsou úplně rozmazané.
Tak něco vyfoťte s foťákem na stole (nebo lépe na stativu), s vypnutým stabilizátorem a bude jasněji .
Aby se odhalila příčina neostrosti, musí se zjistit, zda jde o neostrost pohybovou anebo zapříčiněnou nesprávným zaostřením. Zkuste za slunečného počasí pořídit pár fotek s co nejkratším časem, např. 1/500 - 1/1000 s a s kratší ohniskovou vzdáleností. Pokud fotky budou neostré, bude problém se zaostřováním. Může se stát, že máte vypnuté automatické zaostřování a přístroj očekává, že zaostříte manuálně. Máte-li automatické zaostřování zapnuté, může problém spočívat v tom, že příliš rychle stisknete spušť, nedáte foťáku čas, aby zaostřil. Musíte spoušť nejprve namáčknout do poloviny a pak teprve stisknou nadoraz. Foťák držet pevně, oběma rukama a spouštět jen pohybem ukazováčku.
bruno2:
snad i průměrný fotograf ví, že fotoaparáty této kategorie i bez namáčknutí exponují až když je zaostřeno - to znamená, že čas který mu nedopřejeme na zaostření "namáčknutím" si ukradne sám, zaostří a pak exponuje.
mirijiri:
tak závada je jasná, bohužel je to stabilizátor, kolik bude oprava stát si netroufám odhadnout, ale nic přijatelného to nebude. V tomto fotoaparátu je stabilizace optická v objektivu a to znamená, že v servisu vymění celý objektiv .
Ještě to může být závada "řídíci" elektroniky, ale to může být cenově ještě horší - výměna celé elektroniky foťáku.
Dnes se neopravuje, dnes se kupuje nové, ale každopádně to zkuste dát do servisu, třeba vás mile překvapí .
marajiri:
omlouvám se za skomolení nicku
Nic se neděje a jaký foťák by jste navrhovali jako alternativu? Foťák potřebuji na běžné focení a hlavně podotýkám, že mám problém v tom že se mi klepou ruce. Ten panál jsem kupoval protože byl za výbornou cenu a ještě se slevou. Teď jsem zvažoval nějaký kompakt, ale otázka je jaký?
Zásadně nikomu nic konkrétního neradím, každý musí sám vědět co mu vyhovuje. Výrobky v určité kategorii jsou natolik vyrovnané, že lze vybírat (s trochou nadsázky) třeba jen podle barvy. Snad kdyby jste uvedl cenovou hranici, rozsah zoomu a velikost / hmotnost. Podotýkám, že na váš problém je větší velikost a hmotnost výhodou - eliminuje třes rukou.
Zřejmě se mnou nebudete souhlasit, ale pokud je Váš problém skutečně jen v roztřesených rukou, pak vám doporučím používat monopod. Je skladný, lehký a Váš problém docela dobře vyřeší. Sám je často používám, přestože problémy s focením bez tohoto stativu nemám. Je to výborná věc.
doplněno 15.06.11 23:05:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.