Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepší HIFI = horší poslech?

Od: martin11* odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, nemám dotaz, jen bych chtěl znát názor ostatních milců hudby. Pořídil jsem si do domácího audia lepší zes a cédo (na značkách nesejde). Lepší objektivně (výborné recenze) i subjektivně - čistší a barevnější zvuk. Podotýkám, že ani předtím jsem neměl zrovna sh!t za bůra ze supermarketu. Takže vylepšení, jenže se to sakra nedá poslouchat! Po hodině poslechu jsem nějak unavenej a vyčerpanej, zkrátka mě to vůbec nebaví! Máte s tím někdo zkušenost? Třeba jde jen o zvyk...Mám aspoň ponaučení věřit jen vlastním uším a když už do poslechového studia tak tam strávit víc času a sledovat, co to s člověkem udělá. Předem dík za názor.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Není to ,Martine,tím,že pomalu stárneš?

To byl pokus o vtip.Bývá to i pravda.Elektroakustika je obor,kdy je možné skoro vše změřit.Pomocí analyzátoru kmitočtů,nebo i osciloskopu lze odhalit něco nepatřičného.Pak ještě zdroj meřicího signálu,patrně měrnou desku analogovou ,či digitální.A můžeme srovnávat.

JABRAKA

martin11*

Ale to není vtip, to je pravda! Konečně úder na hřebíček!

jofa*

Dobrý den. Nebudu zde chválit či zatracovat výrobce (značky), neboť jsou bezesporu i jiné a kvalitnější. Jednu velkou pravdu napsal jabraka v prvé větě. Je to bohužel víc než velká pravda a nemusí ji zmírňovat dodatkem, že jde o vtip. Jinak přeji hodně hudebních zážitků a pohody. Josef.

doplněno 02.03.11 15:41:

martin 11: Děkiji. Předběhl jste mne v poznání.

martin11*

Pane Josefe, ještě že k tomuto smutnému poznání máme spoustu veselé hudby: U mně to dnes bude Requiem, Tanec kostlivců a Smrt a panna. :)

mkat*
hodnocení

1x

No tie stare zosiky hrali asi preto lepsie ze ten zvuk do nich vchadzal tichsi a von zosilneny bez nejakych vetsich uprav.Zvuk bol taky mekksi a jemnejsi. No a teraz co su tie zosilovace kadejake digitalne tak je to trochu drsnejsie.A hlavne pre tu velmi basovu hudbu.Myslim ze ta basova hudba(nizka frekvencia) robi potom tu nervozitu a neukludni ta tak .Ale to je len moj postreh, a nazor.*andel*

mkat:

na tom určitě něco je *palec*

"Myslim ze ta basova hudba(nizka frekvencia) robi potom tu nervozitu a neukludni ta tak .Ale to je len moj postreh, a nazor."
Tak zrovna u tohoto tazatele bych z různých indicií nepovažoval za posluchače techna...a tuším že posluchá něco hodně odlišného..
Mimo to...nejnižší tóny jsou obsaženy v nahrávkách varhan..píše se že 20Hz (někde i 16Hz)...a nijak zneklidňujícím dojmem na mne osobně tedy nepůsobí.
Pravda, v techno "hudbě" se používají elektronické nástroje..., ale i tak bych o tónech nižších než 20Hz pochyboval. I když mne osobně by hlava z techna rozhodně bolela:)

To že nástroje produkují kmitočty do nějaké mezní frakvence neznamená, že v nahrávce není přítomnost ještě nížších frekvencí ;)

Jsou jen dva druhy muziky - dobrá a špatná.

Jak jsem se zmínil výše, tazatel bude mít problém někde jinde a ne v reprodukční soustavě.

martin11*

Neuražte se, ale nejsem si jistý zda jste pozorně četl co jsem vlastně popisoval. To co nazýváte "problémem" (budiž) vzniklo přesně po zamýšleném, zjevně nepovedeném upgradu soustavy. Docvaklo?

Souhra náhod - nic jiného ;)

martin11*

Milý jmenovče, máte vlohy téměř detektivní. To co poslouchám techno opravdu není, ani to nepovažuji za hudbu, ale kdo to má rád nic proti, tedy pokud za tím účelem neokupuje cizí pozemek. To je všem jiná kapitola. Poslouchám hlavně jazz a klasiku a z té, světe div se - varhany. Nemyslím si že špatný dojem z hudby činí hloubka či výška tónů v ní obsažená, ale jejich podání, barva, prostě "feeling". Ale všem Vám odpovídajícím moc děkuji, udělal jsem si jasný obrázek jak se zachovat, hudba je primárně pro radost a povznesení, lhostejno z jakého stroje se poslouchá, musí se to líbit, tečka.

Když někdo prohlásí, že nějaký hudební žánr nepovažuje za hudbu tak to nesvědčí o ničem dobrém, bohužel :(

martin11*

No víte, já si spíše myslím že ničem dobrém nesvědčí soudit druhé pro jejich svobodné názory. Bohužel.

No o tom jsem právě psal - docvaklo? *smich*

jofa*

bmbx.:

Napsal svůj názor a Vy jste ho setřel. To nesvědčí o něčem dobrém.

doplněno 02.03.11 18:13:

Pro bmbx.

doplněno 02.03.11 18:24:

Pan- martin 11- napsal svůj názor...

02.03.11 18:21

*smich**smich**smich*

martin11*

Vážený pane, Vaše psychologicko-psychiatrické sondy či soudy už mě nudí a nijak nesouvisí s tématem. Běžte se bavit třeba na facebook... A sbohem.

doplněno 02.03.11 18:35:

Aby bylo jasno, toto patří panu bxmx jestli jsem Vám to zkomolil tak promiňte, ta diskuse se nějak zamotala. Všem Vám děkuji, jdu dělat něco užitečného. Hezký večer.

Docela "kvalitní"odpověď od člověka zdůrazňujícího svobodu názoru *smich*. Asi někomu tečou malinko nervíky, to bude asi výměnou té Hi-Fi aparatury *smich*.

Také přeji hezký večer.

hodnocení

0x

No..tak obecně vzato jste nám toho moc nenapsal...

V podstatě víme, že jste si koupil něco nového...že to podle Vás nebylo levné...a že Vás to nebaví poslouchat, protože jste vyčerpanej.

Takže abych byl v obraze...v jaké cenové a kvalitativní kategorii se pohybujeme? Jaké komponenty máte...? Než jste je koupil, slyšel jste tu sestavu hrát, nebo jste kupoval podle testů...přes internet?

Sladit sestavu HiFi komponentů není zase taková legrace...I velmi kvalitní komponenty nemusí s reproduktory jedné značky hrát dobře...s druhými si "rozumí"...totéž lze říci o poslechovém prostoru...kabelech...stylu hudby...atd. Zkuste Váš problém popsat konkrétněji...a i s typem přístrojů včetně reproduktorů...co máte.

martin11*

O.K., značky popisovat nebudu, to je zavádějící, někdo taky radši Budvar a někdo Plzeň a nevymluvíte mu to. Řekněme že jsou to takové, co se neprodávají v běžných elektro kšeftech. To by mělo stačit. Cena všech komponentů bez beden je v řádu desítek tisíc Kč. Nebaví mě to poslouchat ne proto že jsem vyčerpanej, ale proto že mi ta lepší sestava vyčerpání působí, asi se musím podvědomě nějak víc soustředit nebo co. Sestavu jsem samozřejmě před koupí slyšel, na testy jsem se podíval také, myslím že nějakou povědomost o tom co a jak a k čemu mám také... Muziku poslouchám přes třicet let a sám jí trochu provozuju, nejsem profík ale úplnej laik taky ne. Asi jsem napsal hloupej dotaz, omlouvám se...

Prostě Vám něco v řetězci nesedí...

Budvar a Plzeň řešit nebudu..., asi proto, že nejsem pivař:)

Když jsem manželovi sestřenice prodával kdysi sloupové reproduktory, myslel jsem, že se mu spíš mstím, než že mu pomůžu...S mou sestavou to prostě nehrálo a nehrálo...On je připojil na dnes již 30 let starý Technics...a hrají s ním o 40% lépe než na mé sestavě.

Mé zkušenosti s poslechem různých zařízení jsou takové, že když mne po hodině poslechu bolí hlava (často i dříve) je sestava špatná...Nebo je špatný komponent...U sluchátek je to pro mne hodně směrodatné vodítko kvality.

Mne se sestavu podařilo sladit tak, že mi tam opravdu nic nevyčnívá...nic nechybí...Je ale pravda, že mi to trvalo hodně let..

martin11*
hodnocení

Děkuji Vám.

O těch značkách jsem psát nechtěl ale budiž. Bedny jsou sloupy B&W, ty měnit rozhodně nebudu. Nové komponenty jsou CA, ty půjdou pryč a s pokorou se vrátím k 20 let možná víc starému recieveru Yamaha poctivá práce made in Japan, na tom mě muzika oblažovala a nikoli štvala. Ke sladění sestavy Vám blahopřeji, mě to hrálo také pěkně, nechal jsem se zblbnout že to bude ještě lepší. Možná pro netopýra. Ještě jednou děkuji a hezký den.

Nj...já také o značkách nic nepsal...ale mísrěn se pousmívám, neb Yamahu mám také...ne receiver, ale zesilovač...Že by to ta Yamaha uměla?:)

B&W jsem asi v re8lu neslyšel, nebo si je napamatuji..., ale prostě si s CA nemusí sednout...to je klidně možné.

Na druhou stranu o tom, že by dnešní HiFi, nebo to co se za ní vydává, byla lepší než to co se vyrábělo před 15 lety...opravdu nejsem přesvědčen... Když poslouchám jak hraje to co dnešní obchody nabízí, často se mi ježí vlasy na hlavě...A když se mne pak prodavač zeptá, jestli mi může poradit (tedy s úmyslem mi ten jejich zázrak prodat), pak ode mne často slyší něco ve smyslu "mladý muži, Vy jste HiFi ještě v životě neslyšel...jinak by jste tohle nemohl nabízet".

A pro jistotu...: Ne..nejsem starý zapšklý dědek, jen se nenechám zblbnout čtyřmi display tam, kde nemusí být ani jeden..:)

doplněno 02.03.11 15:18: "mísrěn" = mírně...opět jeden z mých překlepů
martin11*

Ale pane kolego psal jste o značce - Technicsu, toho mám taky, starýho prťavýho v ložnici a nedám na to dopustit. Jinak musím s Vámi souhlasit, staré neznamená špatné a prodavači jsou někdy jen podavači.

Ano..o značce jsem psal...ale ne v "absolutních" hodnotách..či jak to napsat..

Jen jsem si tím chtěl ujasnit některé věci...Často se potkávám s výrazem HiFi i u PC "reproduktorů"...a jejich majitel se domnívá cože to nemá doma za 1500Kč za zázrak...

Ale kombinací které mohou hrát špičkově je více...to k těm značkám..

Pravda také je že ne vše musí být pro daný účel za desítky tisíc...

Mám tady v kanceláři na stole minisystém od jedné nejmenované firmy (ať tedy zachovávám anonymitu značky:) a za 4200Kč jsem toho nečekal moc...Nicméně když jsem si na tom prckovi pustí poprvé jazz, tak jsem málem spadl ze židle...co je možné z toho dostat za zvuk..Třeba rocková muzika na tom systému již tak excelentně nehraje...klasická také ne (ale pořád je to tak o 200% nad průměrem dané cenové kategorie...A to mohu srovnávat s tím co mám doma, a i tak to "neurazí"...

hodnocení

0x

Z věkem se přirozeně zužuje rozsah slyšitelných kmitočtů, ale ve výsledku to má opačný efekt, líbí se reprodukce i z méně kvalitního zařízení, takže tudy cesta nevede *smich*. Pokud tě poslech vyloženě unavuje a vyčerpává bude asi problém jinde...

doplněno 02.03.11 16:04:

Omlouvám se:

S věkem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]