Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proud transformátoru

Od: soltek® odpovědí: 15 změna:

Zdravim , mám transformátor který je na obrázku.

primár:230V

sekundár:24V

výkon:63VA

Potřeboval bych zjistit (asi pomocí nějakého vzorečku) kolik amper maximálně dokáže dodat.

Proud transformátoru

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

freebird*
hodnocení

2x

..@ @soltek

jabraka*
hodnocení

0x

Výpočet je jednoduchý.

V x A = W transformátor má 23 W

A = W/V Při 24 V tedy 23/24 to je asi 1 A

JB

hodnocení

0x

V idealnom pripade, trvaly prud by bol 63/24 = 2,625A. Pri ucinnosti 90% asi 2,4A.

hodnocení

Tak to jsem zmatený protože výrobce udává že dokáže dát něco kolem 8A ale chtěl jsem si to ověřit nějakým výpočtem.

doplněno 22.05.11 17:44:

Díky za stránky s elektrinickými kalkulačky v minulosti jsem ji používal pro výpočet výkonu trafa.Tento transformátor má odpor primárního vynutí 33Ω a když jsem to zadal do kalkulačky tak mi to ukázalo výkon 60,6W a ne 23W jak mi tady píšete.Co se týče toho výpočtu proudu tak to chce abych zadal primární napětí,sekundární napětí a sekundární proud který právě nevím.

to da tiez, ale len kratkodobo, pri trvalom zatazeni sa bude prehrievat a dojde k jeho poskodeniu. Vyskusaj, uvidis. K comu ma trafo sluzit?

hodnocení

Transformátor mi slouží třeba k napájení žárovky 25v 20w nebo po usměrnění a vyfiltrování k napájení různých menších motorků...Vím že si to určitě nebude odebírat 8A ale potřeboval bych vědět kolik maximálně může amper dodat bez toho aniž by se spálilo protože později si chci postavit zdroj ve kterém bude to trafo.Zdroj taky nebude sloužit k nějakýmu extra odběru proudu ale potřebuji vědět kde je hranice toho trafa abych věděl kolik maximáně můžu odebírat.

freebird*

..písni svůj dotaz >>ZDE<< a kluci ti určitě poradí *palec*

hodnocení

Nechtěl jsem psát jinam protože si myslím že je tato poradna nejlepší.

Pri dvojcestnom usmerneni a vyhladeni, pocitaj s vystupnym prudom max 2A.

doplněno 22.05.11 19:29:

Vystupny trvaly striedavy prud, by som neodoberal vacsi ako 2,5A. Snad by ho bolo mozne zvysit pridavnym vzduchovym chladenim trafa. Ten prikon 63VA je stitkovy udaj?

hodnocení

Zdroj bude mít dva výstupy.Jeden bude usměrněný můstkovým usměrňovačem z pc zdroje a druhý bude normálně střídavý.Větší nároky budou spíše kladeny na ten střídavý.

juldab*

Jenom z vnitřního odporu vycházet nemůžeš. Trafo by jsi měl počítat z transformítorové rovnice a to bez znalosti jádra dosat dobře nepůjde alespon průřes středního sloupku.

doplněno 22.05.11 22:08:

Ale podle ruznejch katalogů by to mělo byt E75-32

hodnocení

63VA je štítkový údaj ale pro jistotu jsem si to měřil i elektronickou kalkulačkou podle odporu primáru a ta mi ukazovala 60,6W .

buss

Maximální proud se dá zjistit při zkratovaném sekundáru..., jinak dát odpor a měřit I a zjišťovat zahřívání trafa.

hodnocení

Ten odpor je lepší varianta něž ten zkrat protože při zkratu se transformátor začně zahřívat a začal by se pálit plast.Takže zkrat jen krátkodobě.

hodnocení

Díky všem za pomoc.Dospěl jsem k závěru podle internetových kalkulaček že transformátor dokáže dodat 2,5-3A aniž by se zničil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]