Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak změřit správné dobíjení motobaterie?

Od: hummer2* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

vlastním 4kolku kde mám baterii 12V 10Ah. Stalo se mi, že po ujetých cca 60 kilometrech a celkem 6 nastartováních jsem po 6té již nenastartoval z důvodu vybité baterie. Baterii jsem měl v jednom shopu u nás na změření na zátěži a je OK.

Chtěl bych se poradit jak mohu změřit správné dobíjení baterie?

Jak na to? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Nejjednodušší by bylo měřit za jízdy (při nabíjení) napětí na akumulátoru (nebo v jiné části s ním spojené - zásuvka 12V). Mělo by postupně vyrůst na hodnotu 14V. Jestli tahle hodnota nebude dosažena, nabíjí regulátor málo.

autoforever.cz/...

doplněno 22.05.11 17:34:

Při malém napětí může být příčinou alternátor (jak popsal des) nebo vadný, ale třeba jen špatně nastavený regulátor nabíjení (regulační prvek bude asi přístupný až po rozebrání - pokud to lze). Na vině může být také špatné ukostření některé části elektroinstalace - kamarád takhle vyměnil alternátor i regulátor a bylo to pořád špatné až se mu jednou to ukostření přerušilo a auto bylo úplně "mrtvé", ale zase se pak už přišlo na to, čím to je.

des*

Měří se to voltmetrem připojeným paralelně na kontaktech baterie,po nastartování a přidávání plynu.Napětí musí stoupnout na ca14V.Potom je vše v pořádku.Je dobré přitom zapnout světla.Pokud po zapnutí světel sleze napětí pod 12V,je dobíjení špatné,nebo moc silné žárovky.Někdo si na svého "mazlíčka"navěsí žárovek jak na vánoční stromek a myslí že je génius.On i ten altík nezmůže všechno.

buss
hodnocení

2x

Třeba je tam aku jen na startování ...,dobítí doma. A není třeba 60 km najetých trocha málo na dobití, zvl. když se svítí a 6 startů? Proto i při zkoušce kapacity je baterka dobrá, otázka jak se to měřilo, zda měřák ukazuje i nabití. To by chtělo změřit nabití po startu a jízdě třeba těch 10 km, 15 km, 20 km.
Proto pokud je to možné u krátkých jízd nesvítím, nebo jedu na parkovačky.

hummer2*
hodnocení

Díky zkusím to, kdybych však naměřil měnší hodnotu napětí po čem mám jít dále?

Díky

des*

Potom jen vadný alternátor.Proměřit diody proti zemi,může být některá proražená.

hummer2*
hodnocení

Je na 4kolce nějaký alternátor? Pokud ano kde?

des*

Tak to mne zkoušíš nebo co?Hergot,když je tam baterka tak se nějak musí nabíjet né?Protože se za cara klacka 4kolky nedělaly ,tak tam není dynamo ale altik.Pokud tam je magneto,tak je tam baterie nah...o!TAK SI VYBER!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]