Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou televizi - LED. plazmu nebo LCD

Od: tofi* odpovědí: 27 změna:

Dobry den,

doma nam pomalu, ale jiste odchazi na se stavajici televize... a tak se pomalu koukam po tom jakou pak koupit. A moc nemam jasno jestli koupi LED, LCP nebo plazmu. Mate nekdo zkusenosti - jste s nejakou spokojeni.

Take nevim jakou znacku nebo jeslti je to jedno ci na co si dat pri vyberu jeste pozor.

Dekuji vsem moc za rady a postrehy :)

Tofi

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

docela to sleduju a ikdyž se na mě asi strhne vlna kritiky neustálých vyznavyčů plasmy, tak co jsem viděl jednoznačně 100% nejlepší obraz má LCD s led podsvícením a konverzí 2D videa do 3D. Nejedná se přímo o 3D TV takže nemusíte mít 3D brýle. Obraz je však úchvatný (má jistou hloubku). Viděl jsem to u Samsungu, na letáku je nakreslena taková prostorová krychlička jako znak konverze do 3D. Vše záleží na tom, kolik máte peněz, a co vše využijete, potřebujete. Já třeba dost nahrávám digi vysílání TV na disk a bohužel i TV kolem 16.000 toto nemají, což mě docela vadí. Jinak doporučuju 100Hz technologii příp. jinou pro vylepšení obrazu rychlých scén. Vše je o pěnězích jenž hodláte investovat. Nedejte se oklamat častými tvrzeními, že plasma má lepší obraz, nebo se raději podívejte v prodejnách a uvidíte sám. špičkový obraz má samsung, prý i phillips ale to nemám ověřené.

doplněno 30.05.11 08:31:

mall.cz/...

tofi*
hodnocení

Dekuji mnohokrat za odpoved.

Priznam se, ze jsem o necem takovem uvazovala. Puvodne jsem (tak trochu pod reklaminm natlakem) o plazme, ale docela se bojim toho vypalovani obrazu no a i spotreba elktrinym i prijde dost velka. Navic u ni se doporucuje koukat z vetsi dalky - coz manzel je zase zvykly koukat docela z blizka ze sveho oblibeneho kresla - tkaze plazma by pro nas asi nebylo to prave :)

Takze jeste jenodu moc dekuji.

frantisekpetru*

Spotřeba plasmovek je skutečně o něco větší, ale už to není žádná tragédie, jako dříve. Hodně záleží na velikosti, nastavení televize, na vysílaném programu a na okolních světelných podmínkách. Jen pro představu moje konkrétní loňské měření na plazmě Panasonic 42": za slunečného dne, bez jakéhokoliv stínění oken a sledování tuším záznamu fotbalu byla spotřeba 214W, naopak večer s rožnutou stojací lampou 93W a bez jakéhokoliv světla a sledování nějakého filmu to bylo 78W. Obecně, čím světlejší scéna a čím více okolního světla, tím větší spotřeba.

Vypalování už je podle mne taky historie, nejrizikovější jsou asi loga tv stanic, ale opět z vlastní zkušenosti mohu říct, že ani po několikahodinovém sledování jedné stanice není po přepnutí na jinou stanici žádné vypálené logo vidět.

A o doporučeném sledování plazmy z větší vzdálenosti slyším vůbec poprvé. Doporučená sledovací vzdálenost se odvíjí od velikosti uhlopříčky a od rozlišení. Nebo přesněji řečeno je to obráceně, od sledovací vzdálenosti by se měla odvíjet velikost uhlopříčky.

juvla*

Sledovací vzdálenost vůbec neřešte. Na 107 cm TV se dívám ze 2-3 metrů. a necítím žádnou újmu. Nebojte se, hlavou otáčet nebudete jak na tenisu. *smich* Dokonce bych řekl, že při HD signálu máte ještě lepší žátitek, než z větší vzdálenosti.

alf*

vypalování je historie a spotřeba. Pokud bude rozdíl 100W a koukáte 10 hodin 300 dnů v roce (dovolená, návštěvy, gril) tak je to za 10 let 12000. O kolik je plazma levnější než "LED"? Hodnota peněz a pokrok techniky kdy za 10 let dnešní "krám" už nebudete chtít protože budou frčet SHD 4D OLED se spotřebou 30W. Nejsem 100% přesvědčen, že plazma je k ničemu.

kamill*
hodnocení

2x

Nevyjadrim sa k uprednostneniu jednej technologie,je to uvedene hore.Iba doplnim ,čo tam nie je a mali by ste vediet .Všetky 3 technologie vedia zobrazit obraz vo vysokom rozlišeni HD,ktorý ludi tak ohromuje dokonalostou a ostrostou ,ale len za predpokladu ,že signal od kamery v študiu cez vysielače ,prijimače ,družice až po vaš nový tv su tiež v HD. Overte si či v mate v rozvode ešte analog ,alebo mate digital aj s HD signalom.Ak mate svoj 2-3 ročny sat.prijimač SD ,tak ho musite do buducna zmenit na HD .V retazci nema už použitie kabel scart,ale drahši Hdmi.Píšem vam to preto ,aby ste neboli smutny ,ked hociktorý novy tv pripojite na starý analogový rozvod ,lebo obraz bude podstatne horši, ako na menšom starom sklenenom tv.A dam vam protiotazku .V ktorom aute sa vam lepšie vezie na dokonalej dialnici :BMW, Mercedes,Audi? Je rozdiel?

hodnocení

2x

Ono to je vcelku jedno co si vybereš. Jdi se podívat do nějakýho obchodu, pořádně se dívej na obraz a až se ti nějakej bude líbit a jinej se ti nebude naopak vůbec líbit pátrej po tom jaká to je televize. Samozřejmě za předpokladu, že jde do všech televizí stejnej signál. Bacha na to, pokud máš ještě třeba doma kabelovku ze který leze analog, (bohužel znám takových míst dost. Podstatně více než by bylo zdrávo) aby jsi po koupi nový televize nebyl obrovsky zklamán, že se na to nedá dívat. A dávej si vytříbenej pozor na Quattron a podobný nesmysle.

ladinpraha*
hodnocení

0x

#jakou+televizi #3720

hodnocení

0x

Plazma je už dávno překonaná technologie...

raadek*
Philips 32 nebo 40 PFL6606. Plazmy bych nezatracoval, mají podobný obraz jako CRT. Takže, kdo má rád obraz z CRT, pro toho je obraz ideální. Kdo tráví většinu času před LCD monitorem, tak LCD s oběma podsvíceními. R.

Já plazmu nezatracuju, na jednu se denodenně dívám, (v provozu mám i velice brilantní CRT Trinitron a metrové LCD),ale až budu postaven před rozhodnutí co koupit až jejich kariéra skončí, tak rozhodně nebudu váhat a půjdu do LCD.

Já půjdu do LED nebo obdobné technologie. Nemám teď na mysli LED podsvícení - to je podle mě slepá větev vývoje, ale skutečně aktivní displej.

Kovis:

LED podsvícení LCD - slepá větev vývoje? *haha**haha**haha*

To mne docela pobavilo!

Samozřejmě. V této době měly být podle původních předpokladů již na trhu televizory s displeji vycházející z technologie OLED, které mají poskytnout lepší a věrnější podání obrazu při výrazně nižší spotřebě. Pokud se nepletu, zatím se používají pouze do zařízení s menší úhlopříčkou, např. do telefonů. Důvodem je zatím vysoká cena a pravděpodobně i nedoladěná výroba velkých úhlopříček. Dalším důvodem je potřeba maximálním způsobem vytěžit ze stávajících výrobních linek. Proto chytrá hlava vylepšila zásadní nedostatek starších LCD, tj. nedostatečné a nerovnoměrné podsvícení. Nutno podotknout, že podání obrazu je skutečně výrazně lepší, že bych si LCD s LED klidně už i koupil místo plasmy Ale trvám na svém názoru, že tímto směrem vývoj nepůjde.

kovis:

ale půjde, LCD ať má podsvit jakýkoliv (samozřejmě podsvit LED je mnohem lepší a to hned z několika důvodů - rovnoměrnější podsvit, vyrovnanější barevné spektrum bílého světla a nižší spotřeba) tak má proti CRT, plazmě, a OLED jednu hooodně velikánskou výhodu - pokud je vhodně provedena rozptylná plocha pod LCD tak netrpí ztrátou obrazu při dopadajícím okolním světle - toto nelze provést žadnou jinou technologií i kdyby jste se rozkrájel *smich*. OLED displaye jsou výrobně jednodušší, jsou ještě slabší a nejsou proti LCD tak křehké. Zatím trpí hlavně nerovnoměrnou životností na jednotlivých barvách. Všechny ostatní uváděné výhody OLEDu (lepší zobrazení a menší spotřeba) je opět jen obchodní trik a reklama.

Ať žije QUATRON - to je v současné době vrchol oblbování zákazníků *haha*

doplněno 31.05.11 09:35:

opravuji - OLED trpí nerovnoměrnou životností jednotlivých barev - modrá rychle "stárne"

kovis:

k poznámce: ...Proto chytrá hlava vylepšila zásadní nedostatek starších LCD, tj. nedostatečné a nerovnoměrné podsvícení...

K tomu, aby se tento podsvit používal byla ze začátku absence bílých LED a pak jejich cena. U malých LCD displayu se bílé LED začali používat hned jak byli vyvynuty a to už je nějaká řádka let.

tofi*
hodnocení

Dekuji vsem za rady - moc jste mi pomohli :)

Doma mame satelit cca 2 roky stary a i nove rozvody tak v to msnad nebude problem. Meli jsme tu i skvely signal na analog, ale pak se preslo na digitalizaci a nam to zacalo rusit kde jaky motocykl ci rogalo. Takze jsem nakonec koupili sateit a je pokoj :)

stirecek*

Tofi nechtěl jsem už reagovat, ale musím. Nevěř všemu co se zde píše, čti to ob řádek, hlavně to co se zdepíše o quatronu, protože pánové s tím asi nemají praktickou zkušenost, jen si někde něco přečetli. Neříkám, že je samsung nebo lg lepší nebo horší, to samé se nedá říct o sharpu, každý má svoje pro a proti a nejlépe uděláš sám, protože na tu tv se budeš dívat ty a nikdy jiný. Projdi si vklidu obchody a porovonávej, já jsem to dělal asi půl roku a člověk si pak nějaký názor udělá. Plazma má třeba perfektní rovnoměrné podsvícení, ale obraz není takový brilantní jako led. Spotřeba je taky velká, v zimě by se mi to hodilo, ale v létě bych se u tv asi uvařil. Za dvacku se dá dnes koupit 127cm samsung 3D HD plazma, za dvacku kupoupíš klidně toho Qautrona 117cm LED s třetinovou spotřebou, nevýhoda, že je menší, ale obraz si porovnej sám. Po testech má nejlepší bílou a nejčernější černou, ale v reálu rozdíl člověk třeba oproti samsungu nepostřehne. Pokud tedy led, na značce až tak nezáleží, obraz v HD kvalitě bude na všech brilantní, takže je vcelku jedno co koupíš dnes, protože už zítra si budeš říkat, proč jsem nevzal větší, takže na deset let tu tv určitě kupovat nebudeš, páč jak půjdou ceny dolů, budeš se chtít přizpůsobovat velikosti :)

Ještě ohledně toho satelitu, předpokládám, jestli ho máš dva roky a na klasickou tv, tak určitě to bude SDéčkový a k nové tv budeš muset zainvestovat do HDčkového, stačí jen přístroj, parabola zůstává a ten původní přístroj můžeš zapojit na tu stávající tv v jiné místnosti.

Quatron je asi stejná 3,14čovina jako v 70letech v audiu kvadro *haha*. Plazma má stejnoměrnější podsvit asi jako CRT a to proto, že žádný podsvit nemá.*haha*. Jinak je opravdu nejlepší si vybrat podle svého vkusu a nakonec člověk zjistí, že se mu nejvíc líbí úplně něco jiného než mu většina lidí kolem vřele doporučuje.

stirecek*

No ano, protože svítí jen když potřebuje :) a když nesvítí, tak není černá, ale šedá :)). Quatro u sharpu jsme už rozebírali tisíckrát, takže dál to nemá smysl, vše podstatné už bylo řečené*haha* a navíc já jsem hodně ovlivněný praktickými asi dvouměsíčními zkušenostmi, takže by to nebylo vůči tobě fér*houpy*

Já mám na koukání CRT, plazmu, LCD, DLP projektor a je mi dohromady jedno čím mám to co chci sledovat zprostředkováno - a hlavně jsem nestrávil půl života zkoumáním a porovnáváním než jsem si to pořídil *haha* .

Prostě to zde omýlám dokola každému kdo chce poradit s výběrem čehokoliv, když si chce něco koupit je to na něm co si vybere - každému vyhovuje něco jiného a těžko mu v tom někdo 100% poradí.

doplněno 31.05.11 12:48:

Dokud bude zdroj videa na bázi RGB tak mi QUATRON s svým RGBY bude úplně volný *smich*

stirecek*

Ono nešlo o zkoumání, ale o čekání, až cena klesna na polovinu*pivo* Vybraná už byla dávno , jinak ti dám za pravdu, dnes je vcelku jedno, co člověk koupí, kvalita je srovnatelná všude.

Jen jestli ti teď nevrtá červíček v hlavě, když něco klesne na polovinu tak je to zpravidla proto, že je na trhu něco "mnohem lepšího";)

alf*

to je pravda a za čas klesne cena toho lepšího protože přijde něco ještě lepšího. Koupím v prosinci, v dubnu nové modely za stejnou cenu, koupím v květnu do vánoc jsou z toho výprodeje. To je červ.

stirecek*

To tak nemůžeš brát, protože u elektroniky je pořád něco nového napříč všemi značkami, takže než se dostane stávající výrobek na trh, v továrně se začíná vyrábět další model a minimálně dvakrát do roka přijdou vždy nové modely, takže je třeba přesvědčit zákazníka, že koupil levně a až se vyprodají starší modely, začne klesat cena nových a nemusí to být zrovna elektronika, u aut se děje to samé, jsou akce, jsou výprodeje...40tis bych za tv nedal, dvacet bylo maximum za 46", takže ne že bych vybíral půl roku, ani jsem ji nepotřeboval hned, prostě tak nějak buď bude za mou cenu nebo nebude vůbec. Po 3D já netoužím, už jsem ti to psal, kdyby ano, tak bych nebral tuhle...navíc ve 3D chytnu jen jeden program eurosport HD 3D Až těch vysílacích programů bude víc, bude i cena 3D televizí úplně někde jinde, navíc k té 3d tv by člověk musel vzít i nějaký přehrávač, takže člověk by musel kupovat pořád něco...

Já to tak neberu, ale je spousta spoluobčanů kolem nás kterým to nedá spát *smich*

lerak*
hodnocení

0x

Podsvícení LCD obrazovky pomocí LED je kompromis. Obrazovka vzhledem k principu podsvícení používá pro několik bodů uskupených do obdélníku společnou LED. Při kontrastních scénách jsou tyto obdélníky patrné a ruší. Takže dokud nebudou skutečné LED obrazovky, kde bude každý bod tvořen třemi barevnými světloemitujícími diodami bude nejkvalitnější obraz u plazmové obrazovky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]