Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polarizační filtr

Od: joshua* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer, potřebuju poradit ohledně filtru. Mám zrcadlovku olympus e-450 s objektivy 40-150 mm a 14-42 mm. Půjde k oboum objektivům tento filtr? mevio.cz/... ( opera.aukro.cz/... Nebo spíš má tento filtr nějakou cenu kupovat. Potřebuji cenově trochu níž.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

jabraka- jabraka *smich*

Nech si své teoretické rady.

Ve fotografii se polarizační filtr používá mnohem více na ztemnění oblohy a zvýraznění mraků na obloze což může být v případě krajinářské fotografie téměř trvalé použití. Je to jediný filtr, který se v dobách digitální fotografie a počítačových úprav opravdu, ale opravdu nedá nijak nahradit nebo počítačově simulovat.

hodnocení

2x

Odpovím pouze obecně. Pokud mají oba objektivy stejný závit (ten na vnějším konce), lze filtr použít na oba. Polarizační filtry jsou vesměs poměrně drahé, ale jejich použití v některých případech nenahraditelné. Jestli se Vám to vyplatí, nedokážu posoudit.

joshua*
hodnocení

díky závity mají stejné :) chtěl jsem jenom vědět jestli to není nějakej šunt za tu cenu?

jabraka*

Polarizační filtr je pro běžné fotografování vcelku málo významný.Jediné použití je tam,kde je potřeba potlačit zrcadlení a odrazy.Případně nepatřičný lesk povrchů.Trochu zhoršuje ostrost..Pokud počítáš,že často budeš podobné neduhy odstraňovat,kup ho.Já mám tentýž foťák a ještě jsem to nepoužil.

JABRAKA

jiri82*

mj. taky zvýrazní modrou oblohu vůči bílým mrakům, což není zvláště u krajiny k zahození.

hodnocení

2x

To co uvádíte v odkazu je ND filtr nikoliv CPL filtr...kolego...

To je VELMI podstatný rozdíl.

Zejména pro krajinářskou fotografii je CPL téměř nezbytným filtrem...všechny ostatní se dají nahradit v době digitální fotografie jinak...ale CPL nikoliv.

Jestli ale nevíte na co ho použít, pak ho nekupujte...bude pro Vás zbytečný.

doplněno 21.04.11 09:15:

P.S.: tento ND filtr co uvádíte v odkazu má závit 72mm...takže na Zuiko se závitem 58mm nasadit nelze...(jedině přes redukci..., ale to je v tomto případě zbytečné).

joshua*
hodnocení

aha, díky moc za info :) ve filtrech se vůbec nevyznám, narazil jsem na to teprve před 3 dny..každopádně nemáte nějaký tip na dobrý filtr?

doplněno 21.04.11 17:44:

a tento? :) nej-ceny.cz/...

Hama filtry nepatří zrovna k dobrým...

joshua*
21.04.11 17:49
hodnocení

proč?

Hama opravdu nepatri ani mezi lepsi prumer vyrobcu..natoz mezi vyssi tridu. Tech duvodu je vice, at jiz kvalita zpracovani, kvalita antireflexnich vrstev atd. Zkuste spise znacky jako Hoya, nebo Sigma. Pro sirsi objektiv tedy 14-42 by byl vhodnejsi filtr v provedeni Slim, tedy s uzsi obrouckou aby nedochazelo k vinetaci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]