Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, riskuji sice posměch rádců, ale potřebovala bych poradit, jak připojit reproduktory k PC, respektive jak vytvořit kompletek k připojení. Kamarád mne nechal demontovat několik radiomagnetofonů a mimo jiné mi z toho zbylo několik repráků. Dva jsem vybrala ( hodnoty na nich nejsou uvedeny ), ke každému z nich je přiletována černá a červená licna. Ty by bylo potřeba nastavit, ale mám tu jen jednožilový kabel malého průřezu - tak 1.dotaz => můžu ho použít? 2. dotaz => spojení neumím jiné, než "kroutilovy spojky", tady čtu o "wago" spojkách, ale nevím jak vypadají - daly by se použít? 3.dotaz => k vlastnímu zapojení do PC by měl být zřejmě jack, mohla bych zlikvidovat starší sluchátka - odstřihnout a na konce vodičů připevnit 2 + 2 spojené vodiče od reproduktorů. Je to černá dvoulinka, je tedy jedno ke kterému kabelu připojím černý a červený? 4. dotaz ( měl být vlastně 1.) => můžu tyto reproduktory k danému účeli vůbec použít? Kdyby bylo potřeba něco pájet, tak trafopájku mám. Díky. Patronka
doplněno 15.05.11 13:26:Tak to asi nebude možné. Mne to napadlo, protože se daly k jednomu PC použít reproduktory, které jsme používali místo sluchátek k walkmanu a nepotřebovaly vlastní zdroj. Tak aspoň ty WAGO spojky a proč záleží na správném propojení (fázování?) L / P. Co tam píše "buss", jaká zem, když jsou kabely 2 a každý vede do jednoho sluchátka?
Výstup ze zvukové karty má malký výkon a jinou impedanci. Aby repráky hrály je nutné použít zesilovač.
doplněno 15.05.11 13:00:Jinak k zapojení reproduktorů, je důležíté aby se zapojili drátky u obou stejně aby byly správně nafázované.
No oddělat zvukovku při tom poskytovaném výkonu ani nejde, ale pokud chceš ty repráky na ní připojit tak zde je výběr stavebnic různých výkonů. Nevím co jsou to za repráky, ale pokud si vybereš něco kolem 0.5W tak to asi nejspíš bude stačit (v magnetofonech ani snad větší výkon nebyl). Trafopáječku máš a ty stavebnice není problém sestavit - opět držím palce
Myslel jsem oddělat zvukovku zkratem, jinak co se týká zvukovky, tak já mám dva zářezy na pažbě . Rozdíl potenciálů mezi zdrojem audiosignálu a vlastním PC, při připojování do zvukovky - vstup zvukovky totálně oddělán. Ten potenciál vzniknul tím, že video napojené na společnou anténu mělo proti zemi nějakých měkkých 50 voltíků a při zastrkávání jacku do zvukovky se nejdřív propojí jeden kanál a pak až zem, která by to bývala srovnala na úplnou nulu, kdyby se připojila jako první a nic by se nestalo
Tady je ten odkaz na stavebnice:
pro bmbx : já vždycky dlouho sbírám informace než něco vytvořím, takže tohle zase na čas opustím a dál se uvidí. Vzpomínáte ještě na moji točnu pro Scrabble? Tak ta už je konečně z větší části hotová, použila jsem motorek 12V a nastavitelným zdrojem jsem zkoušela kolik do toho pustit, aby se netočila moc rychle - zřejmě použiji zdroj 4V. Převod mám ozubenými kolečky a spínat se bude nejlépe tlačítkovým vypínačem. Na jedno zmáčknutí by se měla pootočit o 1/4 kruhu, než stačí nabrat rychlost a setrvačnost mi nerozhází kostičky. Ty reproduktory jsem nakonec přece jen zkusila a musím všem dát za pravdu, nefunguje to.Jen pořád nemůžu najít nějaký kulturnější způsob spojování kablíků. Patronka
doplněno 15.05.11 20:51:pro bmbx : já měla na mysli nějakou spojku jako je třeba lustrsvorka, ale malinká a uzavřená. Něco takového jsem kdysi viděla u telefonních mechaniků, když spojovali milion drátků v překopnutém kabelu. Jenže na to měli nějaký přípravek, je to už dávno a moc se mi to nevybavuje. Jinak jsem teď vybrala jiné reproduktory, tam jsou uvedeny hodnoty 8 ohmů 3 W a něco VD 78
Pro pravdomluvný : já jsem úplně všechny nerozebrala, asi 2 by tu mohly být.
Strašně moc všem děkuji, protože dobře víte, že bych mohla jít do obchodu a reproduktory si koupit, tedy pokud bych je potřebovala. Patronka
Samozřejmě že si na tu točnu pamatuji . Já spojuji kablíky letováním / pájením a přes spoj natáhnu teplem smrštitelnou bužírku, ale to je jen v nevyhnutelných případech, mám rád když je vše vcelku a pěkně "učesané".
Jistě že by šly repro použít, jen je problémek, jakou mají impedanci, odpor, neměl by být menší než výstupní zesilovače, repro stejné.. Podívat se, jaké repro doporučují k PC. Co to je malý průřez? Menší, než co se běžně používá? Nemělo by vadit, zvedne se odpor. U jacka odstřihnutého zjistit, co je drátek pro levý, pravý kanál a zem.
Odpověď na otázku je ANO, lze použít. Dává-li počitadlo např. 1 W nf, tak je dá i v případě ext. repro. Tudíž je to jedno a to samé až na umístění.
Watt interní či pro externí je jaký rozdíl? Vyzkoušeno. Jen je problémek v tom, že jsem nenašel, jaká impedance je u výstupu zesilovače počitadla. manuál o tom mlčí, na intu jen sluchátkové výstupy. Sluchátka mají desítky ohmů, takže to na jednotky ohmů nemusí být. NB jsem nerozebíral. Měl jsem HP a ten "řval", bezva nf výkon, nebylo nutno externí zesilovač.
Jinak na komunikaci (k nerušenému poslechu) k počítačům používám ARF272 - 150 Ω mono.
Patronko,BMBX má pravdu,bez zesilovače to může oddělat koncové tranzistory zvukovky.(nebo spíše IO,ve kterém jsou.Přímá impedance reproduktoru je velice malá,tedy skoro zkrat.Originální reprosoustavy mají zabudovaný stereozesilovač,ten je v jedné bedničce spolu s korekcemi a váhou.Do druhé bedničky vede jen připojovací kablík.Podle použitých reproduktorů se navrhuje i vyhýbka,ta nastaví frekvenční charakteristiku reprobedny.Lze použít i systém aktivních reprobeden,kdy v každé bedně je jeden mono zesilovač a korekce se provedou na software.
JABRAKA
Patronko, opět klobouk dolů před Tvými kutilskými pokusy. Jen mě napadlo : škoda, že jsi ty kazeťáky už rozebrala, možná se dal některý použít v celku, jen do něj přivést na vstup zesilovače signál ze zvukovky. No ale Ty to jistě dovedeš do zdárného konce.
Co to bylo za kazeťáky? Jsou určité druhy, které mají určité kouzlo a ty "skoro" sbírám . Mně vlastně jakýkoliv "páskový" záznam z neznámých příčin fascinuje...
Nejspíš nějaká "čajna" - Deawoo a First, oba jsou mono. Ten kamarád sbírá páskové magneťáky, hlavně Tesla a má nejspíš úplně všechny typy. Vloni použil na nějakou dobu můj byt jako skladiště - no hrůza vzpomínat a to byl jen zlomeček jeho pokladů. Mám dost velký byt, ale zbyly mi jen uličky, abych mohla ke skříním a ke kytkám. Jen jeden pokojík jsem uchránila pro bydlení, to jsem ještě neměla kočky, jenže těm by se to určitě líbilo. Patronka
Ani nevíš, jak dobře se mi čtou podobné příspěvky. Utvrzují mě v tom, že nejsem sám, kdo je postižený :D
doplněno 15.05.11 21:47:(Pro bmbx)
No,to se připojuji,také mám doma pár "skvostů"Kdysi dávno tomu,zakoupil jsem Tape deck Grundig HI-FI stroj měl na tehdejší dobu mnoho vymožeností,Dolby B, feritové hlavy,přímé řízení otáček a přepinač předmagnetizace na FeCr2 pásky při rozměru kabelkový kazeťák.Pro reprodukci potřebuje tedy také zesilovač,ale jinak,perfektní zvuk.Protože nikdy nekolísal,dokonalé hifíčko.
JABRAKA
Nebyl takový se šikmým panelem na něm indikátory vybuzení a tři ledky? Červená záznam, žlutá zapnuté dolby a zelená pohyb pásku?
doplněno 17.05.11 17:38:Pro Buss:
To co leze v noťasu do repráků není vyvedeno na 3.5 sluchátkový jack - takže znovu opakuji repráky to prostě neutáhne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.