Nejste přihlášen/a.
Čau lidi,chtěl bych zodpovědět dvě otázky.
1.jestli můžu spojit dva Pb(gelový) akumulátory 12v 12ah paralelně a nabíjet je paralelně.
2.jesli můžu tyto dva akumulátory(teda dohromady 12v 24ah) spojený paralelně nabíjet touto nabíječkou
odkaz nabíječky: auto-filson.cz/...
Teoreticky by to šlo, ale za předpokladu, že jsou akumulátory úplně stejné, což v praxi nejsou pokud nejsou z výroby vybrány a pokud nejsou úplně stejně vybity. Nabíječka má indikaci stavu nabití a v případě paralelního spojení by indikace neukazovala správně. každý akumulátor se nebude nabíjet stejně a nebudou ve stejný okamžik nabity.
Bmbx: prakticky bych se tohoto zapojení nebál ani v případě, že akumulátory jsou aspoň trošku podobné. Vybitějším akumulátorem od začátku bude téci "větší polovina" nabíjecího proudu, bude se dobíjet rychleji a tím se bude zmenšovat rozdíl v nabití akumulátorů... Je to tak?
Jestli dobře vidím tak nabíječka nemá regulaci nab. proudu.
Nerad bych kecal ale myslím že gelovky se nesmí nabíjet vyšším proudem než tuším 1/10kapacity.
Pak by to řešila regulace nab. proudu a bylo by vyhráno.
doplněno 23.02.11 12:38:Už jsem si vzpomněl v čem je zakopanej pes. Gelovky potřebujou odpojit po nabití. Flajzar dělá stavebnici nabíječky do dvou stovek bez trafa - mám jí doma a nabíjí sice proudem asi do 1,5A - tedy delší čas ale po nabití baterku jen udržuje pár milíkama. Případně se seženou hotový nabíječky gelovek...
hop:
ono to není tak jednoduché, to by vybitější akumulátor musel mít menší vnitřní odpor a tak to není. Do vybitějšího akumulátoru teče větší proud protože je tam větší rozdíl potenciálů, mezi napětím akumulátoru a napětím nabíječky. Jakmile budou dva rozdílně vybité akumulátory spojeny paralelně a nabíjeny, tak to jak se každý nabije je ve hvězdách.
Aha, už mi došlo o co tu jde. Nevíme jistě jestli je chce tazatel dohromady i provozovat, nebo jeslti je spojí jen kvůli nabíjení.
Přiznávám že tomu až tak do detailu nerozumím, ale selským rozumem: Pokud budou mít stejné parametry, pak se dají provozovat i nabíjet dohromady. Když se spojí dvě různě nabité - třeba pokud budou provozované odděleně ale nabíjené současně - pak by se měly vyrovnávacím proudem ustálit - jedna předá druhé trochu energie co má oproti ní navíc. Otázka je jak velkej proud by tady mohl téct aby se nepoškodily.
A když už tady tak propaguju toho Flajzara:
Tady to sice výslovně nepíšou ale myslím že se po nabití sama odpojí, nebo sníží proud.
Výslovně tam je napsáno:
Nabíječka neobsahuje vypínací logiku.
doplněno 23.02.11 14:26:Paralelni použití a nabíjení akumulátorů prostě není moc dobré, pokud k sobě nejsou vybrány podle úplně stejné kapacity, úplně stejného vnitřního odporu...
To že jsou to stejné typy ještě neznamená, že to splňují s dostatečnou přesností tak, aby se takto mohly použít.
aha, vida jí - větu poslední Já si říkal co mají s tím větraným prostorem
To asi až baterka sklerotickýho uživatele lupne a gel se podívá na světlo světa
. Takže i já beru nabíječku zpět.
Ale vážně, co je je to dostatečná přesnost? V jakém použití? Když si koupí dvě stejný baterky (důvod proč nekoupit jednu velkou si dovedu představit) kde je ta hranice aby bylo zaděláno na průšvih? Je to o desetinu ohmu jinej Ri nebo při první poruše jedný baterky? Ideální to nebude nikdy, to je jasný.
Ono se by se na vyložený průšvih zadělat nemělo, ale nedostane se z akumulátorů všechno a jejích životnost taky bude asi kratší. Kde je ta hranice nevím, zkrátka čím podobnější tím lepší.
Záleží na tom, čím by byly takto paralelně spojené akumulátory nabíjeny. Pokud to bude nabíječka s VA charakteristikou, taky se jí říká s konečným napětím, tak se během nabíjení nic nestane. jen bude nabíjení trvat déle. Déle proto, že se nabíjecí proud rozdělí podle poměru vnitřních odporů akumulátorů. Takže lepší aku s menším vnitřním odporem se nabije dříve, a tomu horšímu to bude trvat déle, protože na něj "nezbyde" tolik elektriky jako na tu lepší, prostě poteče jím menší proud. Nicméně se postupně rozdíl vyrovná a oba se dostanou na konečné napětí.
problém by nastal u nabíječek kde je nastaven pevný proud a nabíjení se řídí časem nabíjení. Tam nikdy, díky rozdílným vnitřním odporům nebudou aku nabity stejně.
Otázka je, jak moc to vadí, jak moc velký ten rozdíl bude.
Co se týče provozu na paralelně spojené aku, já to nedoporučuju. BMBX se mnou nebude souhlasit, tak mu ušetřím práci a píšu to tu rovnou, místo něj. .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.