Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, děkuji za předešlé pomocné rady ohledně výběru tv a teď mi prosím ještě poraďte zda samsung ue37c6000 nebo ue37c5000. Jedna má 100 Hz a druhá 50Hz, jinak stejné vybavení. Hodně sleduji sportovní pořady, děkuji za pomoc a radu.
sparcus
100hz, toť je obnovovací frekvence obrazu, tz že se vám změní obraz 100x za jednu vteřinu... sice od 5hz téměř okem nepostřehnutelné ale
samozřejmě překlem né 5hz, ale 50Hz, jinak pro oko plynulý obraz by měl mít více než 25Hz
Když to oko nepostřehne, co je mi platná obnovovací frekvence 100Hz když nemá co obnovit? Kolik snímků za vteřinu je vysíláno? Vyšší obnovovací frekvence měla efekt hlavně u CRT.
doplněno 17.03.11 19:23: Jinak oko postřehne podstatně víc Hz než je 5. Např. normální film mění políčka 24x za vteřinu a při výměně dojde k zaclonění, protože by to oko vnímalo jako nepříjemné blikání dojde kromě tohoto zatemění ještě minimálně 1-2x jen tak se stejným políčkem a tím se blikání zrychlí na 50-75Hz. U LCD a plazmy nic nebliká, tam se jenom mění obraz, běžné vysílání mění obraz 25x za vteřinu tak že TV 100x obnoví obraz, ale on je po tu dobu 3x beze změny .
zahixxx:
já doufám, že těch 5Hz byl překlep...
Dobrý den. U klasické , staré obrazovky se obraz vykresloval paprskem, který se musel trefit na stínítko, kde byly barevné body. Dříve byly ty tři základní barvy v trojúhelníkovém uspořádání a u těch novějších v řadě vedle sebe. Paprsek nejdříve projel každý sudý rádek a potom každý lichý řádek, čili zobrazovaly se půlobrázky. Jestli se nepletu, tak těch řádků bylo 625. A protože se každý obrázek vykresloval po polovinách, tak obnovovací frekvence 50 Hz odpovídala obrazové frekvenci klasického filmu 25 Hz.
A u toho klasického filmu se filmový pás neposunuje lineárně, ale trhaně, pomocí unášecí rohatky a ten pohyb se vždy , když je políčko přesně před objektivem zastaví na 1/24 vteřiny. Potom se při současném zaclonění světelného toku přez objektiv trhaným pohybem posune o jedno políčko vpřed. Aby to bezchybně fungovalo a to na jakémkoliv promítacím zařízení, je filmový pás na kraji vybaven soustavou obdelníkových dírek, kterému se říká perforace. To jednak zabezpečí přesné umístění obrázku na pásu a přesnou interpretaci záznamu kdekoliv na světě.
Je holý fakt, že obnovovací frekvence u nových TV je až 600 Hz a tam se několikrát obnoví, čili vykreslí jeden a ten samý obrázek. Smyslem toho je dosažení lepší kvality a vyšší ostrosti. S pozdravem Laďa
doplněno 17.03.11 22:10:Ještě jsem chtěl odpovědět - rozhodně volte 100 Hz.
Na nových TV s pazmovou, nebo LCD obrazovkou se obraz nevykresluje - jenom se mění. Docela by mne opravdu zajímalo jak se rychlým obnovovacím kmitočtem docílí vyšší kvalita a ostrost .
Dobrý en. No vidíte, položíte otázku a je v ní i odpověď. Možná jsem neměl napsat, že se obrázek vykreslí, ale obnoví. Ale ono je to jedno a to samé, on se vykreslí najednou. A když se stacionární obraz nezrenovuje za několik století, tak na něm skoro nic nepoznáte. A tak to funguje i u zobrazování těch stejných obrázků na LCD a plazmách. Každý je vysílán se stejnou kvalitou, ale na straně příjmu, po trase, poruchy a různé vlivy z toho mohou udělat rozmazaný paskvil ( přehnaně řečeno ) a čím víckrát se Vám ten obrázek obnoví, tím je vyšší pravděpodobnost, že jeho kvalita, tedy i ostrost bude vyšší. A u rychle se pohybujících scén to nemá ani cenu rozvádět. Například na nafilmování výstřelu Vám nestačí ani 600 Hz frekvence snímání, ale musíte použít něco rychlejšího. S pozdravem Laďa
Po trase a podobně z toho žádný paskvil nevznikne tak aby to rychlejší obnovení zachránilo . A zamyslete se nad tím co jsem napsal na konci. Výstřel nemohu sledovat pouhým okem, takže i super TV která bude mít třeba 1Mhz ne obnovovací kmitočet, ale ty snímky opravdu příjdou od kamery ke mně - tak mi budou opravdu hodně platné
. A takto je to i s podstatné méně rychlými ději, oko má prostě své meze a to navyšování obnovacího kmitočtu taky
Dobrý den. Pro vás začíná i končí obnovovací frekvence na 50 Hz a u mě končí na 600 Hz. O MHz si děláte z lidí srandu a je to klasické zveličování něčeho, aby to něco bylo zesměšněno. Možná je škoda, že nejste nějaký vývojový pracovník u Sony, Panasonicu a pod. Ušetřil byste jim za takové kraviny, která nám marketingově nutí šílené prachy. Jediné s čím mohu s Vámi souhlasit je, že oko a navyšování obnovovací frekvence má své opodstatnění do dosažení meze smysluplnosti. Ale ať chcete, nebo nechcete, a to samné platí i pro mě ,tak se na to budete koukat z pozice konečného spotřebitele a stejně si koupíte to, co podle Vás bude dobré. Ale Vy si musíte pohnout, neboť 50 Hz TV už dlouho nebudou. S pozdravem Laďa
No dokud bude běžný standart snímání - 25 obrázků za sekundu a HD 50 obrázků za sekundu, tak ty "stařičké" 50Hz televize budou pořád stíhat . A zajímalo by mne jak argumentují tazateli televizáci, když mu doporučují taky 50Hz. A uvědomte si, že vývojoví pracovníci vyvíjejí především takové věci, aby donutili stále kupovat něco nového i když to nemá žádný zásadní přínos. Počet Hz nebo počet barev (Sharp Quatron) u TV je toho krásným příkladem
. S těmi MHz jsem si žádnou srandu nedělal, jen jsem chtěl ukázat, že TV systém který by dokázal zachytit "superrychlý" děj, by prostě byl nesmysl - lidské oko je lidské oko.
Já osobně mám rád technické novinky, ale né "blbovinky", které mají mizivý efekt.
Počet snímků za sekundu v HD je 50, tak mi někdo vysvětlete k čemu je ta 100Hz dobrá pokud se nejedná o CRT?
a má to vliv na sledování sportovních pořadů? Potřebuji pádnější argument, neboť syn mě tlaší do 100 Hz a já stará škola víc věřím televizákům, kteří mi taky doporučují 50 Hz
Prostě víc herzů mělo smysl u CRT (klasická obrazovka), tam se obraz vykresloval elektronovým paprskem postupně od zhora dolů a než se dole obraz dokončil, tak nahoře už pohasínal. To způsobovalo blikání obrazu a 100Hz televize tento jev potlačovala. U LCD nebo plazmy je obraz vytvořen celý najednou a jedná se jen o změnu z jednoho snímku na následující - tkzv. obnovení. Pokud mi video střídá snímky 50x za vteřinu a TV mi obnovuje 100x za vteřinu tak vlastně každé druhé obnovení obrazu u televize je k ničemu, neboť TV obnovuje stejný snímek dvakrát . Podotýkám, že běžné standartní vysílání nebo video mění snímky 25x za vteřinu, tam se obraz obnovuje 4x se stejným snímkem.
Ti televizáci co vám doporučují 50Hz k tomu žádnou pádnou argumentaci nemají? :D
doplněno 17.03.11 22:02:Ještě pro zajixxx:
normalní film v kině je promítán rychlostí 24snímků za sekundu - zdá se ti že jej nevnímáš jako pohyb a je pro tebe trhaný?
Ty si tady pleteš frame rate a refresh rate. U 100 a více Hz televizí dochází k interpolování snímků. 100 hz televize tedy zobazuje 100 fps (mezilehlé snímky se dopočítávají).
Co na to oko se zeptej doktorů a třeba uvidíš, co ti řeknou. A když tam budeš, zeptej se co oko na technologii 3D a třeba si ji nikdy nekoupíš. Mimochodem, když jsme opět u toho quatronu, tak dle recenzí nejlepší 3D má sharp. Jinak já už jsem se po půl roce taky rozhoupal, sice jsem nijak nespěchal, ale uspíšilo to zemětřesení, sharp zastavil výrobu panelů, takže šarpík je na cestě. Ale musím říct, že původní matadoři byl samsung a sony, ale nakonec víc plusů měl sharp i podle praktického srovnání. Ještě by se hodil nějaký notebook, co bys doporučil?
Recenze je to nejposlednější co se dá brát v úvahu, když se něco má vychválit, tak se to vychválí a ovce kupujou . Jinak mě výběr TV trval i s objednáním zhruba 10minut a za dalších 60minut jsem se už na ní díval. Já se s tím nepatlám - kdo vybírá přebere
. Ostatně to vidím kolem sebe, ti co nejvíc študují recenze a vybírají a vybírají tak nakonec s vypětím sil vyberou koupí a stejně pak nejsou spokojeni.
Já jsem fanda každé technické inovace a novinky, ale musí mít smysl, ne že je to jen nějaké lákadlo.
Když na to přijde, tak u auta jsem se rozhodl na padesáti metrech, ale na tv jsem nespěchal a už jsem ti to několikrát psal. Recenze mě taky nějak neberou, ale člověk může vědět, co to či ono umí nebo neumí. Jinak to lákadlo, jak píšeš, není to přesný výraz, kdo chce, tak si ty technické nebo technologické informace a princip najde, takže na laciné výkřiky já taky nejsem, zatím mi ještě nikdo neřekl, v čem je quatron horší a proč. Pro mě jako zákazníka je důležité, že to funguje a víc přece nepotřebuju vědět.Tv jsem několikrát srovnával na prodejně, kde byly všechny pěkně vedle sebe, protože doma už rozdíly neuvidíš. Výhody sharpu jsem už popisoval a možnosti nastavení jsou daleko za konkurencí. Raděj poraď, co za notebook
Až na vyjímky jsem nikdy nikomu neradil žádný konkrétní model čehokoliv, vše je v dnešní době velice vyrovnané a ty rozdíly které se přece jenom najdou (byť by to měla být jen barva nebo dizajn) způsobují to, že naštěstí nekupujem všíchni jedno a to samé, kromě čtenářů recenzí .
Vidím, že tu 40 palcovou nechcete jak jsem Vám radil - vaše volba. Vemte 100 Hz poznáte to na rychlých scénách, pohybujicích se textech.
rád bych 40 palců,ale velikost pokoje mi to nedovoluje. Takže musím volit menší tv,ale jinak moc děkuji za Vaše odpovědi k mé problematice.
-100 hz a více částečně marketingový tah
- obnovovací frekvence je stejně tech 50-70Hz
- 100 Hz tv je čistě softwarová záležitost, dopočítává se, obraz zejnéna v rychlých scénách by se neměl "trhat"
A lidi na to skáčou .
Jen tak pro zajímavost, jak se snaží výrobci oblbovat lidi. Když se podíváte na názorné zobrazení (ve spiderově odkaze ) o dopočítávání snímků tak musíte dojít k názoru, že je to dobré a vlastně nepostradatelné, neboť při 50Hz zobrazení vám uteče velký kus obrazu při tom letícím cyklistovi, ale aby tam byl ten propastný rozdíl, tak by ten cyklista musel mít rychlost možná 800km v hodině. Takže opravdu při takto rychlých dějích jsou ty 100 a více Hz TV opravdu nezbytností
Zdravím! Četl jsem reakce uvedené výše a co se techniky týče tak má ten či onen pravdu. Taky jsem to před nedávnem řešil a jediný co mi opravdu pomohlo bylo navštívit kamenný obchod, kde jsem si obě televize (50Hz/100Hz) porovnal na vlastní oči. Koupil jsem 100Hz Samsunga UE40C6510. Nicméně každýmu budou oči snímat trochu jinou frekvencí a tak je třeba vyzkoušet právě na vlastní oči :o)
50HERTZOVÉ ZOBRAZENÍ NA LCD
ROZMAZANÝ OBRAZ
Při frekvenci 50 Hz se každý snímek zobrazuje po dobu 0,02 sekundy. Po tuto dobu zůstává objekt stacionární, zatímco oko pokračuje ve sledování jeho pohybu a stále se pohybuje. Ve výsledku se tedy bude pohyblivý obraz jevit na sítnici jako rozmazaný.
100HERTZOVÉ ZOBRAZENÍ NA LCD
LEPŠÍ OBRAZ
Při frekvenci 100 hertzů se každý snímek zobrazí pouze na dobu 0,01 sekundy. Přechodové snímky (snímky 2, 4 a 6) nejsou původně obsaženy v originálním signálu a elektronika televizoru je musí dopočítávat. Divák má ale dojem, že obraz pohyblivého objektu je méně rozmazán.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.