Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se přepojit si světla na traktůrku. Nyní když rozsvítím potkávací, svítí jen potkávací a když dálkové svítí jen dálkové. Chci to udělat tak že když přepnu na dálkové aby mi svítily i potkávací. Jak to udělat? Napadlo mě dát mazi potkávacím a dálkovým světlem diodu a tím bych docílil toho že by mi při rozsvícení potkáv. svítilo jen potkáv. a při dálkovém obě dvě světla. Jakou ale tu diodu použít? To není usměrňovací ne? Jaká tedy? Záleží u diody na jaké je napětí? Děkuji
Je to usměrňovací, a vybrat podle toho jaký má snést proud, maximální napětí bude nejspíš mnohonásobně převyšovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o korunovou položku, lze tam dát celkově předimenzovanou. Jinak nápad je to dobrý, fungovat to bude.
doplněno 12.03.11 19:02: Třeba tahle je opravdu plně dostačující :
Nebude. Imax té diody = 3A. Ta potkávačka(jedna) má kolik? 55W? Potom 55 : 12 = 4,58A. Špičkovej proud při rozsvícení si nedovolím odhadnout. Napětí v propustném směru při 25°C, a proudu 3A má <1,1V. Tedy při proudu 4,58 A na ní bude ztráta 4,58 x 1 = cca 4,5W. Ta dioda bude topit jako blázen. Na tohle je potřeba něco z produkce VISHAY např. FES8JT, nebo od IR třeba 6CWQ06F apod.
doplněno 14.03.11 20:50:Tak ještě jednou. Vážení poradci. Dioda na které bude trvalý ztrátový výkon 4.5 - 5,5W, ano trvalý, bude mít teplotu, odhadem tak 60-100°C. Možná víc. Určitě jí to neposlouží, stejně tak bude mít tazatel problém s její instalací. Bude ji muset nějak zaizolovat přívody, a přitom nezamezit odvodu tepla. Odvod bude v tom světlometu výrazně stížen. Jestli vám to nevadí, budiž. Uvědomte si zároveň, že o to stejné napětí, které zůstane na diodě(u křemíku kolem 0.9-1,3V snížíte napětí pro žárovku ve světle, tedy se okradete o výkon na žárovce. Dělá to cca 8% na napětí. Kolik to dělá na světelném výkonu, si netroufnu odhadnout.
Takže: když už diodu, tak Schottky. Na ní je alespoň při stejném proudu polovoční úbytek. Řešení s křemíkovou diodou, která se musí následně chladit a izolovat od kostry, je konstrukčně složitější než co jiného. To už i to řešení s relátkem je jednodušší.
Doufám, že jsem to popsal dost přehledně i pro tazatele. Aby se v radách a jednotlivých argumentech poradců, pokud zazněly, orientoval.
Howgh.
Co na tom je složitého. Pokud jsou žárovky okolo 30 Watů a 12 Voltů tak bych bral diodu nejméně 5 Ampér radši 10.
Žárovky jsou ukostřeny. Druhý kontakt obou žárovek propojím diodou. Pokud napětí přivedu na jednu žárovku a dioda je v závěrném směru tak svítí pouze tato jedna.
Pokud napětí přivedu na druhou žárovku, tak dioda je v propustném směru a budou svítit obě.
Jen správně napolarizovat diodu, aby nebyl opačný efekt.
A taková "nějaká" dioda za chvíli shoří, a Jirbar nebude vědět proč. Tak tam dá novou, ona zase shoří... Podceňovat teorii není dobrý přístup.
Diody jsou od toho aby usměrňovaly a ne aby hořely . Tyhle se při jejich maximálním proudu uchladí samy, hlavně přes vývody, taky nemají žádný úchyt na chladič. Ale lui by asi použil radši něco takového:
nebo radši takového:
a k tomu hóóódně masivní, žebrovaný chladič
Podceňovat praxi je horší :D
A můžeš mi říct, proč tam dávat diody na tak vysoký napětí? K čemu. Stejně budou topit. Ta první ještě víc než ta druhá. provozovat součástky na mezi jejích povolenejch hodnot není dobrý. To víš. Tak proč to někomu radíš? Hlavně když víš, že to ten člověk chce dát co nejblíž ke světlometům, kde už tak bude horko.
Tady jsou potřeba diody, který mají při předpokládaným proudu někde mezi 3-4,5A, co nejmenší ztráty na přechodu.
Ale stejně si myslím, že to řešení s relé je čistší. Jak píše Hop. Celovodiče jsou lepší.
Rélé jsem navrhoval já a poslední dioda, kterou jsem navrhoval byla na 5A .
Ne nízké napětí už jsou k mání snad jen diody v provedení SMD .
Lui se trefoval i do mne. Jasně jsem psal 5 a radši 10 Ampér. Ano aspoň trojnásobek provozního proudu.
A těch 3-4,5 Ampér to snad by musely mít potkávačka + dálkové 36 až 54 Watů. Jeden reflektor. Diody by musely být dvě.
doplněno 13.03.11 01:09:Mohu dodat tak 100 kusů ČKD knoflíkových diod 25A i s masivním chladičem.
Díky za potvrzení a upřesnění. Jak by jste tam tu diodu dali? Napájení na drát a dát přes vývody bužírku nebo celou něčím obalit? Nebo bude topit asi ne že?Nebo jak? Děkuji
Při těch cenách bych tam dal teda klidně silnější a pak topit nebude. Klidně do většího průměru bužírky celou i s vývodama. Ten proud záleží na tom kolik watů ty potkávačky mají a jaké napětí má rozvod. Uvědomil jsem si, že ten první odkaz co jsem dal by nemusel stačit, tak tam dát radši víc:
Ale z dotazu není jasné zdali ten "traktůrek"není model . To by stačila podstatně menší dioda...
Trošku jiným směrem: má traktůrek světelnou houkačku? Tedy stav, kdy svítí tlumená světla a zároveň přisvítíme dálkovými? Možná by stačilo jen správně připropojit nějaké drátky u tohoto přepínače!
Jinak minimální napětí diod musí odpovídat voltáži palubního rozvodu, a minimální proud odběru spínaných žárovek...
Pokude ten přepínač má nějaký nevyužitý kontakt tak ano jinak to s úvahou zdali je tam nebo není světelná houkačka nemá nic společného. Světelná houkačka připíná mžikově dálkové k potkávačkám, pokud je v poloze dálkových nějaký nevyužitý kontakt tak by šly podobně připnout ty potkávačky k dálkovým. Pokud ne tak ta dioda je řešení, nebo relé.
BMBX: to byl jen okamžitý nápad, Něco jako přívod přivést na tlumená a dálková jen přidávat, vím, že teďka "vařím z vody", trošku jde také o celkovou konstrukci elektroinstalace, Kdyby tazatel trošku popsal alespoň funkce vypínačů a přepínačů, bylo by to jednodušší, třeba připodobnit funkci k nějakému autu...
HOPe to s tou diodou je špatně. Nahoře jsem to snad spočítal dobře. Naopak se mi líbí tvůj nápad s tím relé. Vždyť je to jednoduchý. Na dálková světla připojit cívku automobilového relé, a na kontakty dát přívod 12V(asi ostrý přes nějakou pojistku) a druhou stranu kontaktu na potkávačku. A je jedno, jestli se dá jedno relé pro obě strany, nebo dvě relé pro každou stranu zvlášť.
Lui, s tím relátkem to nebyl můj nápad (bmbx)! A přiznávám, že ty výpočty jsem nějak pominul, srry, snažím se vymyslet nějaké řešení bez polovodičů, pouze s "celovodiči"
Předpoklad je mylný. Reakce patří k původnímu dotazu. Nebo mne máte za někoho, kdo neumí přiřadit reakci ke správnému zadání?
Ale jinak v pohodě, nějaké schéma zapojení se určitě hodí, ať nemusíme tápat v imaginárních teoriích. Sám jsem zvědav, kam se až tato poradna dostane. Zatím to směřuje k výrobě samostatné řídící jednotky světel, namísto jednoduchého zapojení elektoinstalace.
Jaké tedy diody použít? co když tam dám tyto diody: gme.cz/...
Budou topit nebo když žárovka má 55W? Je potřeba nějaký chladič nebo ne? Mohu je dát do bužírky celé?
Poradíte? děkuji
Vykašlete se na diodu. Použijte jedno nebo dvě tyhle relé:
Dvě různá možná zapojení jsou na obrázku.
doplněno 13.03.11 12:48:číslování vývodů relé:
cívka - 85 a 86
NC - 87a
NO - 87
C - 30
Na tom prvním-horním obrázku je chyba v označení funkce vývodů. Jeden vývod kontaktů relé zaměňte za C, tedy vývod č.30 relé. Omlouvám se za mystifikaci.
To relé tam bude navěky. Je hermeticky uzavřené. Nebude to topit. Za to ouško se to dá na tom traktůrku kamkoliv přišroubovat. Nastrkávací konektory na to relé se dají koupit za pár korun v autopotřebách nebo u pumpy.
No pokud má jedno světlo 55W a jedná se 12V elektrickou instalaci, tak jednou diodou poteče pro obě světla 9A. Proto doporučuji zapojit paralelně dvě (co jsem psal odkaz po druhé ), nebo použít ještě silnější, např. tuhle:
Ta už se dá chladit přišroubováním na kus plechu, pozor plech musí být izolovaný od všeho na čem se může objevovat napětí rozvodu (kostra traktůrku).
Musí být přišroubován tak aby nebyl vodivě spojen s kostrou, nebo dioda musí být na chladič přišroubována přes teplovodivé izolační podložky.
buss:
S opačnou polaritou by asi nebyly nic platné pokud diodou má téct proud kladné větve tam nebo zpět a kastli máš na mínusu
Ked uz ,riesil by som to dalsim vypinacom,(alebo volnymi kontaktami na nejakom uz zabudovanom prepinac)ktory by zpinal tlmene svetla.Mozno by som sa tym vyhol pokutam od policie.Predstava je taka ze zapnem dialkove a ked treba pridam tlmene inym vypinacom,prepinacom.Niekdo ma chce buzerovat ze mi naraz svietia tlmene a dialkove,Extra vypinac nezapnem a svietia len dialkove.Tu diodu by som velmi neodporucal.
Zapojení s diodou je jednodušší a elegantnější. Jak je vidět tak lui má panickou hrůzu z ohřívání diody .
mkat:
na traktůrku kvůli zapojení světel asi policie prudit nebude .
Měl jsem Forda, kse při dálkových svítily i potkávací už od výroby. Jenže tam byly dělené paraboly, a dvě žárovky. Pokud rozsvítíte obě vlákna u dvouvláknové žárovky, dlouho svítit nebudete.
Nechci Vám kazit veselí, ale ohledně diod bych dal rozhodně spíš na něj, než na Vás.
doplněno 13.03.11 20:35:Tím "na něj" jsem myslel na luiho.
Jako malý kluk jsem si stavěl "barevnou hudbu" z automobilových (dvouvláknových), žárovek - hafo polovodičů a díky žárovkám hafo ampér. Nějak nic nehořelo a vše fungovalo a to jsem neměl k dispozici takový výběr výkonných součástek a za takovou cenu jako je dnes .
Co to je trvale? V klidu svítily některé taky a na obě vlákna. Ve výsledku tam byly polovodiče (i diody) přes, které ty ampéry tekly furt (pořád) . - a nic nehořelo...
Chtěl bych varovat, nevím co máte za žárovky, ale pokud jsou dvouvláknové, (třeba H4) nejsou stavěné na dlouhodobější svícení oběma vlákny zároveň. Dlouho Vám to nevydrží. Taky paraboly (často plastové) se budou přehřívat a pravděpodobně se zdeformují.
Pokud tam jsou dvouvláknové, tak právě jedno vlákno svítí jako tlumené a to druhé vlákno svítí současně tlumené i dálkové, ale vždy svítí jen jedno vlákno a je to rozdělené clonkou v žárovce, takže problém s topením nebude. Pokud má dvě paraboly a každou žárovku zvlášť, tak problém s topením taky být nemůže. Řešíte to moc složitě, relátka nebo diody jsou úplně zbytečné, stačí jen "správně" propojit spínací skříňku jak psal Cyril, nic jednodušího prostě být nemůže!
Ta skříňka to nemusí umožňovat . Už jsem psal, že pokud je tam volný kontakt tak to půjde.
Jinak taky nevidím důvod proč by současné svícení více vláken ve vícevláknové žárovce mělo zkracovat životnost žárovky.
Ano, právě, že vždy svítí jen jedno vlákno (za normálních okolností). To, jestli svítí do dálky, nebo na blízko je dané jeho umístěním vůči ohnisku paraboly. Ta clonka v žárovce pak jen upravuje tvar vyzařovaného paprsku (aby neoslňoval protijedoucí). Budou-li svítit obě vlákna zároveň, budou vytvářet dvojnásobné tepelné ztráty, takže se bude žárovka v uzavřené parabole (a následně i nevětraná parabola) přehřívat. Vodiči poteče dvojnásobný proud, takže to nemusí vydržet příslušná pojistka (běžně jsou jištěna dálková a potkávací světla zvlášť). Jestli nevěříte, stačí vyzkoušet.
Děkuji za nápady, to relé nevypadá také špatně ale zkusím použít asi diody, doufám že se samotné nebudou zahřívat. Ve světle jsou 2 paraboly, tzn. 2 žárovky. žárovka potkávacívh má 55W tak snad ta dioda se nebude zahřívat, to vyzkouším. Díky
Pokud máte dálková a potkávací světla oddělená, není z důvodů přehřívání (teda žárovek) co řešit. Co se týká diod, každou žárovkou Vám poteče 4,5 A (9 A celkem), takže když zvolíte diodu 15 A ), výrazně by se hřát neměla.
Nejjednoduší by bylo, kdybys namaloval schéma nynějšího zapojení aby bylo možné poradit, jak správně to zapojit a myslím, že by stačil jeden drátek a diody vůbec nemusíš řešit, ale pokud je ti zima v kabině, i to je řešení. Přitom stačí tak málo... protože všechno ostatní máš (pojistky, vypinač atd...)
Znovu opakuju, pokud tam nemáš jeden nevyužitý kontakt navíc tak nic lepšího bez relé, nebo diody těžko vymyslíš. Magdon to snad nakreslil zcela názorně. A pochybuji, že člověk který přemýšlý nad řešením z diodou by neprozkoumal skříňku zdali ten kontakt tam není. Myslím že kdokoliv trochu zběhlý v elektrice, když chce něco navíc zapnout tak nejdřív k tomu hledá volný spínač a pokud není vymýšlí dál...
No právě, pokud nic nenamaluje, nemůže chtít řešení. Magdon namaloval přepínací skříňku, ale my nevíme, jakou tam má, poněvadž se zaměřil na diody a zbylá řešení jsou tabu. Proud se dá využít jak ze spínací skříňky, pokud ji tam má, nebo z pojistkové skříňky a tu tam nejspíš má, poněvadž na každé světlo je pojistka zvlášť. takže dodělávat další pojistku někde u světel s diodou je další zbytečná práce, přitom stačí tak málo, max jeden další vypínač na dálkáče zvlášť za pár korun a nemusí řešit chlazení a umístění diody. Těžko pochybuju, že s traktorem najezdí několik desítek tis km aby musel mít přepínač dálkové/tlumené přímo po ruce. Ale třeba to brzy vyřešíte...
Kdyby mu nevadilo tam dávat další přepínač, asi by nevymýšlel tohle, jen mi pořád není jasné proč se tady některým jedincům ježí srst nad takovým elegantním a jednoduchým řešením, navíc to není řešení, které by bylo nějak neobvyklé.
Jistě že by šlo, v tomto případě ta usměrňovací, pro vf určení je vám na ... Ovšem, co tak napsat, napájení světel, zdroj je aku o n V, žárovky jsou takové s příkonem ...
Takže diodu na příslušné napětí, které musí být vyšší a pak na protékající proud! když budou zapnuta všechna svěla, jejichž proud diodou půjde (popř. i chladit, ztráta na diodě). Rada použít 3 A diodu je k nezaplacení (možná to osvětlení je na plochou baterku ...). Jedině n kusů paralelně! Při žárovkách (kolik kusů?) řekněme 4 ks po 50 -55 W je jejich příkon 200 až 220 W, tudíž proud při 6 V popř. 12 V je ...? Pak se podívat do katalogu, říct v obchodě svůj požadavek.. Aha a vůbec se nehovoří o nějakém akumulátoru ... vstupní info ...
Když už mermomocí diodu, tak tam dejte tohle:
Snad to vydrží.
doplněno 14.03.11 19:25:Magdone? Důvod, argumenty. Ne plané výstřiky. Tahle dioda má dopředné napětí při proudu 5A, 0,55V. Závěrný napětí má 40V. Když jsi takový odborník tak ztrátu si spočítej sám. Já se vší odpovědností tvrdím, že parametrama je tahle dioda zatím nejlepší z těch co tu byly navrženy. Věřím, že po troše hledání se dá najít i lepší. Rozhodně ne ale ta, co tu navrhuješ.
Tak tohle je už zase trochu zbytečně moc. Přez tuhle diodu by se dal ten traktor (po přestavbě na "elektrotraktor") i pohánět
KY715 je dobrá volba, jen nevím, jestli se dá ještě sehnat. Ale proč rozhodně nelze použít tu SB540?
Argumenty? Jednoduché. Touhle 5 A diodou poteče skoro 10 A. Při zapnutí studených žárovek několikanásobně víc. Parametry mnou uváděné diody jsou tady:
Ovšem jestli je ještě k sehnání netuším, ale určitě by se našla novější s podobnými vlastnostmi.
No vzhledem k tomu, že ty žárovky jsou paralelně potkávací a parlelně dálkové tak ¨dávat na každý světlomet jednu diodu je spíš kosmetická záležitost ...
A jsme zas u toho tepla. Uf té diody je 1,1V. Proud je 2x4,6A= cca 9A. 9 x 1,1= 9,9W. To je tepelná ztráta na té diodě. Proboha, vždyť tam bude muset být chladič jak prase, aby to udržel na nějaké rozumné teplotě. To za prvé.
Za druhé většina aut, ale nemusí se to týkat toho traktůrku, má zvlášť pojistku pro každou žárovku.
Pro mě za mě ať si to třeba vydláždí půlampérovejma diodama od spínače k parabolám, nebude problém s chlazením. . Nejlépe Shotkyho diody - nemají tak velký úbytek napětí:D
Taky si myslím že už by to chtělo řešit něco jiného. Třeba Nesmrtelnost chrousta.
No ale kdyby chtěl mít opravdu jistotu, tak tento chladič by to opravdu uchladil. A pokud by se do bedny nalil olej, tak ještě lépe.
Pokud má těch traktorů asi deset, tak mu je mohu všechny vybavit usměrňovačem.
Pro mne za mne si to může třeba půlampérovejma diodama vydláždit od spínací skříňky k jedne i druhé parabole a nebude problém s chlazením . A když si tam dá Shottkyho diody tak bude mít úbytek 0.3V
Rozhodnul jsem se tedy pro diody. Nakreslil jsem zapojení jednoho ze světel, do každého použiju jednu diodu viz obrázek. Jakmile však rozsvítím dálkové světla tak se chci zeptat zda nevadí když se mi objeví napětí na svorce X1? Nemůže to něco udělat? Děkuji za radu
Při zapojení obou spínačů jde dioda do zkratu, myslím si že to není to pravé...Ruku do ohně bych za to nedal
Něco mi říká že to nebude to pravé řešení..
aha, teď mi to došlo
že se nochová jako odpor, a že proud vede jen jedním směrem
srry
spím
můžete mi objasnit, když zapnu dálkový, tak budou snad svítit i potkávačky? Nebo ne
V jednoduchosti je krása, tohle by mělo fungovat!
V bode X1 a X2 je stálé palubní napětí, 12V nebo 6V nebo 24V, a většinou jsou elektricky propojeny už ve spínači, takže by neměl vzniknout problém. Na svorce X1 už to napětí je, jinak bys v původním zapojení nerozsvítil potkávačky...
doplněno 24.03.11 21:14:Takže vlastně asi takhle:
(Magdone, sorry za krádež obrázku...)
Jo už chápu díky. Jinak je možné tu diodu zapojit jinde než u obou světel? Třeba jednu diodu na dvakrát vyšší proud?
To hlavně se tu celou dobu řešilo . Samozřejmě, že pokud dioda snese proud obou světel tak stačí jedna, nebo když ne, tak dvě nebo více a mohou být umístěny kdekoliv mezi spínací skříńkou a světly, pokud budou zapojeny tak jak mají.
BMBX: teoreticky na jedno místo více "stejných" diod paralelně. Fungovalo by to, nebo by odešla jedna nejslabší a pak by následoval lavinový efekt? Jen teoretická otázka, asi jsem podobné zapojení neviděl, ale jestli by to tak šlo řešit. Kdyby byl proud třeba 4A, jestli by tam mohlo být 10 diod na maximální proud 400mA.
doplněno 24.03.11 22:02:BMBX: Dík!
hop:
není důvod pro lavinový efekt, to by musely být mezi diodami velké rozdíly v parametrech, aby zrovna jedna odešla a pak je další následovaly.
lui:
zapoměl si dodat, že dioda na které už nejde udržet ruka ještě nemusí být nutně ohrožena .
Podla mna je stale najlepsie riesenie s pridanim dalsieho prepinaca.Ked to das cez diodu tak mas stale zapnute dialkove svetla s tlmenymi.Ked ich das cez iny prepinac tak bude od teba zalezat kedy budu svietit obydva a kedy len jedno.Ja osobne si myslim ze niekedy ti bude treba svietit len dialkovymi.
Ale tazatel chtěl poradit jak to udělat aby to fungovalo automaticky a ne jak to udělat s dalším spínačem - to by napadlo i malé děcko . Navíc to řešení si vymyslel sám a chtěl jej jen "posvětit".
Tazatel chtěl, aby když zapne dálkové, zůstaly tlumené svítit dál a to se dá hravě vyřešit tímto přepínačem - tlumené/tlumené+dálkové anebo upravit zapojení přímo v té spínací skříňce. Jde jen o zapojení, žádné dráty nebo diody navíc nejsou třeba. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě
Když si přečteš dotaz ještě jednou, možná pochopíš Ale snad to do konce roku vyřešíte
Není nic jednodušího než spojit dráty od tlumených k dálkovým přímo v tom přepínači, který má na traktůrku a ovládání mu zůstane úplně stejné, jak do teď. První poloha tlumené, druhá poloha přepínače dálkové a tlumené dohromady. Cenově to vyjde zadarmo, jen náklady na cca 5minut práce. Ale řešte to dál, třeba ještě na něco přijdete
Jo, pokud budou docházet takováhle "jednoduchá" řešení, budem to řešit dál. Znova přikládám tentýž obrázek a znova vyzívám: jak propojím kontakty v téhle skříňce, aby to fungovalo tak, jak popisujete?
Ale znovu píšu, že tahle skříňka je přepínací, ne spínací! A třeba dvoupolohová! Nic proti diodě, ale ruku na srdce, není jednoduší a levnější vyměnit spínací skříňku? A když nechce měnit skříňku, dalo by se použít i relé. Já jsem psal soldovi o schéma zapojení jaké má konkrétně na tom traktůrku, pak bysme se mohli bavit dál.
doplněno 27.03.11 11:54:To relé dle typu by se dalo zapojit tak, aby při zapnutí dálkových, sepla i tlumená, nic jednoduššího opravdu není, tedy kromě výměny spínací dvoupolohové skříňky na světla. Takových rozebraných škodovek na náhradní díly je všude dost.
stirecek:
kromě diody jsem hned na začátku navrhoval relé já a co je a není levnější je hooodně diskutabilní
No jasně já vím, takže nechápu, proč se tady měsíc řeší chlazení diody
Takhle jsem řešil zapojení denních světel na způsob škodovky/wv
Cena cca 50Kč za relé. Nastartuju svítím, vypnu motor zhasnu. Zapnu obysovky/potkávačky - denní zhasnou a mlhovky fungují dál normálně. Jen bylo třeba drátky po pár měsících napájkovat, protože ty zacvakávací svorky se hřály přechodovým odporem.
Už jsem se nechtěl zúčastnit. Ale jestli ti připadá 70-120°C teplá součástka v autě, pardon traktůrku normální, tak mě ne. A proto jsem na to tazatele upozorňoval. A jestli tomu budeš říkat poplašné zprávy nebo ne, mě je naprosto jedno. Howgh.
Děkuji všem za porazení, koupil jsem již 2 diody na daždé světlo jendu na 10A,400V. Je to předimenzované projistotu, snad to bude fungovat jak má
OK, ale v podstatě je úplně jedno, jestli dáš obě diody paralelně hned ke spínači nebo je zabuduješ až do světel, jde jen o fyzické umístění, elektricky budou stejně na tom samém drátu, který je asi pro levé i pravé světlo od spínače ten samý (spínač asi nespíná každé světlo zvlášť)...
to už jsem tazateli psal a je dobré si taky uvědomit, že dioda která má psaný nějaký maximální proud a není přizpůsobená na uchycení k chladiči, tak jej prostě i bez chlazení musí vydržet, to je fakt který zde některým lidem nějak moc nejde do hlavy
Pytajuci sa pytal ci sa da zapojit dialkove svetlo s tlmenym cez diodu.Ano da sa.Ale su v tom vetsie problemy ako v zapojeni dialkoveho svettla s tlmenym cez dalsi prepinac.Myslim si ze mi daju viacery za pravvdu.
A aké problémy?...
mnozí mi připadáte jak z předminulého století - rychlost větší jak 60km za hodinu může způsobit smrt...
Dioda shoří a způsobí požár - asi jen proto, že vypínač je vypínač a nějaký polovodič jej nenahradí
Být trochu víc lidí s vašimi nazory tak bydlíme ještě teď v jeskyních
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.