Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu zapojit 3 stejné odpory 230V na 400V?

Od: kolkak23 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

můžu zapojit topnou spirálu se třemi tělesy na 230V na voltů 400? Mám tam jen tři fázové vodiče a zem. Bohužel je tam prouďák.

Já bych je zapojil do hvězdy s tím že přeci nula se vytvoří uprostřed spirál i když tam nepřipojím nulu ze sítě. Je to tak správně, nebo mi tělesa shoří?

dík

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není důvod aby tělesa shořela, vždyť mezi fázemi budou vždy 2 tělesa do serie.

hop®
hodnocení

2x

Ano toto zapojení "s plovoucí nulou" lze realizovat!

rv*
hodnocení

0x

Mám pochybnosti - jestli jsou jednotlivé spirály dimenzovány na 230V a zapojíte je mezi fáze - tedy 400V, jejich proudové a tedy i výkonové zatížení bude vyšší a hrozí přepálení.

tesyk*

Jenomže mezi fáze budou zapojeny vlastně dvě spirály.

lui*
hodnocení

0x

A proč je nezapojíte proti nule? Z každé fáze jedno těleso.

hop®

LUI: Protože, jak uvádí v dotazu, nulu nemá!

lui*

? Asi špatně rozumím výrazu: "a zem". Moje chyba.

hop®

LUI: Zemí zde tazatel nazývá uzemnění, tedy zelenožlutý PE. Pochopil jsem to z toho, že vůbec přemýšlí o navrhovaném zapojení a z toho, že se zmiňuje o proudovém chrániči. Nicméně přiznávám, že jasně položený dotaz si představuji trošku jinak! :)

hop:

jasně, myslím, že zmíňka o chrániči celkem dostatečně upřesnila o co tazateli jde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]