Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nokia 5310 XM vo vode

Od: rebull* odpovědí: 10 změna:

Cawte .. mam nokiu 5310 XM ..a spadol mi nechtiac do vody .. ihned som z neho vybral baterku simku a všetko čo sa vybrať da :D .. a nechal som ho vysušiť asi takych 2 hod.. potom som ho zapol a išiel všetko aj klavesnica aj display.. no ale som ho aj vypol, lebo som sa dopočul od kamošov, že ako mi spadne mobil do vody a ide.. tak o taky tyzden mi padne (nebude vobec ísť..), to sa stalo jednemu kamaratovi ..tak sa pytam že čo mam robiť .. treba ho nejako vyčistiť? či tam neostalo napr nejake blato alebo nwm .. sa bojim že by mi potom už vobec nemusel isť .. tak poradte plss .. *bzum*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drich*
hodnocení

2x

Dobrý den,

Váš první postup byl naprosto správný. Je třeba na nic nečekat a okamžitě vyndat baterii a začít ihned vysoušet.

Nicméně se mi nezdá doba toho vysušování, 2h je celkem málo, podle mě je minimum 24h a to jsem ještě sem tam na pár minut foukal mírně teplý vzduch do útrob telefonu. A telefon po incidentu chodí bez problémů již dva měsíce.Samozřejmě se to liší situace od situace, nevím jak dlouho v té vodě jste ho měl.

Být Vámi ještě bych ho nechal někde na vzdušném místě s rozdělaným zadním krytem.

Pokud by se Vám stalo, že začne zlobit sluchátkový JACK, tak stříkněte trochu spreje na kontakty - tuším, že to byl KONTOX, nebo tak nějak.

PS: ten samý postup jsem aplikoval na utopený fotoaparát =)

rebull*
hodnocení

AHA .. :D tak velmi pekne dakujem ja ho teda vysušim poriadne ..a nemohol by som ho dať na slnko ..? zo zadu ako, že by nesvietilo slnko na display ale na zadny krit? a v tej vode bol necelích 10s ..možno menej ..a nebudem tam mať nič zhrdzavené?

drich*

No i tak je to dlouhá doba, já v obou případech jsem zakročil tak do 3 sec.

Takže určitě můžete i na sluníčko, ale hlídejte, aby se nezahříval moc - baterii na slunko nedávejte =)

No nějaké oxidace se jistě dočkáte - ovšem budeme doufat, že nebude nijak závažná, protože výrobce

tomu snad zabránil správným "nalakováním" součáskek a desky uvnitř telefonu.

rebull*
hodnocení

No tak to dúfam :D .. velmi pekne dakujem za rady ;)

Bohužel i po vysušení, může časem zapracovat koroze. Kolegovi začal zlobit po utopení a vysušení telefon po dost dlouhé době, musel jsem jej vyčistit mechanicky sklovláknovým štětccem. Je dobré po utopení telefon rozebrat a vymáchat jeho elektroniku v destilované vodě, pak v čistém lihu (ten vodu vstřebá) a pak vysušit.

doplněno 19.05.11 08:33:

drich:

desky s elektronikou se nelakují, maximálně tak pro letecké nebo vojenské účely.

rebull*
hodnocení

Takže mam cely telefon rozobrať a vymachat v destilovanej vode?.. a potom ako to preplachnem destilovanou vodou tak mam nechať usušiť?

Po destilované vodě to chce čistý líh a pak usušit, ale kdo nemá zkušenosti s rozebíráním mobilů může napáchat víc škody než užitku.

doplněno 19.05.11 16:59:

Navíc, když se to neudělá co nejdřív po "utopení" mobilu tak to ztrácí smysl. Jestli to začalo korodovat tak to ta destilka neumyje.

rebull*
hodnocení

Aha, no tak to je tiež pravda .. takže ja sa už nemusim trapiť s destilkou?.. už je to tak cca 3 dni .,ale aspon budem vedieť do budúcna .. :D a skúsim ešte rozobrať ten mobil ,len dúfam že nezhrdzavel ..*palec*

drich*

AHA, tak to jste asi 100 let zaspal ne? samozřejmě, že desky se potahují ochrannými laky naprosto běžně.

Ale klidně mi ukažte nějakou fotku, kde není na desce plošného spoje nanesen lak =)

doplněno 19.05.11 20:54:

reakce na příspěvek od uživatele bmbx

Drich:

ano desky potažené ochraným lakem jsou, ale po zaletování součastek se cínové spoje už ničím nepotahují - a tam to koroduje.

Doporučuji si o tom něco přečíst, Desky se dnes většinou pozlacují a ten lak nechrání proti korozi, ale je tam hlavně jako maska aby se nepozlacovalo všechno, nebo se to používalo v dobách pájení cinovou vlnou.

A ZNOVU OPAKUJI A UPŘESNUJI - LAKOVANÉ DESKY, KDE JE OCHRANNÝ LAK NA VŠEM - TZN. NA SOUČÁSTKÁCH I NA LETOVANÝCH SPOJÍCH JSOU JEN V LETECTVÍ, VOJENSKÁ TECHNIKA A AMATÉŘI - TY SE TO SNAŽÍ DĚLAT POCTIVĚ, PROTOŽE TO DĚLAJÍ PRO SEBE *smich*

doplněno 19.05.11 22:51:

A poslat mohu desítky fotek a pro jistotu hodně makro, aby bylo vidět jestli tam ten lak je nebo není *haha*

mobilu? digifoťaku? počítače? ... nebo něčeho jiného? stačí říct a zítra dodám. *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]