Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Foťák skoro nejde zapnout

Od: maketa odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

mám foťák samsung PL50. Mám ho od vánoc roku 2009 a je to asi 1 měsíc co se mi stal tento problém: chtěla jsem zapnot foťák, tak jsem ho dala na možnost AUTO a zmáčkla tlačítko pro zapnutí, čočka vyjela tak do poloviny a najednou zajela zpátky a ozvalo se takové pípnutí, tak jsem ho zkusila dát na jinou možnost a opět zapnou ale stalo se zase to samé. Jediné co fungu je je prohlížení fotografií a zvolit nastavení při prohlížení fotografií. Jsem už naprosto zoufalá, nabíjela jsem ho asi 5x a je úplně nabitý. Kdyby si někdo věděl rady, poraďte prosím, nechi ho dávat do opravny dokud nevyzkouším všechny možnosti.

Předem děkuji za odpověď.

Markéta Mazánková

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vyměnit akumulátor za jiný jste zkoušela?

marketamazankova
hodnocení

To jsem nezkoušela, a stojí ten akumulátor nějaké peníza a kde ho připadně koupím?

Měl by tam být akumulátor SLB-10A Li-ion.

To si raději ověřte buď v návodu k fotoaparátu, nebo přímo podle čísla na stávající baterii...

Koupit se dá např. zde:

www.cybex.cz/Foto/...

326Kč není zase tak moc.

Lepší by ale bylo to nejdříve vyzkoušet...jestli to není akumulátorem, pak vyhodíte zbytečně 326Kč..

marketamaza
hodnocení

A jak to vyzkoučím jestli je to akumulátorem?

Půjčit si akumulátor od kamaráda.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Takhle se foťáky chovají, když jsou špatné baterky. Ale já jedu na tužkovky.

hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém s foťákem od SONY a byl vadný snímač, takže jsem si koupil jiný stejné řady a baterie byla vpořádku. Takže bych to viděl na nový foťák.

tomasgulas
hodnocení

0x

Přesně takhle se mi začal "chovat" můj foťák, Samsung S850. Viz v této rubrice téma: "Kde opravit dig. foťák ve Zlíně"

Začínám si trochu myslet, že je to jako u mobilů, kde celý tým inženýrů vymýšlí, jak udělat mobil tak, aby vydržel nejlépe do záruční doby a poté něco odešlo...

Musíte si uvědomit v jaké cenové kategorii se pohybujete...a z čeho je Váš "fotoaparát" vyroben.

V dobách analogových fotoaparátů se testovala uzávěrka u profesionálních mašin na 100-150 tisíc cyklů..to bylo téměř 4200 roliček filmu...Amatérské či poloprofesionální modely měli závěrku testovanou na 30-50tis cyklů. To bylo u fotoaparátů v cenách poloviny nového osobního automobilu.

Dnes si koupíte fotoaparátek z plastu za 2800Kč (což je cena zadního blinkru Vašeho automobilu) a chcete na něm také udělat 50tis cyklů...což v době digifotek není zas tak velký problém. A ono to prostě nejde...to je logické.

tomasgulas

Víte, netvrdím, že nemáte pravdu, ale uvědomte si, že třeba ten můj stál přes 6 tisíc (ikdyž já ho mám levněji z Anglie) a nebyl používaný. Pochopil bych to, kdyby tomu bylo naopak, byl používaný obden a někdy by mi třeba i spadl, potom se není o čem bavit. Dle mého je závada úplně jiná, navíc, jak psala paní přede mnou, když foťák zapnete jenom pro prohlížení fotek, hezky celý objektiv (nebo jak se tomu nadává) zajede dovnitř, takže mechanicky se zdá v pořádku...

Ok...stál Vás 6tis...a dva roky by fungovat měl (tedy podle našeho zákona musí). V Anglii je ale tuším záruční doba jiná než v ČR...a 6tis (ačkoliv ani v ČR to není tak moc) je pro angličana směšná částka.

Baterie u těchto fotoaparátů dokáže opravdu dělat psí kusy...a nemusí to být závada fotoaparátu..

V záruce Vám fotoaparát vymění...kus za kus, však jeho výrobní hodnota bude někde kolem 1000Kč.., to se nevyplatí opravovat. A po záruce si prostě koupíte nový.

U starých mechanických zrcadlovek nebyl problém je opravit i po 30ti letech provozu..

To je bohužel fakt..buď se s ním smíříte, nebo ne..ale i když ne, těžko na tom něco změníte.

martincakl:

To že je něco z plastu a tímpádem levné, neznamená, že to při slušném zacházení nevydrží dlouho. Oni plasty mají velkou výhodu ve výborných kluzných vlastnostech bez potřeby maziv. Výlisky jsou až nepředstavitelně přesné. Zatím jsem neviděl "kompakt plasťák", který by zkolaboval na opotřebení materiálu a to už mi jich prošla pěkná řádka rukama ;).

Tato závada mívá dvě přičiny: po pádu na objektiv došlo k poškození mechaniky objektivu, nebo hrubá nečistota v mechanizmu způsobí větší tření a elektronika přeruší vysouvání objektivu, nebo je závada senzoru polohy objektivu - nemá informace a proto zase objektiv zasune.

"bmbx"

Zároveň mají plasty jednu (tedy minimálně jednu) abnormální nevýhodu...a tou je vysoký součinitel teplotní délkové roztažnosti, ta většinou naprosto stírá výhody přesného výlisku...O mechanické odolnosti plastů v porovnání s kovem bych s nadšením také moc nehovořil..a to ani v případě "kosmických plastů" jak výrobci v marketingových letácích s oblibou píší..

Ale samozřejmě chápu, že bez použití plastů by digitální kompakt nemohl stát 1800Kč jak je dnes běžné..

já nehovořím nadšeně o plastech, ale zatím jsem neviděl kompakt, který umřel na mechanické opotřebení. Ještě jsem se nesetkal s tím, že by teplotní roztažnost plastů někde vadila ;).

Viděl jsem velkou hromadu banalit, kvůli kterým byl výrobek odsouzen "autorizovaným" servisem k vyhození.

tomasgulas

Já osobně bych to jako laik tipl na tu závadu senzoru :-D Jde to nějak rozumně (rozumně - cenově) spravit?

Opravit jde všechno...

Otázka by ale měla znít, zda se oprava vyplatí...

V těchto případech Vám servis na 95% řekne jediné...nevyplatí..kupte si nový fotoaparát.

Řekne, protože jsou to většinou neochotní lenoši, kteří banální závady řeší výměnou půlky foťáku (nebo čehokoliv jiného) *haha*.

S tím souhlasím...

Ale pro zákazníka to je vlastně úplně jedno proč to tak je..

Podle mne se ani na 90% těchto levných fotoaparátů nevyrábí náhradní díly...ono také při stavu když se každý rok vrhne na trh 400 nových modelů to dost dobře nejde.

Fakt je prostě ten, že se tyto levné fotoaparáty po záruce neopravují (a v záruce zpravidla také ne, jen se vymění za jiný kus...).

Mně se to ale vůbec nelíbí, na trh se chrlí miliony výrobků a zbytečně se plýtvá energií a surovinami. Lidi jsou zblblí a pořád chtějí nové a nové. To přeci nemůže dobře skončit *bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]