Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod velikostí

Od: pametak odpovědí: 11 změna:

Potřeboval bych poradit, kolik je 1GB megabaitů?
Moc děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1024MB = 1GB

praivo*
hodnocení

1x

Jen pozor na kiB/MiB/GiB ;)

andrewwhyman.com/...

pavkazji*
hodnocení

0x

pavkazji:

tato tabulka v přepočtu kapacity pamě´tových médii neplatí a že jde zrovna o to lze předpokládat z Giga a Mega, kromě energetiky (kde je násobek 1000x) se tyto přípony jinde nepoužívají a ve výpočetní technice je násobek 1024...

hop®
hodnocení

0x

Jen doplním:

1 GB = 1.024 MB = 1.048.576 kB = 1.073.741.824 B

praivo*
Nene:) 1 GB = 1.000 MB 1 GiB = 1.024 MiB kilo* (k*) = 1.000 kibi* (ki*) = 1.024 Je to složité :-D BTW třeba Windows počítá s kiB a ukazuje "kB", přičemž třeba Linux (aspoň mnou používané Kubuntu 12.04) ukazuje správnější tvar "KiB"...doplněno 04.01.13 21:04: "Giga"vždycky bylo a je 1.000, tudíž ano, jeden gigabajt = tisíc megabajtů, ať se ti to líbí nebo ne*smich*doplněno 04.01.13 21:33: en.wikipedia.org/... around 1998, a number of standards and trade organizations approved standards and recommendations for a new set of binary prefixes that would refer unambiguously to powers of 1024. According to these, the SI prefixes would only be used in the decimal sense, even when referring to data storage capacities: kilobyte and megabyte would denote one thousand bytes and one million bytes respectively (consistent with SI), while new terms such as kibibyte, mebibyte and gibibyte, abbreviated KiB, MiB, and GiB, would denote 1024 bytes, 1048576 bytes, and 1073741824 bytes respectively.[1] physics.nist.gov/... 04.01.13 21:36: Zapomněl jsem zvýraznit, kdy byly tyto jednotky schváleny - "Starting around 1998, a number of standards and trade organizations approved standards and recommendations for a new set of binary prefixes that would refer unambiguously to powers of 1024."
hm*

Ale kdepak. ;) Od dob, co počítače používají dvojkovou soustavu (a to už je dost dlouho), se v jejich souvislosti vždy používaly jednotky KB = 1024 B, MB = 1024 KB, GB = 1024 MB, atd. A pak se objevili lidi, kteří prdu rozuměli, dokázali se však chytit jen toho 1024 a začali hlásat, že to je špatně a někdo vymyslel pitominu kibigibi. A protože je v módě hlupákům ustupovat, tak se to šíří. Hlupákům to nepomůže, oni ani tak nevědí, o co se jedná, ale jsou "in". A kdo aspoň trochu zná, používá KB, MB, GB s 1024 dál. :)

hop®

O "nových"binárních jednotách vím, zatím jsem si na ně nezvykl. *nevi*

Ovšem 1GB nikdy nebyl a není 1000MB... *stop*

doplněno 04.01.13 21:12:

Nene, a nejde o to, jestli se to líbí nebo nelíbí zrovna mně...

V době kdy "vynalezli"kibi, mebi, gibi, jsem uz za sebou měl asi 15 let programování, a u bajtů vždy naprosto logicky fungoval koeficient 1024...

Ale hádat se nebudu, vypadá to jako zbytečná námaha...

doplněno 04.01.13 21:13:

converter.cz/...

doplněno 04.01.13 21:44:

Díky za odkaz na wiki, použiji z něj tabulku, kterou zde zkopíruji. Ty se patláš někde v encyklopediích, ze mne mluví zkušenost - tím se nechlubím, to jen konstatuji rozdíl. A tím už fakt tuto nesmyslnou debatu končím...

doplněno 04.01.13 21:46:

...ano, ten letopočet je mi znám, právě PROTO jsem psal, že v té době jsem za sebou měl 15 let programování, pokud tedy čteš co říkám... *bzum*

Převod velikostí
hm*

1.048.576 KB ;)

stirecek*
hodnocení

0x
Jednoduše řečeno: giga - tisíc, mega - sto :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]