Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednička nechladí - vypíná se

Od: pecan* odpovědí: 11 změna:

Zdravíím všechny, potřebuju poradit ze svoji ledničkou je stará zhruba dva a pul roku. Z ničeho přestala chladit a mrazit. Když jsem ji nechal odmrazit tak jsem ji opětovně dal do sitě, ale kopresor se rozběhnul a zhruba po dvou až třech vteřinách se vypne to samé se opakuje zhruba po asi třech minutách.. Nevíte někdo co by mohlo být příčinou poruchy?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Závada je v obvodu rozběhové fáze, jestli se motor opravdu točí (ne jen bručí) tak nevypne nejspíš rozběhové relé, ačkoli u modernějších zapojení už jsem místo něj viděl použitý pozistor - takovou "tabletku"která plnila stejnou funkci a měla by být snad spolehlivější. Stejná závada tu byla popsána před časem: poradte.cz/...

Pozn.:rozběhový kondenzátor ve standardním zapojení nebývá.

pecan*

No přesně nedokážu poznat jestli se točí ale při zapnití ze zatřepe celá lednice tak předpokládám že se točí. Nejsem si jistý co je pozistor ale je tam mala kulata mala součastka která je zajojená v obvodu do rotoru přes ty tři vývody z rotoru. Vždycky jak ji zapnu do site tak v ni lupne a rotor vypne po tech spominaných třech minutách zase lupne a na tři sekundy zas zapne. Přesně nevím co to je, ale myslim že zrovna to relé a po vypnutí je horké. Omlouvám se za neodborné názvi a terminologie bohužél nevím jak to lépe popsat..

ferda60*

" Zatřepe se celá lednice"- tak to skutečně vypadá, že se motor točí, ale nevypne ta rozběhová fáze. Zároveň by tam ale mělo být rozběhové relé, pozistor (PTC) by s tímhle stavem mít problém neměl. Pozistor vypadá jako tableta šumivého multivitamínu, na ploškách má pokovení na které přiléhají přívodní elektrody a celé je to ukryto krabičce, takže to není vidět. zde ale asi použit není.

To co je horké a cvaká v tom by měla být tepelná pojistka nadproudové ochrany - přes ní je připojeno celé napájení motoru, až za ní se napájení dělí na hlavní a pomocné (rozběhová fáze) vinutí. Nulový vodič (třetí vývod motoru kompresoru mají obě vinutí společný. Do motoru jde tedy napájení hlavního vinutí ještě přes vinutí cívky rozběhového relé, které spíná při rozběhu svým kontaktem (na chvíli) napájení do pomocného vinutí. A tenhle kontakt máte pravděpodobně trvale sepnutý. Rozběhové relé bývá jako jeden celek s konektorem napájení kompresoru nebo v jeho blízkosti.

Jestli má ale lednice do těchto obvodů přidanou nějakou signalizaci, je orientace v zapojení bohužel dost obtížná.

Stručně popsáno v: google.cz/...

doplněno 21.05.11 16:32:

Zapojení lednice s odmrazováním: 1,2 - obvod světla, 3 - odmrazování, 4 - termostat, 5 (modré) - rozběhové relé, 6 - vinutí motoru kompresoru, 7 - nadproudová ochrana.

Lednička nechladí - vypíná se

hodnocení

0x

Jestliže se kompresor zastaví krátce po zapnutí, bývá nejčastější příčinou vadný rozběhový kondenzátor. Pokud se stále rozbíhá a zastavuje, tipoval bych to na termostat.

lumik*
hodnocení

0x

Dobry den,

mam take problem s kompresorem male lednice - stalo se mi to zrejme pri rychlem odpojeni a zapojeni k siti. Kompresor v tuto chvili pouze tise bruci, ale nenabehne, misto 120Watt ma prikon 600Watt a hereje se. Hreje se mozna od soucastky na boku kompresoru (civka? termo-ochrana? ). Po case neco cvakne a bruceni prestane. Po delsi chvili se zase sepne.. bruuuumrrrr...

Neviite jestli je to opravitelne nebo si mam schanet novou lednicku?

A co nechat nějakou dobu odpojenou ze sítě a zkusit znovu zapnout?

lumik*

odpojena byla, ale uz to nepomohlo. Zrejme se stala chyba trvalejsiho razu.

pecan*
hodnocení

No nakonec jsem to tepelné čidlo odpojil kdy jsem tedy doufal že plíšek který byl uvolnéný je příčinou a stačí pouze čidlo vymněnit... No pro jistotu jsem ledničku zapojil bez čidal a vyrazilo mi to po par sekundách jističe tudíš předpokládám že chyba je v rotoru už ani netřepal ledničkou jen potichu vrčel tak potichu že bych ten zvuk nečekal ani od nové ledničky..

reeve*

Neboli příčina je v poškozeném vinutí motoru. Někde je porušená izolace (možná na více místech), takže dochází ke "kratšímu" spojení, jímž díky nižšímu odporu prochází větší proud, který způsobí onu vyšší spotřebu a ohřívání nebo rovnou vyhodí pojistky. Protože motory ledniček jsou prakticky nerozebíratelné a jejich případné převinutí je už jen vzpomínkou z dávných elektrikářských bájí, nezbyde vám než motor-kompresor vyměnit. Vzhledem k ceně kompresoru, média a práce (odhaduji něco kolem 5 tisíc Kč) se nabízí úvaha, zda se nevyplatí pomýšlet o nové chladničce.

lumik*

Jak, proti cemu se vinuti meri a kolik tak muze mit?

ferda*

Je to na obrázku nahoře (v červeném rámečku - 6) vývody jsou tři, vinutí jsou dvě a tak by měly být všechny vývody propojeny (měřeným) malým odporem, řádově tak jednotky ohmů (odhad). Jestli jeden z vývodů nebude mít vodivé propojení s ostatními, pak je jedno vinutí přerušené. Mezizávitové zkraty ve vinutí se takhle jednoduše změřit nedají, pravděpodobně to ale nebude tento případ.

Jestli měření závadu neodhalí, dalo by se dále změřit, zda rozběhové v. dostává při zapnutí napájení. Měření síťového napětí ale vyžaduje opatrnost, protože elektřina této velikosti už při chybě nevaruje, ale (v nejlepším případě) pěkně kope.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]