Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je lepidlo Chemoprén vodivé?

Od: rad3c3ek odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli lepidlo chemoprén může vést elektřinu... Jde mi o to, že se mi na jednou pristroji "urval" pájený spoj...Napájil sem to zpátky, ale jelikož je to v tom místě hodně namáhané (je to napojení kabelu), tak bych to chtěl nečím pojistit, a napadlo me to zakapat chemoprenem...Možná sem to nepopsal uplně přesně, ale to je jedno, to co mě zajímá, je JESTLI JE LEPIDLO CHEMOPRÉN VODIVÉ...Diky za odpovedi a pripadne jine tipy...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

případně jiné tipy: Na Vámi popisovaný účel a nejen na to používám elektrickou tavnou pistoli a tavné tyčinky, kterými se za tepla dá přilepit - fixovat - téměř všechno k téměř všemu... dokonce i k lidské kůži... auú...

ten nakapaný chemopren po elektrické stránce by škodit neměl...ale až ho budete případně potřebovat odstranit, mechanické odstraňování by elektrické součástky případně i DPS mohlo poškodit...

rad3c3k
hodnocení

Díky, tavná pistole bude urcite vhodnější...

zajixxx*

hmm hejkale, jek se dá odstranit tavná pistole z DPS? :D mi nějak uniklo..

Rozhodně lépe než zaschlý chemoprén. Když se může použít ředidlo tak je situace opačná *smich*

ještě jsem na DPS tavnou pistoli přilepenou neměl, tak nevím*nevi*, ale kapka lepidla z tavné tyčinky se dá lehce nahřát třeba hrotem páječky a odškrábnout...

chemoprén se asi bude pálit místo změknutí, nevím, nemám zkušenost...

hodnocení

1x

Jen taká perlička

silikon acetátového typu nevyzrálý - vodivý je. Čerstvý mezi kontakty pod 230 V - katastrofa

jabraka*
hodnocení

0x

Zcela určitě vodivé není.Pokud chceš,aby spoj dobře držel,a sám pájet neumíš,dej to někomu,kdo to umí.Kabel přiletuješ a aby ti mechanicky držel připájený,musíš ještě použít mechanickou příchytku.Určitě ne chemopren.

JABRAKA

rad3c3k
hodnocení

Dobre, diky za odpoved...Ale v podstate kdyz tam ten chemopren nakapu, tak by se nic stat nemelo, je to tak?

Pokud pájený spoj je dobře vodivý a drát chceš jen pojistit proti mechanickému namáhání, na tyto účely je vhodnější zakápnout tavnou pistolí.

magdon*

No chemoprén bych asi taky zrovna nepoužil (vodivý teda po dokonalém zaschnutí nebude), ale mehanická příchytka se nemusí vždycky do zařízení vejít.

lui*
hodnocení

0x

Pozor na jednu věc. Nepíšete o jaký kabel se jedná. Pokud by se jednalo o např. anténní kabel, tedy VF, tak tafix je naprosto nevhodný, má mizerné VF vlastnosti. Ten chemoprén je mnohem lepší.

To je zajímavé, že se tím fixují samonosné VF civky na DPS ;).

lui*

Tak možná jeste na KV. Už na 145MHz to začíná být znát. Na 430MHz je to už nepoužitelný. Ověřeno a změřeno v praxi.

Už jsem viděl mnoho výrobků se samonosnými cívkami v tomhle pásmu zakápnuté tavnou pistolí - že by jiný materiál?

lui*

Jinej materiál? Možná. Zkus si ten tafix z té cívky sundat, a ten obvod si přeměř. Uvidíš sám.

Určitě zkusím, protože tomu moc nevěřím ;)

jabraka*
hodnocení

0x

Když jsem před lety s chemoprenem pracovával,tak to byl roztok polyisochlorbutadienu.Když jsem listoval na webu,je tam chemoprenů hafo,docela i ve vodní bázi - kontaktní lepidla velice rozmanitého složení.Rozhodně ten s chlorem rozhodně určitě není vhodný.Ty disperze také ne.Tak raději tavnou tyčinku.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]