Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrcadlovka Nikon - který typ vybrat?

Od: martinjuricek odpovědí: 18 změna:

Hledám nějakou slušnou zrcadlovku, kamarád mi doporučil Nikon. Sám jsem měl k vyzkoušeí D5000 a byla super. Teď ještě koukám na D5100. Jen se v nich tolik nevyznám, potřeboval bych poradit případně kterou vzít. Případně i jiné od Nikonu. Moje požadavky jsou aspoň 10Mpix rozlišení, výdrž na baterky, případně možnost dokoupit příslušenství. Fotím především krajinu, různé akce, občas nějaké video. Děkuji všem za rady. Případně jaké dokoupit objektivy, sám jsem uvažoval o 18-55 II AF-S DX+55-200 AF-S

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kupte klidne i nejlevnejsi DSLR Nikon..Pixely nereste, reste skla..18-55 je slusne amaterske sklo. Na bezne foceni Vam bude vyhovovat. Prislusenstvi ma Nikon tolik, ze kdyz budete chtit koupit jen polovinu jeho sortimentu, nebude Vam na to stacit ani soucet vyplat za 10 let.

hepcziiik*
hodnocení

0x

S Nikonem rozhodně neuděláte chybu i když koupíte základní model, navíc setové objektivy které uvádíte jsou pro začátek dostačující a mají svou kvalitu. Jelikož se jedná o zrcadlovku, příslušenství je kvanta a to jak originál Nikon, tak i jiných značek, v solidním foto obchodě Vám bez obtíží poradí, když budete něco shánět na svého mazlíka. Na video si poříďte videokameru :)

Mimochodem, co Vás vede k požadavku na megapixely? Vyšší rozlišení neznamená kvalitnější snímek...

Jinak rozdíl v 5000 a 5100 je prakticky jen v rozlišení a ve velikosti LCD obrazovky. Mno a díky tomu v ceně.

martinjuricek
hodnocení

vyšší rozlišení k případnému tisku větších formátů, jako plakáty či tapety pokoje. Jinak jsem ještě přemýšlel i nad Nikonem D3100

Velký plakát nebo tapeta díky větší pozorovací vzdálenosti nevyžaduje takové rozlišení jako např. fotografie na kterou se díváte z půlmetru.

stirecek*

Na plakáty v životní velikosti je i těch deset mega málo, takže záleží, k čemu převážně ho budete používat. Pokud jen plakáty nebo velké formáty stačí obyč digitál ale s větším rozlišením.

stireček:

zjisti si v jakém rozlišení nabo DPI se plakáty tisknou a pak sem piš kolik MPX je hodně nebo málo na jeho zhotovení *smich*

stirecek*

Canon iPF5000 a iPF9000

Formát

300 DPI
Doporučené rozlišení

150 DPI
Minimální rozlišení

72 DPI
Nedoporučené rozlišení
40 x 504724x59062362x29531134x1417
40 x 604724x70872362x35431134x1701
50 x 505906x59062953x29531417x1417
50 x 605906x70872953x35431417x1701
50 x 705906x82682953x41341417x1984
60 x 807087x94493543x47241701x2268
60 x 907087x106303543x53151701x2551
60 x 1007087x118113543x59061701x2835
70 x 1108286x129924134x64961984x3118

Přehled doporučovaného rozlišení pro velkoformátový tisk.
Stirecku...To je sice nezky okopirovana tabulka, ale bez dalsiho komentare a odbornych znalosti je zcela k nicemu. V podstate totiz do full formatove DSLR muze vyrobce narvat cip treba 100 MPIx, ale de tam zcela k nicemu, protoze k takovemu rozliseni neexistuje odpovidajici objektiv, ktery by dokazal podobne rozliseni vyuzit a to ani v te nejdrazsi cenove kategorii. A protoze to vedi jak vyrobci, tak i lide s DSLR fotici, byva i v profesionalnich zrcadlovkach osazen cip zpravidla 16MPIx, snad s jedinou vyjimkou 24MPIx cipu u DSLR Canon. Vyssi rozliseni se pouziva dnes zatim jen u stredoformatovych DSLR.
Pri pouziti kvalitniho objektivu, a dobrem zpracovani fotografie lze i z 10MPIx fotografie udelat papirovou fotografii 40x60cm a vetsi.
stirecek*

bmbx si už tu tabulku přeloží, jen jsem mu chtěl demonstrovat, že i na rozlišení záleží. Jinak máš samozřejmě pravdu, záleží na použitém čipu ve foto a taky kvalitním objektivu a to se týká i kamer. Myslím, že +- 14mega je dostačující na velkoformátový tisk a jak psal bmbx tapetu nikdo nezkoumá zblízka. Sám jsem před dvěma týdny požadoval formát 60*45 z nějakých devíti mega a kvalita je slušná, není to na foto papír ale tiskařský samolepící. Na 150cm plakát je již rozlišení nedostačující. To by se dalo samozřejmě řešit poskládáním z více snímků, tak se dají chybějící pixely ve foto nahradit. Sám mám 7,1mpix a rozměr 60*40 nebo 50*40 je na fotky takové rozumné maximum, víc už jsem nezkoušel.

martinjuricek
hodnocení

Tak nakonec si vezmu tu D5100 ale potřebovl bych poradit, jaký objektiv vzít na focení krajiny, portrétů, akcí atd. Děkuji

Pro zacatek vezmete ten 18-55mm. Vyzkousejte jestli Vam vyhovuje...a az se s objektivem i se zrcadlovkou naucite dokonale zachazet (coz bude tak nejdriv za rok,ale mozna take nikdy), pak uz budete vedet jaky dalsi objektiv potrebujete. A predstavte si, ze existuji fotografove, co foti cely zivot na dve pevna ohniska...

hodnocení

0x

stirecek:

ACHJO... *uf*

Jenže to je tabulka na obrázky na které koukáš maximálně z půlmetru a mezi takové obrázky plakáty a tapety rozhodně nepatří.

DOPRUČENÉ DPI JE ZÁVISLÉ NA POZOROVACÍ VZDÁLENOSTI - VELKÝ OBRAZ MŮŽE BÝT V KVALITĚ 75 DPI A MÉNĚ A BUDEŠ JEJ VNÍMAT JAKO TU NEJKVALITNĚJŠÍ FOTKU PROTOŽE SE NA NÍ ZÁKONITĚ BUDEŠ DÍVAT S PATŘIČNÝM ODSTUPEM ;)

UŽ TO CHÁPEŠ?

doplněno 14.05.11 21:14:

Jo pro magory, kteří si na obrázek 1x1.5metru vezmou lupu a čučí na to z deseti centimetrů je i ta tvoje tabulka krátká *haha*

doplněno 14.05.11 21:30:

Není nad zkušenosti těch kteří někdy něco velkého tiskli, než suché teoretizování a kopírování nesmyslných tabulek. Já jsem tiskl plakáty asi metr na 60cm z 3MPX předlohy a nebylo to vůbec na škodu.

forum.mujmac.cz/...

stirecek*

ano bejku, pokud tiskneš dálniční bilboardy není to na škodu, ale pokud mi na stěně visí obraz cca 60*40 kde je pozorovací vzdálenost 1-2metry...?*sok*

300DPI je na pozorovací vzdálenost do 50cm, 1-2 metry už snesou polovinu, spiš čtvrtinu tohoto údaje, takže ta tvá tabulka je o ničem (nedoporučené rozlišení *haha*)

I lidské oko má své limity a z 1-2m prostě takové detaily nevidí (12 bodů nahuštěných do milimetru)

stirecek*

Dobrá vzdávám se. Nyní je můj "půlmetrový" ultrazoom na prodej, jdu do mobilu s foťákem, je to dostačující*smich*. Navíc mobil strčím do kapsy*palec*

Konečně další dušička co pochopila že MPX nejsou všechno *smich* Tvě reakce jsou od zdi ke zdi :D. Nebavíme se přece čím to bude foceno, ale zdali 10MPX stačí nebo nestačí na plakát ;),

Jen mne ještě napadlo, kolik DPI má tvůj PC monitor a z jaké vzdálenosti přestane oko vnímat jeho jednotlivé pixely - vyzkoušej si to.

stirecek*

Jde o to, že jestli si dám fotku doma na zeď ve větším formátu, tak určitě dám přednost kvalitě, ne vždy máš možnost nebo prostor se dívat z dálky, ale právě třeba z toho půl metru. Moje mamka má třeba obrazy na chodbě nebo v šatně a půl metru je vzdálenost akorát. Formát 50*40 ze sedmi mega je ještě stále kvalitní, ale dobré oko vidí, že je to tak akorát nahraně. Na reklamní účely nebo k jinému využití stačí samozřejmě nižší rozlišení, ale z těch sedmi mega jsem větší foto než 60*40 nezkoušel. Dělal jsem i HDR obrazy, ale kvalitu za velikost nevyměním, i když takové coloseum bych rád měl v ještě větším formátu. Panorama pokud je dobře nafocené a spojené je taky možnost, i těch 14 mega bych uživil, ale je otázka kolikrát:)

cefek
hodnocení

0x

Řešil jsem stejné před krátkým časem. Odložil jsem dobrý kompakt a koupil Nikon 5000 a je super, co a jak dovede. Nemohu porovnávat s jinými typy, ale vždy bude něco nového, ať již ve stejné značce, nebo od další firmy. To se nedá řešit, je to zase jen otázka peněz. Já jsem chtěl jenom dobrý foťák na focení rodiny, zážitků a podobně, abych si to mohl upravit a přehrávat na PC nebo TV a s tím jsem nadmíru spokojen. Zatím užívám objektiv 18-55, i když jsem koupil i 55-200, věřím, že využiji oba, až si to řádně osahám. Chcete-li jen dobrý fotoaparát pro radost z lepšího focení s d5000 neuděláte chybu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]