Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektromotor ztratil výkon?

Od: york* odpovědí: 12 změna:

V jiné sekci jsem položil tuto otázku ale tam bohužel žádný elektrikář neodpovídá:

Loni sekačka do poslední chvíle OK. Uskladněna ve sklepě (studený a taky tam asi mrzlo) a letos při sečení mi i hned po vyprázdnění koše zůstavá část posečené trávy v trávníku- nůž jakoby neměl sílu ji vyhodit do koše ( ztráta výkonu? ) Trávu neseču přerostlou- jen pár cm. Nabrousil jsem nůž a nepomáhá to- hned po ujetí pár metrů se ozve takový ten drnčící zvuk, který naznačuje že to pořádně nevysává ( jako když je plný koš) a část trávy zůstává na zemi. Pochopitelně při plném koši je to normální ale nesmí to dělat hned. Nevím jestli mám nechat prověřit motor jestli nějak nenavlhl a má nižšší výkon. Nemáte zkušenost?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nepíšete o jaký motor se jedná, ale uvedené příznaky odhaduju na:

1. vyběhaná ložiska, ale to by nepřišlo náhle přez zimu. takže možná jen nenamazaná.

2. vyschlý pomocný kondenzátor (pokud ho motor má).

3. opotřebované či znečištěné uhlíky (pokud je motor má, o čemž pochybuju).

Jiná závada mě nenapadá.

buss
hodnocení

1x

Jedině snad kondenzátor, zkusit sekat i bez koše jen tak. Ale to by se zřejmě motor i pomaleji rozbíhal, než obvykle. Jestli se lehce otáčí zkusit rukou, nedrhne. Pak se podívat na ložiska, namazat. Uhlíky to nemá. Kdyby navhl zevnitř, tak je otázka času, kdy dojde k průrazu. Mám staré střepy a jedou furt.

york*
hodnocení

Je to BOSCH ROTAK 40 . Rozběhne se rychle ale nikdy jsem nezkoušel jak má jít rukou otáčet nožem,až nyní ale jde to dost těžko. Jaký odpor to má klást, nevím. Je z roku 2007 a naběháno má velice málo.

buss

zkusit u sousedů, nebo v obchodě ... nebo nechat běžet nějakou dobu naprázdno co to udělá a kontrolovat pak rukou ložiska, blok motoru, zda a jak jsou zahřátá.

Rukou to poznat nemusíte. Kdysi jsem měl sekačku, která měla elektromagnetickou brzdu. Ta se odbrzdila až po zapnutí. Takže bez proudu se s ní prakticky nedalo hnout. Já to netušil a rozebral jsem kvůli tomu celý motor, než jsem to objevil*smich*.

doplněno 20.05.11 12:09:

Teď mě napadlo, pokud tam máte něco podobného (místo brzdy můžete mít naopak elektromagnetickou, či odstředivou spojku), může to být taky příčina sníženého výkonu. V tom případě bych to ale svěřil odborníkům.

mkat*
hodnocení

0x

Pokial sa motor toci normalne(nepocut ze by sa namahal)treba pozriet ci nie je povoleny noz.Ale podla vsetkeho kosacka kosi v pohode ,len nevyhadzuje travu do kosa.Tak treba prezriet noz ci sa tie "kridielka"co vyhadzuju travu nejako nevyrovnali.Ten noz musi byt oproti ostriu trochu prehnuty aby tu pokosenu travu zberal do kosa.Pokial je maly ohyb tak nema tu travu co zbierat a usmernovat do kosa.

york*
hodnocení

Tak počuvaj, zakalená ocel se jen tak mrazem nenarovná. To už jsou rady snad mimo rámec.

raadek*
Mkat vám chtěl jenom poradit, tak hned nemusíte odpovídat podrážděně! Je to těžké na slepo radit. Takže o proti loňské sezóně žádná změna při provozu? Nůž není nijak moc zbroušený nebo poškozený a je jako nový? Používáte stejný kabel? Jestli při zátěži ztrácí otáčky a výkon více než bylo obvyklé, tak opravdu budete muset navštívit servis. R.

Elektromotor sekačky už z principu výkon ztratit nemůže, může být sice v háji např ložisko, ale to se většinou projeví i zvukově. Navíc by se motor silně hřál. Chybu bych hledal mimo motor. Sám mám elektrosekačku MTD, Bosche moc neznám, ale myslím, že to bude na jedno brdo. Každopádně -elektromotor je bržděný, musí být z důvodu bezpečnosti, takže rukou s ním točit nemá cenu. Spíše zkontrolovat, jestli je nůž správně nasazen, jestli se třeba neprotáčí. Předpokládám, že sekačka je vyčištěná, nánosy loňské trávy by ji, pochopitelně, ucpávaly. Jinak to musí fungovat, není to žádná složitá technika!

brok*
hodnocení

0x

Zkontrolujte zda pod nožem na hřídeli není natočená tráva, Zakápněte ložisko olejem může být trochu zarezlé pokud to nepomůže , dejte to do servisu Než jsem na to přišel spálil jsem motor.

doplněno 21.05.11 06:14:

Nechte nabrousit nůž a skontrolujte jestli není zdeformovaný.

york*
hodnocení

Víte, hned v otázce píši že jsem nůž nabrousil,jsem strojař nemám s tím problém .Pochopitelně sekačka čistá .

mkat*
hodnocení

0x

Mal som v ruke noz od "odbornika "ktory si sam brusil noz a potom sa divil ze mu kosacka neberie travu.Samozrejme pri bruseni sa snazil noz vyrovnat,myslel si ze sa mu noz pri koseni tak ohol.To len tak medzirecou.

Ta kosacka nema nahodou odstredivy regulator?Alebo pomocne rozbehove vynutie?Potom by mohli byt vadne.Pri zatazeni(znizeni otacok) regulator spina a pomaha motoru do otacok.Pri dosiahnuti urcitych otacok sa rozopne.A takto zarucuje stale dobre otacky a vykon kosacky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]