Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , mám zesilovač TWM 140.Když jsem ještě neměl staré konektory na reproduktory tak jsem je připojoval tak že jsem oholené dráty přímo od beden zapojoval do výstupů ale dráty se mi povytáhly a výstupy se vyskratovaly.Od té doby pořád praskají pojistky takže je něco spálené.Kondenzátory i resistory jsou ok takže mě napadlo jestli nejsou spálené tranzistory.Pokud má někdo zkušenost nebo ví co s tim je tak mi prosim poraďte.
Zesilovače řady Tranziwatt nemají s Teslou nic společného.Začínali jsme s nimi ještě v Hifi-Klubu Svazarmu.Dnes je to firma Elektroakustika Praha.Začínalo se s nimi jako stavebnice,s možností montáže stavebních dílů - osazené a oživené desky - až po celou kompletní stavebnici i s mechanickými díly.Prakticky byly nezničitelné,většinou odcházely výstupní el lyty 2G až 5G .Někdy se na tišťáku vypálily rezistory,to se většinou pozná.Zkratem odejdou koncové tranzistory,ale ještě spíše budiče.
JABRAKA
jabraka - jabraka a co nějaká rada tazateli? To že si v elektroakustice machr ja všeobecně známé
Vyzkratováním výstupu zesilovače to odnesou koncové tranzistory.
doplněno 24.04.11 12:43:jednáý se o zesilovač Transiwat 140 ddoplněný miksážním pultem. Schema a ostatní věci jsou na těchto stránkách.
doplněno 24.04.11 12:51:jako koncové tranzistorÿ jsou použity KD606 a KD616 české výroby, možná se někde ještě seženou, nebo je nahradit něčím jiným:
Při náhradách bude trochu problém s pouzdrem, dnes se všechno vyrábí v plastovém pouzdru s křídélkem k uchycení na chladič, tyhle KDéčka byla ještě poctivě celokovová.
doplněno 24.04.11 12:57:Trochu škoda to odpravit takovým způsobem, když repro konektory jsou pořád k mání. Jedná se o konektory DIN (němacká norma) a jsou v ní zahrnuty například 5 kolíkové audio atd...
zde jsou například takové jednoduché:
Já tam mám použity KD607 a KD617.S uchycenim asi problém bude pokusím se sehnat ty staré ale nevím jestli je ještě seženu popřípadě bych uchycení musel nějak vymyslet.Škoda to je to zničit takovým způsobem ale už je to asi 3 roky co se mi spálil v té době jsem moc konektorů a kabelů neměl tak jsem to musel různě nastavovat.
Ve stejném obchodě co jsem psal odkaz na reprokonektory mají i tyto tranzistory, případně náhrady:
doplněno 24.04.11 16:58:
Pokud budeš kupovat,nezapomeň říci o komplementární páry.Ty mají vybrané a změřené parametry a kvůli souběhu kanálů naprosto stejné vlastnosti.Nevím,jak jsou na tom prodejny elektrosoučástek,ale měli by mít možnost tranzistory změřit.Po vyletování a vymontování z chladiče je vezmi ssebou.
JABRAKA
Vezmu je ssebou.Až budu nahrazovat ty tranzistory tak nevim jestli v prodejně ještě má ty staré pokud ano tak samozřejmě vemu ty staré ale pokud ne tak co je lepší koupit ty staré z internetu a nebo koupit nové v elektroobchodě a nahradit KD607 novým BD241C a KD617 novým BD712.Ještě se chci zeptat jestli si myslíš že odešly i ty budiče nebo ne.
Podle mne, by jsi měl nejdříve všechno proměřit co kde " odešlo" ( změřit napětí) a pak dělat závěry. Tím nechci říct, že to nejsou koncové tranzistory, které jsou asi v háji. Může se stát, že tam dáš nové a odejdou taky. Chce to důkladnější prověření možných závad. Toť můj názor.
Ono stačí se zamyslet nad tím které pojistky hoří a je jasno co je v háji .
Nedělejte z toho zase moc velkou vědu...
doplněno 24.04.11 22:46: Nevím co plácá jabraka o souběhu kanálů .
Ty tranzistory PNP a NPN musí být co nejvíc podobné, tkzv. spárované o souběh kanálů vůbec nejde.
Věda to není pro toho, kdo tomu rozumí. Nevím, jak je na tom tazatel, ale měřením nic nezkazí. Dělat něco na blind je sázka do loterie a může jít pro nové tranzistory.
doplněno 24.04.11 22:51:Vědu z toho nedělám. Jen popisuji to, jak bych postupoval já.
jofa:
mohu ti z vlastní zkušenosti říct, že kdysi hodně dávno jsem si podobným způsobem oddělal zesilovač a jako neznalý laik (internet neexistoval abych někde mohl brát rozumy) jsem sehnal náhradu tranzistorů (nebylo to vůbec jednoduché před rokem 1989 do japonského výrobku) a nacpal jsem to tam a bylo. Vy tady pořád jenom něco řešíte a komplikujete, ale když vás to baví - proč ne...
.
Ono někdy stojí za to jenom zkusit, možná i zariskovat - bez toho by jsme možná doposud žili v jeskyni.
bmbx. Tak, taky jsem toho za 50 let dost postavil a taky " oddělal" a vím, jak se obtížně vše shánělo. Taky jsem zkoušel a riskoval, protože na měřák nebylo. Teprve později, po koupi prvního avometu jsem zjistil, že jsem si mohl hodně peněz, nervů a komplikací ušetřit. Pár GC 510/520 105 Kčs a jel jsem pro něj třikrát, než jsem si půjčil měřák. Mějte se fajn. Josef.
Tak tazateli doporučím tohle:
Nejenom že si tím spolehlivě zjistí které součástky jsou špatné, může si s tím tranzistory vybrat a spárovat
Úplně s tebou souhlasím,Pokud je někdo naprostý laik a laboruje,nadělá víc škody ,než užitku.Není také problém cokoliv měřit,ale musí se vědět,co vlastně naměřím.
JABRAKA
doplněno 25.04.11 11:04:To Soltek:
Podařilo se mi na webu najít stránku,která velice pěkně mluví o autorech zesilovačů,gramofonů a reprobeden z podniku Svazarmu Elektronika.S p.Jandou,autorem Tranziwattů jsem m.j.spolupracoval na vývoji jeho gramofonu.
JABRAKA
jabraka - jabraka
o čem myslíš že je ten můj odkaz zcela nahoře?
Kdysi jsem se svým bývalým kolegou stavěli Hi-Fi věž, s vlastní konstrukcí kazetového 4 motorového kazetového magnetofonu, gramofonu s ramínkem uloženým v safírových ložiscích. Ten gramofon měl speciálně řešený zvedáček ramínka - otočný, vzduchem tlumený, takže ten gramofon byl plnoautomatický, (kromě gramo talíře jsme si všechny díly mechaniky gramofonu a magnetofonu navrhli a vyrobili sami), k tomu 10 pásmový equalizér s LC propustmi, tuner s digitální stupnicí a zesilovač. Zesilovač jsme chtěli stavět Tranziwat, ale pak zvítězil Zetawat s MDA 2020, což ale byla chyba, protože tu 2020tku "vyzkumníci" z Tesly ne moc dobře okopírovali a nešlo z něj vytáhnout katalogem uváděný výkon. Pak jej oficiálně snížily snížením max. napájení, protože do té doby sem tam některý kus dokázal prohořet deskou spojů.
Ostatní součástky kromě tranzistorů jsem překontroloval a přeměřil a jsou ok.Pokud dobře vím tak tranzistory nemůžu přeměřit když jou v obvodu tak je přeměřim až je vypájim.Napětí změřit nemůžu když tam praskájí pojistky tak tam žádné nejde.Zítra ty tranzistory přeměřim a pokud budou spálené tak půjdu koupit nové.Tu stránku znám našel jsem ji když jsem si hledal infomace o transiwattech , mixpult TM 120 mám taky ale štve mě že některé staré din jsou nahrazeny jacky.
Dnes jsem dal do zesilovače nové tranzistory i budiče.Vypájel jsem kondenzátory TE 678 a zítra je přeměřim jestli mají správnou kapacitu protože když by neměli kapacitu tak by to zvýšilo napětí a spálily by se nové tranzistory.
Kondenzátory můžo být maximálně vyschlé a tudíž mohou mít menší kapacitu a to by nemělo nic zničít...
Dnes jsem je přeměřil mají správnou kapacitu takže vyschlé nejsou.Kondenzátory jsem tam vrátil a zesilovač vyzkoušel.Obě reprobedny začaly šumět ale jedna trochu jinak když jsem připojil zdroj signálu tak hrála jen jedna bedna a ta co šuměla trochu jinak nehrála a pořád šuměla.Pojistka nepraskla ale ani tranzistory a budíč se nenahřívaly u té co hrála byly normálně teplé. Myslím že jsem asi někde nějaký vývod připájel blbě a nemá dotyk co myslíte?
Dnes jsem vše překontroloval a vše je připájené jak má být ale když to zapnu tak hraje pořád jen jeden výstup druhý jen šumí budiče ani rezistory 150R nehřejí a u toho výstupu který hraje hřejí.Tranzistory i budiče jsou nové a rezistory jsem měřil a jsou v pořádku.Vzpoměl jsem si že ten výstup co hraje byl spálen skratem a ten druhý co nehraje ale jen šumí byl spálen nesrávnou impedancí reproduktorů nižší než 4Ω.Myslím že je nějaká součástka spálená ještě před tranzistory.Nevíte čím to může být?
Myslím že by mohl být spálený jeden nebo oba malé tranzistory co jsou vidět na fotce.Prosím poraďte mi jestli je pravděpodobné že jsou spálené nebo ne.Nechci zbytečně nic vypajovat ale chci se poradit jestli je to zbytečné a nebo jestli je spíš mám vypájet a přeměřit.
Děkuji všem co se mi snažili pomoc za odpovědi.Překontroluji to a přeměřim ale než se k tomu dostanu tak to bude asi otázka uzavřena takže už nedám vědět jak to dopadlo ale doufám že najdu závadu.
já k tomu mám dovětek: ... ale jen blbec vlastníma :D
Každopádně, pokud bude někdo potřebovat poradit s náhradama součástek, jsem plně k dispozici na telefonu v kontaktech našeho e-shopu: pantin.cz/... pomohu najít náhradu jakéhokoliv tranzistoru, diody, nebo kondenzátoru, samozřejmě vybrané součástky i seženu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.