Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu ohledně pračky ARDO. V režimu stop tzn. nenapouští, nejede motor ani čerpadla a topné těleso po 3s vyhodí pojistky. Topné těleso jsem pro jistotu zkontroloval, je ok. Na kabeláži nejsou vidět žádné znaky zkratu. Přívodní šňůra vypadá ok a nijak se s ní nemanipulovalo, změřeno ok. Elektrika, zásuvka ok, problém je v pračce. Zkusil jsem odpoji ovladací panel, přesto vyhodila pojistky. Napadá mě zámek dvířek ale nevím. Napadá ještě někoho něco. Má s takovým to problémem někdo nějakou zkušenost? Děkuji za odpověď.
Jak jste zkontorloval těleso? Jen jestli není přerušené / zkratované, nebo jestli nemá HLAVNÉ svod na kostru?
Odmontováno, přeměřeno. Separátně ponořeno do vody. Opakuji: pračka je v režimu stop tzn. těleso není aktivní.
No těleso ani nemusí být aktivní, pokud bude mít zkrat na kostru, může vyhodit pojistky.
doplněno 12.05.11 12:16:Změřte odpor mezi kolíky šňůry a mezi kolíky a kostrou pračky, to může trochu napovědět...
Pračka má hned za šnůrou odrušovací elektroniku "kondík" ten bude na 90% procent spálený..5% motor a 5% elektronika.
Tak jsem včera odpojil zámek dvířek a ejhle pojistky drží. Teď ještě zjistit jestli je to na 100% on nebo neco za ním když sepne a pustí šťávu dál. Všem děkuji za rady.
doplněno 19.05.11 08:42:Tak zámek sice haproval ale prvotní příčina je jinde. Neví někdo kde se dá sehnat elektrické schéma praček. Kondenzátor nějak nemůžu najít. Díl, který vypadá jako klasický kondenzátor (válec) tam prostě není.
Příčina je v zámku..funguje na principu teplobimetal spínače a jde skrze něj veškerý proud který pračka žere..takže při ohřevu i 10 A záleží kus od kusu... co se týče zámku pokud pračka bez něj pere a nic nehlasí a doma nejsou ani male děti či jiní členové rodiny (psík etc) není důvod to řešit ničím jiným než momentálně odpojenm stavem nicméně pokud je nějaké malé dítě v bytě nebo něco jiného mohlo by se opařit 90°C vodou z pračky.
Znovu opakuji - co takhle změřit kolíky mezi sebou a ochranným vodičem (nebo kostrou pračky) ohmetrem...
Kondenzátor bývá někdy dost mazaně ukryt a navíc spolupracuje s motorem (pokud je použit asynchronní motor) - zkrat na něm by pojistky nevyhodil.
Pokud přemostíte spínač dveří, a pračka pere kupte nový Mně se rozbyl dvakrát po třetí jsem jej nechal přemostěný . Věděl jsem o tom takže pokud byla v pračce voda jí neotvíral , Pokud máte děti vymněňte.
doplněno 21.05.11 06:32:Dveřní spínač pouští proud na programátorten přez něj na elektroventily Nechte to raději na servisákovi. Mně vlastně neprala pračka že přez něj nešel proud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.