Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

VN transformátor

Od: soltek® odpovědí: 14 změna:

Zdravim , mám vysokonapěťový transformátor z televize tesla color oravan 2.Chtěl bych s tim trafem zkusit udělat nějaké výboje.Na internetu jsem si našel schéma na budič (je na obrázku).Z trafa bych musel sundat modře označenou cívku (primár) a místo ní namotat vlastní s 25 závity s odbočkou na druhém závitu.Průměr drátu 1,2mm.Ze žlutě označených vývodů bych tahal výboj.Npište mi prosím jestli to mám správně popřípadě jestli by to šlo oživit (třeba jiným budičem nebo napětím) aniž bych musel přemotávat tu cívku.

VN transformátor

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Osobně si myslím, že převinout cívku a použít zmíněné buzení je ta nejednodušší možnost, než cokoliv jiného.

buss
hodnocení

0x

na výboje je dobrý Teslův transformátor...

buss:

k napájení TESLOVA transformátoru je potřeba vysoké napětí a toto je jedna z možností jak jej získat *smich*

buss

tak to jsem ovšem "netušil" hi

hodnocení

Díky za odpovědi.Vím že je dobrý teslův transformátor ale pro začátek jsem chtěl zkusit něco jednoduššího.Našel jsem drát o průměru 1mm to by snad mělo stačit na internetu píšou 0,8-1,2mm.Ještě se chci zeptat jestli tam musí být nutně KD502 ten nemám ale mám KD605 tak kdybych ho tam dal jestli by to fungovalo popřípadě jestli nemám sehnat náhradu za KD605 (aby se zbytečně neopotřebovával ten starý) například BD 243C.

doplněno 31.05.11 10:13:

Ještě se chci zeptat na co si dát pozor aby se mi transformátor neprorazil.

hodnocení

Tak jsem zjistil že můžu použít KD605.Co by jste mi doporučili?Použít KD605 a nebo náhradu protože se občas stane že se ten tranzistor v tom budiči spálí a myslím si že bych spíše měl použít ten novější kdyby se náhodou spálil aby to nebyla taková škoda.

hodnocení

Transformátor už mám převinutý teď už jen zbývá složit budič.Do budiče dám tranzistor KD608,kondenzátor 0,47μF 160V a rezistor 220Ω 6W ale tím si nejsem jistý prosím poraďte mi jestli ho tam můžu dát protože ve schématu je napsáno 100Ω 6W.

VN transformátor #2

kamill*
hodnocení

0x

p.soltek ,predpokladam,že nemáte zatial žiadne elektrotechnicke vzdelanie a ste iba zvedavý žiak zakladnej školy. No , vaša iniciativa Neriadenej Strely je velmi nebezpečna a nič sa takto nenaučite -nič.Začnite žiarovičkami ,časovačmi a ak chcete pokračovat týmto meničom,tak vn cievku nahradte nn a vypočitajte si ,či náhodou neprekročite emitorový prúd . Nepodporim vas ,lebo chcete iba "prekvapit" svojich kamaratov,ktorí robia podobné "elektrotechnické pokusy" s pripájaním elektrolytov na striedavý prud. Rana a krater je ako od praveho granatu .Zastavte sa a začnite abecedou a študujte.

hodnocení

Myslím že ten kondenzátor není elektrolyt ale svitkový.Žádný z mých kamarádů se o elektroniku nezajímá takže nikoho překvapit nechci chci to jen pro sebe.Toto schéma jsem našel na internetu a má tam taky svitkový kondenzátor.Pokud vím tak u svitkových kondenzátorů je jedno kde je plus a kde mínus takže by měly snést i střídavý proud.

qwert*
hodnocení

0x

Pokud už budete utrácet za něco takového peníze. Postavte si měnič s vyšší účinností s mosfet tranzistory v dvojčinném zapojení. Stačí vám potom na primár 5 + 5 závitů. ( hveni.yolasite.com/... nebo na google hledejte: mosfet flyback driver. Mosfety mají tu výhodu, že jejich odpor v sepnutém stavu je menší než u bipolárních tranzistorů. Proto dosáhnete větší proudy primárem a tím i přenášení většího výkonu trafem.

kamill*

p.qwert ,tak tomuto sa hovorí "medvedia služba " . p.soltek nepochopil moj priklad s exploziami elektrolytov a oponuje ,že to je svitkový ... Nečítali ste moju radu ohladne jeho bezpečnosti a dali ste video.uff

hodnocení

Už jsem to sestavil.S tranzistorem KU608 mi to dělalo asi 1,5cm dlouhé výboje ale když jsem k tomu rezistoru připojil ten kondenzátor tak ten tranzistor shořel.:(

Nyní tam mám KD605 (je to zapojené bez kondenzátoru) ale ten nedělá tak dobré výboje (délka asi 0,5cm) je na obrázku.

VN transformátor #3

tomcw
hodnocení

0x

Ahoj,

právě vytvářím podobné zapojení a zasekl jsem se na tom, že nevím, kde začíná vinutí na sekundární cívce. chtěl bych se zeptat, jak jsi přišel na to, že jde zrovna o kontakt č.12.

díky :)

hodnocení

Čau přišel jsem na to tak že jeden kontakt je vždy ten co je na té cívce a ten druhý už jsem našel tak že jsem napojil ohmmetr(multimetr) na ten první kontakt (ten na té cívce) a druhým hrotem jsem postupně měřiv včechny kontakty a na 12 mi to ukázalo odpor.Může se to také zjistit pomocí baterie tak že na kontakt na cívce přiložíš třeba mínus na plus dáš žárovičku a postupně vyzkoušíš všechny kontakty a na kterém se žárovka rozžhaví tak to je ten správný.Doufám že jsem ti pomohl.;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]