Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dotykové telefony - mám se bát?

Od: gun odpovědí: 12 změna:

Můj starý telefon už má něco za sebou, tak přemýšlím o novém. Nepotřebuji nejnovější módní výstřelky, prostě na psaní, volání a přehrát hudbu. Jelikož jsem věrný Sonyericssonu, volba je jasná. Jde o to, jesli dotykový. Obecně jsem na dotykáče moc chvály neslyšel, je to asi i o zvyku. Klasiku už ale nechci, takže buďto výsuvný, nebo právě dotykáč. Líbily by se mi www.alza.cz/sony-/... a www.alza.cz/sony-/... . Dotykáč sice levnějsí, ale bojim se ho. Výsuvný je zas dražší. Ale má navíc už navigaci. 1) mam se bát dotykáče? 2) jak funguje navigace u těchto telefonů, je kvuli tomu potřeba mít třeba připojení na net? A jak je to s aktualizacemi?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém. Opravdu záleží na tom k čemu budeš ten mobil používat. Pokud hlavně na funkce spojené s telefonováním a SMS tak kup bez navigace a navigaci si kup zvlášť. V levných dotykových mobilech je navigace dost omezená a využívá ke své funkci přístup na net. Jinak já si koupil Samsung S5230 a jsem velmi spokojen. Na dotykovém mobilu se perfektně píšou SMS a odpodá problém s vrzající klávesnicí nebo s poruchami jojstiku. Samozřejmě má taky větší a zřetelnější display. Pokud přece jen dojde k poškození dotykové vrstvy lze ji vyměnit při troše zručnosti svépomocí a přijde to ve většině případů levněji než výměna jojstiku u SONYERICSSONA.

drich*
hodnocení

0x

Tak v prvé řadě Vaši věrnost chápu...dokonce i oba modely splňují to co píšete že požadujete.

Jasně že dotykový displej je o zvyku, přecházel jsem z SE K550i na dotykáč a také mi chvilku dalo než jsem tomu přišel

na "chuť" nicméně by bylo dobré navštívit nějakou prodejnou (jakoukoliv i třeba u konkurence) a telefon si "ošahat"

v reálu. To Vám napoví nejvíce. Jinak určitě bych se toho nebál.

Píšete, že potřebujete telefon na základní věci - takže předpokládám že nepíšete desítky sms denně což by u těchto levnějších modelů mohl být trochu problém.

Teď musíte ovšem zvážit, zda pokud zvolíte "dotykáč" který jste uvedl přijde oproti druhému modelu

o GPS, WIFI, kvalitnější foťák a v neposlední řadě o síť třetí generace UMTS

takže se jedná o celkem velký rozdíl ve funkcích.

1) GPS - v tomto modelu jsou Google Maps, ty vyžadují připojení k načtení mapových podkladů

ovšem dají se dohrát java aplikace, které mohou fungovat bez připojení k internetu, záleží jaký typ navigace potřebujete zda turistickou nebo automobilovou - turistické se dají sehnat zcela zdarma (jsou ovšem i placené), automobilové jsou placené obvykle vždy.

samotné vyhledávání GPS pozice nevyžaduje inernet a je zcela bezplatné

2)WIFI o to snad netřeba diskutovat, dnes v každé druhé hospodě, nádražích, autobusech atd.

3) u toho foťáku se počítá každý megapixel, takže ano je lepší mít 5 mpx než jen 2 mpx (ovšem někdy může 2mpx fotit lépe než 5 mpx)

4) sítě UMTS (3G) určitě pokud se rozhodnete využívat připojení k internetu od operátora a nebo třeba použít tento mobil

k připojení Vašeho notebooku k internetu

v neposlední řadě VIDEOHOVORY, které nevyužívám moc lidí ale tento model tuto funkci myslím podporuje.

MŮJ NÁZOR JE TEN, ŽE POKUD CHCETE TYTO FUNKCE (GPS, WIFI atd.) JE JEDNOZNAČNĚ LEPŠÍ VARIANTOU

MODEL SE XPERIA X8, je sice o pár stokorun dražší,ale

1) je dotykový

2) má GPS, UMTS a WIFI

3) Má operační systém Android

Android Vám do budoucna nebo i teď dá daleko více možností v oblasti aplikací a třeba i navigačních programů.

Androidu se nemusí bát ani naprostý laik - v základu v něm najde vše co potřebuje aniž by něco doinstalovával...

Tak toť asi vše ode mne. =)

gun
hodnocení

Děkuji, poměrně vyčerpávající odpověď *smich* Doby kdy jsem psal desítky sms denně už jsou pryč, ale i tak jsem zvyklý psát a pohybovat se v menu v rychlosti, což u dotykáče asi tak nepůjde. Pokud by měl mít wifi a gps, určitě bych to využil, ale nutnost to neni. Gps příležitostně do auta, za předpokladu, že by byla zdarma. Kvalita fot´áku mě taky nijak netrápí. Ta x peria by se mi líbila, ale je to pro mě asi zbytečný přepich. Pokud bych měl obětovat víc peněz, jedině by mě mohlo uklidňovat, že to má i navigaci. A co se týče OS a různých aplikací, tak vubec nevim jaký je v tom rozdíl, v tomto směru mi už dávno ujel vlak *smich*

TEn vlak se dá pár dny čtení snadno dohnat a pochopir rozdíly...

JInak co se týče OS tak ve vašem případě doporučím něco kde je OS android 2.2 anebo vyšší a u telefonu s jiným OS je člověk dost omezen anebo app nejsou uplně ideální ač se dobře (OS symbian) kradou..

bena*

Do Androidu bych nešel vůbec. Je sice fajn, že je to otevřený systém. Ale tím, že je otevřený a je dost populární, tak bude terčem nejvíce útoků.

A dotykový já bych osobně nekupoval, nemám s tím příliš dobré zkušenosti.

drich*

Vy používáte LINUX? Protože je to to samé jako by jste řekl, že by jste nešel do Windows, když ho využívá drtivá většina uživatelů a je tak taky terčem útoků.

Pokud by jste android měl, věděl by jste, že existují antiviry již i na tento systém a hlavně, pokud neinstaluji každou druhou aplikaci jen tak z rozmaru, riziko nakažení se rapidně snižuje.

bena*

Používám oba desktopové systémy, jak Windows, tak i Linux. Jak je známo, Windows jsou nejpoužívanějším systémem na světě a tak jsou nejohroženější a dnes a denně musím řešit nějaké problémy, že támhle se někomu něco ukázalo, tohle nefunguje, objevuje se chybová hláška, mám podezření, že je v tom vir, atp. Linuxy také nejsou bezchybné, také se na něm objevují chyby, to neříkám.

Ale tady je rozdíl - Windows není otevřený systém. Android ano. Jasně, že existují na něj antiviry. To už existovaly dávno pro Symbian /třeba od F-Secure/. Ale lidé nejsou ponaučitelní a budou do toho cpát co jim padne pod ruku. navíc tento systém, že je otevřený a populární, tak to zvyšuje právě nebezpečí, že z mobilu se stane rozesílač SPAMu a další nebezpečí.

zajixxx*
hodnocení

0x

Všechno o zvyku, mimochodem dotikáče jsou mnohem lepří ˇat už velikostí dispalye, tak ovládáním pomocí něj.. už bych nechtěl tel. s čudlíkama :)

gun
hodnocení

Tak jste mě navnadili, že přemýšlím buď o SE xperia x8, nebo x10mini. Ale co mě ještě straší, je výdrž baterie. Všude se píše že vydrží tak den (obecně u dotykáčů) a já teď nabíjim jednou za týden.

drich*

Tak je logické, že u dotykového telefonu máte podstatně větší displej, který spotřebuje více energie a dále také určitě budete používat WiFi atp. navíc vývoj akumulátorů trochu stagnuje tak při kapacitě 1200 mAh plus mínus, která je dnes použita telefon prostě nevydrží 7 dní. Já svůj dotykáč nabíjím každý druhý den a to několikrát denně čtu poštu, poslouchám hudbu a tak 45 min. trávím prohlížením webu, každý den taky tak 10 min. hovorů a cca 5 sms.

Pokud sleduji filmy nebo TV, baterka samozřejmě ubývá rychleji a musím nabíjet každý den.

Vím, ale o uživatelích, kteří nejsou tak aktivní a telefon jim vydrží 3 - 5 dní =)

elkom*

zdravim hele s tou baterkou je to fakt zalezi na tom co tam budes dělat ale predpokladam ze i hrat hry ... tak to pocitej ze ti to vydrzi i jeste min sam to vim mam samsung galaxi s I9000 ale sem spokojenej, ale urcite si nekupuj x10mini a co se tíče tech sms

supr aplikacka na psani sms mno at koupis dobre :)

hodnocení

0x

O2 dávají svým zákazníkům Nokii 5230 s doživotní navigací zdarma v závislosti na paušálním tarifu. Při paušálu 500,- Kč za měsíc prodávají tento telefon za 450,- Kč. Má i dobrý foťák, ale bez blesku. Možná, že by měli i Sony-Ericksona.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]