Nejste přihlášen/a.
Chci začít pracovat v obchodě s elektronikou, mám nabídku, vezmou mě, ale mám trošku strach (oprávněný) z toho, že nebudu vědět jednotlivé technické parametry, funkce a další informace o výrobcích, které jsou v obchodě k prodeji. Přehled mám, ale pouze uživatelský a to o elektronice, kterou sám užívám (PC, Notebook, Mobil, MP3, Televize, DVD), ale třeba o pračkách, lednicích, troubách moc věcí nevím. Začal jsem si nalézat informace o jednotlivých výrobcích a rád bych je rychle nastudoval, ale přesto všechno do hlavy nenaleze. Chtěl bych se tedy zeptat, zda-li má někdo s prací v elektru zkušenost a co by mi poradil, na co dávat pozor, na co se zaměřit, čeho se vyvarovat, apod. Předem díky, jsem zvědav na vaše zkušenosti (a na to, jak mi to tam poleze do hlavy)
Je zbytečné učit se parametry jednotlivých výrobků, protože ty se mění velice rychle. Daleko důležitější je naučit se perfektně orientovat v manuálech, abys věděl, kde kterou informaci najít.
"Chci začít pracovat v obchodě s elektronikou, mám nabídku, vezmou mě, ale mám trošku strach (oprávněný) z toho, že nebudu vědět jednotlivé technické parametry, funkce a další informace o výrobcích, které jsou v obchodě k prodeji."
NIc si z toho nedělejte...to mezi prodavače bezvadně zapadnete...To že o výrobcích které prodávají nic neví, je totiž dnešní realita...
Jednou jsem třeba dopadl i tak, že si mne prodavač zavolal stranou a poprosil mne, jestli mu o daném problému mohu říct něco blíž, že se v tom nevyzná. Na druhou stranu byl slušný, tak jsem mu dal malé soukromé školení...a on byl rád.
To co si často vyslechnu jako nestranný "pozorovatel" v odborných prodejnách od prodavačů (a nejen elektro) by vydalo na velmi humornou knihu.
Tak to je bohužel pravda a právě proto se ptám - nerad bych v této skupině skončil. Pokud už začnu v takovém obchodě pracovat, budu chtít lidem poradit a doporučit to nejlepší a samozřejmě mít přehled. Naneštěstí mi Váš komentář - kromě užitečného definování dnešní kvality služeb - moc nepomůže.
Budu rád za jiné postřehy a zkušenosti, popř. radu z této oblasti, díky.
No já vím že jsem Vám nepomohl..
Jenže ono je to ve všech oborech podobné...
Nemůžete se naučit nic, pokud se to naučit nechcete., a nemáte o daný obor opravdu zájem.
Mohl bych uvést více dobrých příkladů..ale napíšu jen jeden.
Znal jsem jednoho prodavače v prodejně s elektrosortimentem.., šlo totiž o člověka, který byl zapálený audiofil a HiFista..., takže možná měl o něco užší záběr a nerozuměl na 100% pračkám a lednicím, ale zato jsem si s ním mohl 3 hodiny povídat o HiFi technice..V tomto oboru své věci opravdu rozuměl. Jenže tuším už v oboru nedělá, protože ono dnes, když se prodává "HiFi" v průměrných cenách 7500Kč i s reproduktory a spíše ještě méně...ho v té prodejně již není potřeba.
Ale třeba se Vaším koníčkem stanou lednice a pračky..proč ne, i v této technice se najdou zajímavé kousky...
Jak píší ostatní - já bych si z toho nic nedělal. Jestli chcete svoji práci dělat dobře, a to chápu že chcete, prostě umět poradit a vysvětlit, ne být jen uvítací pracovník, tak to je jen dobře. Předpoklad je alespoň vyučení v oboru, abyste se nemusel od začátku učit, to co ostatní už umí - třeba jaký je rozdíl mezi žárovkou s wolframovým vláknem, halogenovou a LED atd... Důležité je mít technické myšlení, spoustu věcí si tím usnadníte, ale to předpokládám máte, když o obor máte zájem. Mám zkušenost s jednou prodavačkou v nejmenovaném elektru - ochotná, milá, hezká, z manuálů znala nazpaměť snad cokoliv. Ale kdyz se jí člověk optal, k čemu je to dobré, tak se zase navrátila k formulacím z manuálu... Takže takhle ne... Žádná škola Vás na praxi nenaučí, takže se vypracujete pouze zkušenostmi. A nebál bych se toho, že Vám budou zákazníci zpočátku "házet klacky pod nohy" - kdo tomu nerozumí, ten nepozná, že o tom víte málo a naopak, kdo tomu hodně rozumí, má většinou např. z netu vybráno a jde najisto. Takže hodně štěstí, ono to půjde.
Jděte do toho, jestli vás to baví. Za celý den strávený v obchodě se seznámíte s tím co prodáváte. Další den zase budete vědět víc, a za měsíc budete znát celý sortiment. U prodavače se hodnotí více tzv. soft-skills, tj. že dobře vypadá, usmívá se, mluví spisovně, váží si zákazníka, atd. atd. pak až někde na posledním místě je odbornost. Vlastně to co jsem popsal platí i pro managery v mnoha firmách...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.