Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak fungují solární panely? Kdybych si je chtěl pořídit na rodinný dům na kolik to výjde a kolik dodají energie? Kolik jedna tabule dokáže dodat? Jaká je návratnost?
Má s tím někdo zkušenost? Děkuju
Popis funkce solárních kolektorů je npř.zde: svp-solar.cz/.... Na další Vaše otázky najdete odpověd na internetu u nabídek firem, které se instalací solaru zabývají. Ceny a návratnost jsou různé, záleži k čemu je budete využívat,kde bydlíte, jak mate situovaný barák, kolik slunečních dnu je atd. Perpetum mobile to není.
Fotovoltaické panely - výroba elektřiny doma, otázka je v této rubrice, dodala jsem tam výpočet na fotovoltejku od zetě který dělá projekty na velké fotowoltejky ale i na ostrovní připojení. Pokud máte na mysli něco jiného tak se omlouvám.
doplněno 04.04.11 16:07:https://www.poradte.cz/elektronika/4850-fotovoltaicke-panely-vyroba-elektriny-doma.html
přemýšlejte občas také u těch otázek, solární panely jsou různě velké a podle toho i různě výkonné, a dále píšete o rodinném domě, ale my také nevíme, jak je velký a kolik by se plošně například na jeho střechu vešlo panelů. Navíc myslím, že panely jsou dvojí : solární a fotovoltaické a v tom bude také rozdíl. Opravdu se nezlobte ale umění není dát všeobjímající otázku ale přesně specifikovanou.
doplněno 05.04.11 08:43:
Alternativa pro šikovné ruce je zde: cofa.blog.cz/...
Konkrétní úspory, návratnost a ceny si mustíte zjistit sám protože jedině vy víte potřebné podrobnosti jak psali kolegové výš...
Kolem těchto produktů se motá spousty "vychčionů"kteří tvrdě rejžujou na tom že tomu lidi nerozumí, takže je skoro umění natrefit na firmu která Vám to namontuje za férovou cenu - a od toho se to všecko odvijí.
doplněno 05.04.11 09:41:teda pokud myslíte panely pro ohřev vody. Jinak Fotovoltaika je obyčejnej podfuk na lidi kterej nemá s ekologií co společnýho.
Můžete mi někdo odhadnout kdybych si nechal na střechu rodinného domku přimontovat fotovoltaické panely na kolik mě cca. výjde pořizovací cena a kolik let je návratnost když mám klasický střední baráček? Dokázal by to někdo velmi nahrubo odhadnout?
Chtěl bych z fotovoltaických panelů čerpat elektřinu. Kolik dodají elektřiny za den? Jak je to v zimě a v létě, je tam rozdíl?
Moc předem děkuji tomu co se v tom orientuje.
miloss. Co myslíte, kolik sklidím letos jahod z normálně velkého záhonu? Hloupá otázka, že ano? To samé je i s tou vaší otázkou. Máte-li zájem o bližší informace, je třeba znát více informací. Např, v jaké lokalitě je Váš dům, zda se mohou dát střešní panely nebo příjdou na zeď, jaké je v dané lokalitě oslunění apod...
Pokud nebudete elektřinu z těchto panelů dále prodávat, pak bude návratnost nulová...tedy nikdy se Vám investice do FV panelů nevrátí zpět.
Cena za každý jeden kWp je cca 120tis Kč (kompletní instalace). S větším výkonem pochopitelně bude cena o něco nižší.
V zimě Vám nedodají nic, pokud z nich nebudete denně odhrabovat sníh...
Takže závěrem, bez dotací...a bez toho aby jste prodával elektřinu za 12Kč/kWh do sítě, je to zcela nevratná investice.
Tak to mi nejde do hlavy, proč by se mi čase nevrátila investice? Když si pořídím fotov. panely na střechu tak od nich budu denně brát ele. proud pro svou potřebu a to se mi snad vrátí nebo ne? Proč ybch měl tu elektrřinu dále prodávat? Děkuji za vysvětlení
Můžete mít přebytky el.energie a ty se prodávají. V dnešní době, kdy investice do fotovoltaické el. jsou poměrně nízké a dá se předpokládat, že ČEZ bude neustále el.energii zdražovat , tak návratnost panelů je jistá. Ale za jak dlouho? To se opravdu nedá spočítat jen tak od oka.
Jinak k tomu "zametání" panelů od sněhu v zimě... Panely již začínají být zastaralé, používají se trubice. Ty se nezametají
Nejde Vám to do hlavy?
Tak si na jednu stranu položte cenu 1kWh co ji můžete koupit od E-ONu...a svou roční spotřebu el. energie..., na druhou stranu si dejte pořizovací náklady FV elektrárny...
a pak si to zkuste spočítat...schválně k čemu dojdete..
Prostě Vy můžete mít 1kWh za 3,80Kč...ale nainstaloval by jste si FV panely ,které ji vyrobí za 8Kč/kWh...Nemusíte mít ekonomické vzdělání, aby Vám došlo že se to nevyplatí...
Toto jasně že chápu, ale záležáí jestli to počítáte za 1rok či za 10 let přeci ne? Když nebudu muset platt 10let elektřinu tak se mi to vrátí ne?
Ne...nevrátí...protože 100% soběstačný stejně nebudete...
Mimo to, pro běžný RD je spotřeba elektřiny někde na hodnotě dejme tomu 2000KWh/rok..v penězích tedy 8000Kč..
Aby jste utáhl ve FV systému RD, pak by jste musel mít cca 5kWp to je v penězích cca 600tis Kč...
Tudíž i když nebudete uvažovat nějakou údržbu...opravy..atd, tek je "návratnost" 75 let...v reálu to bude ještě více..
A když si ty peníze půjčíte, pak to bude ještě horší..budete muset platit úroky...
To by Vám asi žádný ekonom neschválil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.