Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se nová kamera?

Od: petr685 odpovědí: 23 změna:

Zdravím, přemýšlím o koupi nové kamery, tak mám pár otázek. Momentálně vlastním kameru Sony Handycam DCR TRV110E - viz odkaz: www.ciao.co.uk/Pr/...

Kvalita obrazu na TV není špatná, ale po převedení dp PC přes firewire nic moc... Ta stará kamera stála asi před 10 lety poměrně dost peněz a tak mě zajímá, jestli má cenu jít do nové Full HD kamery (cena 10 - 15000 kč) a rozdíl bude hodně znatelný. Také by mě zajímalo, jestli funguje dobře u těchto malých kamer stabilizátor obrazu. Současná kamera je poměrně velká a těžká a tak se obraz moc neklepe...

Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já vaši kameru bych nezavrhoval, kvalita obrazu pri použití dobrého sofware při střihu a převodu převodu formátu by měla být velmi dobrá. Stabilizátory ať elektronické, optické za moc nestojí. Lepší je váha kamery, opěrka, stativ. Nové kamery - témeř žádná nemá vnitřní hledáček, který velmi často používám. Zatím při rychlém švenkování scénou u Full HD kamer nestíhají procesory a datový zápis - buď je obraz rozmlžený, nebo se trhají svislice. Čtěte odborné diskuse, stahujte demo nahrávky, raďte se - ať si vyberete odladěnou kameru.

jofa*

Dobrý den. Jestli se nová kamera vyplatí, musíte posoudit sám. S kamerou HD budete mít nesrovnatelně lepší obraz, pokud tento formát zachováte, budete zpracovávat na Pc a softwaru pro HD videa (1920/1080) a dále zpracovaná videa pouštět na Tv Full-HD. Pro kvalitní záběry musíte použít stativ. Pokud tzv. švenkování nebude drastické, kamera to naprosto zvládne. Pokud chcete HD formát převádět na standard DVD, tak by jste byl tam, co máte. Josef.

petr123*

Prosím? Elektronická stabilizace že je lepší než optická? To je předpokládám jen překlep *frajer*

To trhání svislic je jen u levných kamer, většinou za to může šunťácký pomalý CMOS čip. U kamer řekněme nad 10 tisíc by k tomu rozhodně docházet nemělo.

petr685
hodnocení

Díky za rady. Jde mi hlavně o tu kvalitu obrazu. Zálohovat videa budu v maximální kvalitě a pouštět budu jednak na Full HD TV a také na notebooku. Kolik místa zabere 1 hodina záznamu na nejlepší kvalitu? A nebude se obraz na notebooku sekat?

Sestava: Core Duo 2 GHz, 2 GB RAM, ATI Radeon X1400 128 MB

Jinak zatím mám 3 favority. Máte s nimi nějaké zkušenosti, popř. kterou byste doporučili?

Panasonic HDC-SD60 digitalni-kamery./...

Canon HF M306 digitalni-kamery./...

Sony HDR-CX115 digitalni-kamery./...

stirecek*
hodnocení

0x

Mám digitální kameru panasonic na kazety mini dv a obraz na klasické tv je ostrý a bez vad. Výhoda u těch kazet je, že nahrávají nekomprimovaně, takže na výsledném obrazu záleží až na použitém software v pc a výsledné dvd na klasické tv je parádní, ale chce to fakt nějaký lepší soft na kompresi. Ty hardiskové kamery komprimují přímo, kvalita nemusí být ideální, ale na druhou stranu je to bez práce. Na lcd tv určitě HD kameru, soused ji má a obraz je kvalitní. Stabilizátor u těch malých kamer není samospasitelný, ale pokud nemáte třesavku, nemějte obavy.

Stirecek:

kolik vteřin toho nekomprimovaného videa na tu kazetu uložíš?*smich*

stirecek*

Kazeta 60min SP - 25-27Giga*frajer*

Stireček a víš, že 1 hodina nekomprimovaného digitálního vldea má podstatně větší datový objem než je ta DV kazeta schopná pobrat? To jen tak na okraj *smich*

bmbx

nechápu co tím chceš říci, hraješ si se slovy? Zápis na miniDV je samozřejně už komprimován, ale je tam každý snímek solo v nějaké komprimaci jako foto v v jpeg, samozřejně ne RAW. Ale pri zpracovaní v PC lze stříhat s přesností plnohodnotného snímku a každý je vyvzorkován vysokým datovým tokem i rychlé švenkování je celkem OK co kamery HDD nebo miniDVD nezvládají. Necitím se odborník, v některých finesách ještě tápu jako kopírování z kamery způsobem DV-1, nebo DV-2 - ještě nevím který je lepší atd.

Nehraju si se slovy, ale určitá přesnost by měla být dodržována...

jofa*

petr685:

Co se týče Vámi vybraných značek kamer, jsou si podobné. Osobně bych si vybral s CMOS snímačem. Panasonik má jeden CCD snímač. Tady by to chtělo kameru s 3 CCD snímači. Upřimně napsáno, chtělo by to kameru o 10 litrů dražší .

zbozi.cz/...

Výše příklad. Jinak na popsaném notebooku, nepočítejte se zpracováním videa. tady je potřeba výkonný PC.

stirecek*

Juro bmbx je takový rypáček a vždy potřebuje trošku rýpnout pod žebírko:) Takže opravím své údaje, výsledná velikost kterou jsem uvedl se vztahuje na dvě hodiny záznamu, cca 13giga jedna hodina, ale kamera snímá rychlostí 25mega/sekunda, takže ve výsledku je video hodně velké, ale na pásek se určitým speciálním algoritmem komprimuje zhruba šestkrát tím stylem, že vynechává stejné snímky, takže jak jsi uvedl, střih takového videa je možné provést u každého snímku zvlášť. Bohužel, zatím nic lepšího co se týká kvality záznamu zatím není než jen ta kazeta, protže kamery HDD,miniDVD nebo na karty mají komprimační algoritmy hodně ztrátové, ale na druhou stranu je zpracování hodně jednoduché.

petr123*

Za sebe ještě dodávám že pásku pokládám za odolnější ve složitých podmínkách než HDD a jistější než paměťovou kartu.

hodnocení

0x

Nejsem si jist zdali u o 10 000 dražší kamery už se nezhorší poměr cena / výkon a to především tazateli jde - vyplatí se to?

Jo - někdo je rypáček a někdo balamutí lidi *smich*.

Někdo chce vyzdvihnout kvalitu a zatají komprimaci - stačilo napsat například "ukládá s minimální komprimací" a už y to bylo lepší ;)

stirecek*

filmovani.estranky.cz/...

spodní článek - Záznam v DV;)

jofa*

Dnes je vše o kus dál. Není tam vůbec zmínka o formátu AVCHD. Natočení videa, zpracování a přehrání na Blue- ray přehrávačích ve formátu AVCHD je obraz přímo super.

stirecek*

Samozřejmě, že dnes je všechno o hodně dál, já jen, že kolega nade mnou chtěl vědět doslova jak to funguje a kolik se toho vleze.

Omyl, já to nepotřebuji vědět - nějakou znalost o této problematice mám ;). Jen jsem si dovolil upozornit na malou nepřesnost - jsem to ale drzoun, drzej rejpavej *smich**smich**smich*

stirecek*

Já bych řekl nechápavej;) Všichni ostatní to pochopili bez slovíčkaření*smich**smich* Dobrou*kafe*

jasně, jen když to pomůže tazateli, každý nemůže být bystrý a já se za to nestydím ;)

petr685
hodnocení

Ještě k té sestavě... Znamená to, že na ní (Core Duo 2 GHz, 2 GB RAM, ATI Radeon X1400 128 MB) nebudu moct Full HD video zpracovávat a kamera mi tedy bude k ničemu?
Pokud vím, tak mám možnost propojit kameru přímo s Full HD TV a pak také uložit záznam na externí disk a pokud video nepůjde přehrát na notebooku (bude se sekat), tak ho při přehrání nakopírovat zpět do kamery a opět propojit kameru s TV...
A není další řešení pro zpracování a přehrávání na notebooku natáčení ne na Full HD ale třeba na 720p? Kvalita by myslím byla dostatečná a notebook by si s tím už snad poradil.
Můžete mi to někdo laicky objasnit? Ten SD obraz je na televizi celkem dobrý, ale v notebooku je ta kvalita slabá, proto mě láká HD kvalita. Díky moc
jofa*

procoms.cz/...

Doporučím proštudovat podobné články. Určitě po zadání( Práce s HD videem na PC apod.) najdete spoustu článků o HD.

doplněno 07.03.11 19:22:

world.pavelj.cz/...

Pokud chcete plně využít kamery v HD, tak toto Vás nemine. Není to opravdu jenom koupit HD kameru.

doplněno 07.03.11 19:30:

Ještě doplním, že ten notebook je na hraně použitelnosti pro práci s HD a formátem AVCHD.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]