Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přepojit zapjení motoru Y a D?

Od: miroslavkrupka odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, měl bych takový dotaz. Když je na motoru zapjení do hvězdy to je obrázek vlevo, jak to mohu předělat na zapojení do trojúhelníku popřípadně na přepínač hvězda-trojúhelník?

Nakreslí mi to někdo nebo nějak poradí?
Moc děkuju

Jak přepojit zapjení motoru Y a D?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

miroslave, pro informaci jen obrázek... ale zřejmě jsi laik, jinak by jsi se neptal, proto doporučuji na přepojení nebo dokonce na montáž přepínače zavolat odborníka s kvalifikací...

elektřina je dobrý sluha, ale zlý pán...

doplněno 15.05.11 16:18:

to přepojení na svorkovnici motoru se dělá těmi plíšky v poloze jako na obrázku, na tvém černé, na mém růžové? na mém jsou nakreslena i vinutí, můžeš si vysledovat, jak vlastně jsou spojena vinutí do trojuhelníka a jak do hvězdy...

nech to na někoho, kdo umí...

doplněno 15.05.11 16:20:

zřejmě ten motor už máš, můžeš sem ofotit štítek nebo aspoň opsat údaje, podle toho se dá také posoudit potřeba přepínače...

Jak přepojit zapjení motoru Y a D? #2
miroslavkrupka
hodnocení

Děkuji ano už to chápu jak to přepojit, nemám motor při sobě abych vám mohl vyfotit štítek. Od kolika kw by měl být na motoru ten přepínač hvězda trojúhelník?

Zajímá mě zda by jste mi mohl říci jak jej ale zapojím když na motoru budu mít přepnuto třeba do hvězdy a chtěl bych poté přepnut na plný výkon do trojúhelníku?

Jsem elektrikář vyučený, ale v tomto mám mezery, děkuji za vysvělení

zkrat*

Těmi plíšky se zapojení přepojuje jen za klidu - tedy můžete použít buď jenom hvězdu nebo jenom trojúhelník. Pokud potřebujete motor přepínat za chodu, pak musíte použít nějaký přepínač Y/D a ty propojky ze svorkovnice odstranit (a okamžitě ztratit :)). Motor se k přepínači připojí nejméně šesti vodiči (obvykle 2 kabely) a vlastní propojování vinutí motoru pak zajišťuje ten přepínač. Obvykle se rozběh Y/D používá cca od 6 - 7,5kW, ale důležité pro rozhodnutí, zda přepínání použít, jsou záběrový proud motroru a dostupný příkon ze sítě.

miroslavkrupka
Aha a jak já mohu zjistit ten záběrový proud motroru a dostupný příkon ze sítě?
zkrat*

Záběrový proud motoru zjistíte z typového štítku motoru. Na něm bývá uveden jmenovitý proud (In) a poměr záběrového a jmenovitého proudu (obvyklá hodnota je z rozsahu 4-10x In). Pokud tento poměr na štítku není, dá se najít podle typu motoru v katalogu výrobce elektromotoru. Samozřejmě jmenovitý proud motoru musí být nižší, než proud předřazeného jističe, jinak vám motor bude za normálního chodu vyhazovat jistič. A podle záběrového proudu motoru, typu a charakteristiky předřazeného jističe odhadnete, zda jistič nebude vypadávat při startu. No a pak to budete muset prostě zkusit - motor správně připojit a několikrát zkusit zapnout. Když vám při zapínání bude jistič vypadávat, máte problém a musíte s tím něco dělat: buď vyměnit jistič za silnější nebo omezit záběrový proud - třeba zrovna přepínačem Y/D. K tomu už budete potřebovat někoho (nejlépe projektanta nebo revizáka), kdo dokáže přepočítat jištění a ochranu proti dotyku na nové podmínky. Dostupný příkon je to, co máte nasmlouvané s rozvodným závodem a pro váš účel je limitován jističem před elektroměrem (to u domovní instalace), nebo jističem v předřazeném rozvaděči, pokud se jedná o rozvod v nějakém průmyslovém provozu. Jestli se chystáte znovu připojit delší dobu nepoužívané zařízení, účast revizáka je nanejvýš žádoucí. A ověření izolačního stavu motoru a rozvodů před připojením k síti taky.

juldab*

To co zde kolega popisuje je pouze elektrická část.Záběrový proud ale v neposlední ředě ovlivnuje taky co motor pohání. Motor naprázdno bude mít podstatně menší záběrový rpoud než pod zatížením. Pro zmenšení se např používají osdtředivé spojky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]