Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vlastním 4kolku kde mám baterii 12V 10Ah. Stalo se mi, že po ujetých cca 60 kilometrech a celkem 6 nastartováních jsem po 6té již nenastartoval z důvodu vybité baterie. Baterii jsem měl v jednom shopu u nás na změření na zátěži a je OK.
Chtěl bych se poradit jak mohu změřit správné dobíjení baterie?
Jak na to? Děkuji
Nejjednodušší by bylo měřit za jízdy (při nabíjení) napětí na akumulátoru (nebo v jiné části s ním spojené - zásuvka 12V). Mělo by postupně vyrůst na hodnotu 14V. Jestli tahle hodnota nebude dosažena, nabíjí regulátor málo.
doplněno 22.05.11 17:34:Při malém napětí může být příčinou alternátor (jak popsal des) nebo vadný, ale třeba jen špatně nastavený regulátor nabíjení (regulační prvek bude asi přístupný až po rozebrání - pokud to lze). Na vině může být také špatné ukostření některé části elektroinstalace - kamarád takhle vyměnil alternátor i regulátor a bylo to pořád špatné až se mu jednou to ukostření přerušilo a auto bylo úplně "mrtvé", ale zase se pak už přišlo na to, čím to je.
Měří se to voltmetrem připojeným paralelně na kontaktech baterie,po nastartování a přidávání plynu.Napětí musí stoupnout na ca14V.Potom je vše v pořádku.Je dobré přitom zapnout světla.Pokud po zapnutí světel sleze napětí pod 12V,je dobíjení špatné,nebo moc silné žárovky.Někdo si na svého "mazlíčka"navěsí žárovek jak na vánoční stromek a myslí že je génius.On i ten altík nezmůže všechno.
Třeba je tam aku jen na startování ...,dobítí doma. A není třeba 60 km najetých trocha málo na dobití, zvl. když se svítí a 6 startů? Proto i při zkoušce kapacity je baterka dobrá, otázka jak se to měřilo, zda měřák ukazuje i nabití. To by chtělo změřit nabití po startu a jízdě třeba těch 10 km, 15 km, 20 km.
Proto pokud je to možné u krátkých jízd nesvítím, nebo jedu na parkovačky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.