Nejste přihlášen/a.
mam doma 2 páry starejch repráků první by měly být Tesla rk-06 (ani u jednech si nejsem jistej zatim sem nemel čas je prohlídnout behem pár dní je prohlídnu) (obrázky nejsou moje jenom nalezený na netu
první: media0.jardak44.mypage.cz/...
druhý: t0.gstatic.com/...
no a mě jde o to že bych je chtěl našrotit nějak k pc na přímo abych to propojil by asi nebylo moch chytré a zkoumal jsem jestli by to nešlo připojit přez toto: tipa.eu/...
a jestli by to stačilo?
Technicky by neměl být problém to pospojovat a zprovoznit. Zesilovače jsou jednoduché a hotové, stačilo by v PC najít místo kam je umístit (nezapomenout na chlazení, chladící plošky IO izolovat od kostry přístroje (PC). Napájení by mělo jít použít z "hlavní"12V napájecí větve zdroje PC, těch několik W navíc by jistě ještě vydržel. Vstupní nízkofrekvenční signál pro zesilovač (z výstupu zvuk. karty) by ale asi bylo nutné zmenšit, udaných 50mV bude výstup zvukové karty několikanásobně překračovat. Na vstup zesilovačů tedy zapojit pevný odporový dělič nebo (lépe) doplněný tandemovým (dvojitým) potenciometrem (logaritmický průběh je lepší než lineární) - umožnil by ruční regulaci hlasitosti jako má většina aktivních PC repro. Uvedená úprava znamená umístění celého přídavného zařízení dovnitř PC a tedy i jisté riziko jeho poškození. Pokud se zařízení umístí mimo, bude potřebovat ještě vlastní napájecí zdroj, riziko poškození PC ale téměř odpadá.
Uvedené reprosoustavy jsou pro tenhle zesilovač vcelku odpovídající, RK06 v sobě mají mít jeden reproduktor ( repromania.net/... 4ohm/6W . Druhé jsou dvoupásmové, tuším 4ohm a (asi) 10W, tedy také dobře použitelné.
heleď v elektronice i pc se vyznám celkem dobře ale tohle je i na mě trochu moc zesilovač bych určitě nedával do casu pc ale někam mimo (mam ve zvyku všechno zaizolovat obyč izolepou a to by v pc nebylo moc hezký) jinak ale napájení bych asi bral z pc možná bych někde vytáhnul molex nebo ze serioveho ci LPT portu a mě jde o to když z integrovaný zvukovky v pc (možná někdy přehodim občas na discmana či mp3ku) no když proste hodim ten zvuhovej signal do vstupu v tom zsilovači tak jestli můžu do zesilovače přímo hodit kably od těch repro (hlavně aby mi prostě nějak neexplodovalo či implodovalo )
ps prostě jednoduše to ukážu v obrázku
Přímo propojit se to dá (jinak to ani nejde), zdroje signálu ale budou mít asi příliš velkou úroveň signálu - "bude to moc řvát" . Vhodné by bylo dát na vstupy zesilovače dělič, pro začátek třeba 1:10 a podle potřeby ho třeba zmenšit. Na označený výstup ze zesilovače se repro připojuje také přímo (určitě to je v popisu zesilovače).
Na ukázkách máš RK 09 dvoupásmovky střední třídy s ARO 6604 a ARZ 3604 a podobnou z Bratislavské Tesly k stereorádiu,Obě 20 W.
RK 06 je osazena pravděpodobně ARE 6804 eliptický repro.Je 15W.
JABRAKA
Zapoj to tak ako ti popisuje Fatalwir Az nato ze ja by som dal zdroj iny nie s PC.Ten zdroj s PC ti moze robit galibu,rusit.Je to pulzny zdroj ate moze do zosilovaca pustat rusive napetie.A este na vstup zosilovaca zapoj potenciometer aj na L aj na R vstup,aby si mohol ovladat silu vstupneho signalu a tym padom zosilovat a tlmit vystupny signal,ZVUK.
Souhlas Mkat. Na napájení bude potřeba pověsit nějaké větší elyty. Těch 12V z PC zdroje je opravdu spínaných bez velké filtrace. Bude potřeba filtr.
jestli myslíš kondíky tak bych měl doma 5000 milifarad stačilo by?
jinac mohl bych ještě použít trafo od starý tiskárny píšou že dává 13V a 2A jestli to neni moc
doplněno 10.04.11 12:07:jinak jenom pro ujasnění ten kondík takto že
Jelikož je v PC spínaný zdroj, který obvykle pracuje na 30-40Khz tak tam není nutno používat velké filtrační kondenzátory - jedna z výhod spínaných zdrojů
Kondenzátor 5mili: teoreticky by mohl stačit. Prakticky nevím. Poradím jen, že je potřeba se na to podívat osciloskopem, pod zatížením, a při změnách zatížení. Nelze dát stoprocentně dobrou správnou odpověď. Je tam moc neznámých, a je holt potřeba měřit a měřit. Pokud ho tam budeš dávat, tak co nejblíže ke koncovým obvodům zesilovače.
Pokud tam nebude mít zapojený nějaký silný subwoofer tak takový kondenzátor je na zesilovač napájený ze spínaného zdroje úplně zbytečný. 5mF se dává na takový zesík napájený z nestabilizovaného zdroje z 50Hz. Ale kdo chce ať si tam dá třeba desítky faradů - jistota je jistota
heled nechci ti kazit náladu mam doma i 15 faradovej jo tak si nevyskakuj nebo si seženu větší
viz třeba tento upload.wikimedia.org/...
Mě jen tak náladu nic nezkazí , ale cpát tam nějaké kondenzátory je kravina, ten spínaný zdroj z PC má dostatečnou filtraci a utáhne toho hodně, kdyby neměl tak s těma jedničkama a nulama by udělal větší paseku než z nějakým zesíkem
Já bych dal tak 500-1000uF kondenzátor co nejblíž k zesilovači, ne ani kvůli vyhlazení, spíš kvůli možnému rozkmitání při "větším záběru"
takže našel sem popis těch repro repromania.net/...
doplněno 12.04.11 14:48:jinak už mi jenom potvrďte tenhle nákres (jestli je dobře)
a pak už vás tu s tim štvát nebudu
Akurat by som dal na vstup potaky aby som mohol spokojne nastavit hlasitost reprakov.Viem ze sa zvuk da ovladat aj cez pocitac ,ale tak by to bolo asi pohodlnejsie.A hlavne by sa dal pouzivat aj tichsie,a neubralo by to na kvalite zvuku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.