Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení přepěťové ochrany

Od: hook odpovědí: 1 změna:

Zdravím, doma mám přepěťové ochrany, ale nevím proč je ta přepěťovka i mezi vodičem PE a N. V N má být snad nulové napětí, tak mě snad napadá jen proto, kdyby došlo k průrazu na krytu přístroje, tak že by se to do vodiče PE a N nějak to přepětí mohlo dostat. Je to tak nebo ne, popř jak? Docela by mě to zajímalo, dík.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

2x

Ano, vypadá to zbytečně, zvlášť když jsou oba vodiče vlastně elektricky propojené. Propojení je ale v místě více či méně vzdáleném a tak tento spoj vykazuje určitou indukčnost, která představuje pro vyšší frekvence (napěťové špičky) už poměrně snadno překonatelný odpor (impedanci). A tak se může i mezi PE a N objevit i poměrně vysoké (špičkové) napětí, např. ze svodu venkovní anteny přes přístroj na PE může proniknout napětí indukované do anteny při úderu blesku - teoreticky má v tom případě PE proti zemi větší potenciál než N.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]