Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padají jističe - je to stářím?

Od: mirdaa odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

mám jističe 6A které jsou již dosti staré a začali mi vypadávat. Chci si je vyměnit, jsem elektrikář ale už si toho moc ze školy nepamatujmi. Čím to může být že mi jističe vypadávají? Je možné že je to tím že jsou již hodně staré?

Dali by jste 6A nebo silnější třeba 10A?
Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jo, může to být jejich stářím. Ale taky to může být větším zatížením moderními (náročnějšími) spotřebiči. Vyměnit za silnější jen tak nelze. Jističe jsou dimenzované tak, aby chránily vedení před přetížením. Takže pokud máte slabé vedení a dáte silnější jistič, hrozí Vám (v extrémním případě) i požár. Pokud je to jejich stářím a jinak je nepřetěžujete, stačí výměna za nově, stejně silné. Pokud máte spotřebiče vyššího výkonu, nezbyde Vám nic jiného, než vyměnit vedení. Pak můžete dát i odpovídající silnější jističe.

mirdaa
hodnocení

Děkuji, pokud by tedy výměnastejných jističů nepomohla, jak mohu poznat zda by vedení splňovalo normy pro jističe 10A? Jaký průřez kabelů by mi musel být v okruhu osvětlení a zásuvek? Pokud by byl u zásuvek 2,5 a světel 1,5 mohl bych použít 10A jističe?

Jako doplňující otázkou je, zda je nutné na jističi dodržet 1 (shora jističe) vstup a 2 (zespodu)výstup nebo může být zapojen 2 vstup zespodu a 1 výstup zvrchu? Druhá varianta je právě zapojená. může to být, může se něco stát?

celp*

Zdravím.Pokud jsou vodiče v mědi můžete použít jističe 10A.Správné zapojení je přívod fáze na spodní svorku.

hop®

Celp: Jak jste přišel k názoru, že správný je přívod na spodní svorku? *sok**bzum*

celp*

Hop.Když odpovím,že to norma nenařizuje a je to u konstrukce dnešních jističů pro střídavý proud jedno dovedete si představit jak některý kutil zprasí rozvaděč?Vyjdu z vydrátovaného osazeného elektroměrového rozvaděče a držím se ho.Revizní technik má poslední slovo.

hop®

Celp: "kutil domácí" dokáže zprasit občas cokoli, bez ohledu na to, zda dá přívod zespodu či shora. Souhlasím, že konstrukce některých typů dnešních jističů umožňuje montáž "hřebínku" pouze zespoda, netuším však proč. Pokud se však setkávám se staršími bytovými rozvodnicemi (jističe ITV, ITM, IJV...), je přívod veden téměř vždy shora!

technoman*
hodnocení

1x

Pokud to jsou staré bakeliťáky IJV, IJM doporučuju vyměnit za moderní o stejné proudové hodnotě.a podobné charakteristice. Pro účely pohodlnější výměny se dá zakoupit tzv. retrofit, to je "patice" o rozměrech původního jističe, do ní se jistič vloží a výměna je jednodušší bez převrtávání upevňovacích děr.

mirdaa
hodnocení

Děkuji, ještě poslední otázka, když bych měnil jističe, kde mohu vypnout přívod před nimi? Vypnul jsem ten nejhlavnější jistič v rozv. skříni, ale pořád jsem na jističích na svtupech naměřil napětí...

Děkuji

Na zásuvkové okruhy by měla být měď 2,5 mm2, jistič může být až 16 A, na světla se používá 1,5 mm2 a jištění 10 A. Ovšem záleží na předřazeném jističi, ten musí mýt hodnotu vyšší, než nejsilnější Vámi měněný jistič.

Pokud jste vypnul "ten nejhlavnější jistič" a přesto máte na jističích napětí, nebyl to asi ten nejhlavnější jistič. Ovšem vyloučit nelze ani poněkud nestandardní zapojení, kdy by bylo napájení z několika stran paralelně (už se to tady taky jednou řešilo). V tom případě doporučuju kompletní rekonstrukci rozvodů, než to někoho přizabije.

lui*

Pozor na jednu věc. Já měl v bytě, do kterého jsem se kdysi dávno stěhoval, dva jističe na celý 120m2, 3+1 byt, a podržte se, jištěné nuláky. Přišel jsem na to náhodou při věšení lustru. Tak se potom zdrželo trochu stěhování z důvodu rekonstrukce. Prý je to dost rozšířený nešvar z dob OPBH, jistit nuláky.

ferda60*
hodnocení

0x

Cesty máte v podstatě dvě, buď použít o stupeň silnější jistič (6/10A - předjištění je 16A?) s vypínací charakteristikou B (staré značení V) nebo jistič stejné hodnoty (jako původní) s vypínací charakteristikou C v případě že stávající jistič vypadává při zapnutí spotřebičů.

Přívod Cu 1,5mm2 lze v běžných podmínkách jistit B10A.

Vstup i výstup z technického hlediska jistič běžného provedení nemá, svorky jsou zaměnitelné.

(Od odborníků: "Přívod proudu: libovolně z obou stran"viz: bonega.cz/...

svorky jsou u dnešních jističů sice zaměnitelné, ale bylo by vhodné , aby byly všechny jističe v jedné rozvodnici zapojeny stejně.

hop®
hodnocení

0x

Jistič se dává v hodnotě, která odpovídá spotřebičům a hlavně vedení za tímto jističem. Průřez 2,5mm bývá jištěn jističem 16A a je používán pro zásuvkové obvody. Průřez měděného vodiče 1,5mm2 bývá jištěm jističen10A na používá se na světla (a digestoře a ventilátory...)

Pokud máte jističe IJV (takové ty staré bakeliťáky), je pravděpodobné, že jsou již staré a vypadávají ne kvůli nadměrnému jednorázovému (zkratovému) proudu, ale spíš kvůli přehřátí. Nahradit jistič samozřejmě není problém, ovšem pouze hodnotou, která bude odpovídat elektroinstalaci za tímto jističem! Nedoporučuji nahradit starší jistič jakýmkoliv jističem s vyšší proudovou hodnotou!

martins*
hodnocení

0x

Ano může být vyhřátý a lze je tedy vyměnit za obdobný 6A jistič.
Na cokoli jiného bych dle Vašich otázek zvážil návštěvu elektrikáře, který by si s tímto problémem měl poradit.
Vedení může být také o průřezu 1mm2 Cu a na tento vodič nemusí 10A jistič vyhovět.

Bylo by dobré uvést jaké spotřebiče využívají toto vedení. Podle připojených spotřebičů snadno zjistíte, zda máte odpovídající vedední (jistič).
Pokud 6A jistič je používán jen na svícení, tak tato hodnota je dostatečná.
Pokud ale používáte i na jíné náročnější spotřebiče, tak se nelze vůbec divit, že jistič takto správně reaguje.
6A jistič dlouhodobě udrží pouze 1400W, což určitě není vhodné na tzv. zásuvkový okruh, např. rychlovarná konvice má 2000W.

hodnocení

0x

Mirdo, zrovna podobné řeším, ale s 16A, začal vypadávat a stačí jen myčka. Na dotyk je teplý, takže je třeba dát nový a stejné hodnoty. Zdali u Vás můžete dát jiný je třeba více vědět o stavu vedení. Obecně se domnívám, že nahradit 6A na 10A je možné a nic se nestane.

doplněno 25.05.11 12:08: Pane Hope, samozřejmě "(i když to berete jako "obecně se domnívám" to takto beru, páč vedení vyhoví o jeden stupeň jističe. Souhlasím s Vámi, že se musí prohlédnout vedení. Proto jsem to tak napsal. "Zdali u Vás můžete dát jiný je třeba více vědět o stavu vedení."
To že mu pojišťovna nedá nic, když mu vyhoří barák, to jste netrefil, ale to je jiné téma.
hop®

Pane Milane, teoreticky by se nic stát možná nemělo, ale bez alespoň zběžné kontroly elektroinstalace bych toto řešení (náhrada 6A desítkou) fakt nemohl doporučit, především vůbec ne zde na poraďte,(i když to berete jako "obecně se domnívám") Zatím o Vás mám docela dobré mínění jako o odborníkovi, ale pokud tazatel vyhoří, tak mu pojišťovna nic nedá, protože jištění elektroinstalace neodpovídalo předpisům, a ani logice. Omlouvám se, ale máte u mne palec dolů...

hodnocení

0x

záleží také na tom kolik máte doma jističů celkem sečtením kapacit všech vašich jističů v bytě by mělo vyjít maximální číslo 10 pokud je to méně jak deset tak nevím ale myslím že na starých jističích je takové malinkáté štelovátko kterým se ladí maximální kapacita jističe ale jestli začal jen tak sám od sebe časem vypadávat opravdu bych doporučil koupit nový.

bylo by možné dát sem fotografii toho starého jističe s tím malinkatým štelovátkem? nebo odkaz na vyobrazení někde na webu? nebo výrobce?

mám sbírku pojistek a jističů, tento by se mi hodil... díky

,

david63*

to s tim štelovátkem nemusí bejt až tak pravda jestli jsde o jitič s charakteristikou C tak to bude doba zpoždění jističe pro motory protože náběhový proud muže bejt až dvojnásobnej. jinak by se jistič furt padal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]