Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je driver jako (hardware)?

Od: peterko* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
nemohl by mi někdo vysvětlit co je to driver v nějakém stroji či zařízení? Nemám na mysli driver jako software, ale však myslím driver jako hardware(zařízení). Děkuju za vysvětlení

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

peterko*
hodnocení

Mám namysli něco takovýho:

Co je driver jako (hardware)?

lui*
hodnocení

0x

To samý co SW driver. Česky prostě ovladač. Obecně něco, co jedním vstupním signálem, ovládá jiný-výstupní signál. Co je konkrétně to na obrázku, nevím.

peterko*
hodnocení

0x

Nedokáže mi někdo říct na co jsou takovéto hardwarové drivery a k čemu se používají? Děkuji

hop®

"HW" driver bývá v postatě řídící jednotka. Vstupem kromě napájení bývají signály z různých čidel a snímačů, tento "driver" všechny vstupní signály vyhodnotí a výstupem je nějaký řídící signal - pro servo, ventil, krokový motor...

hodnocení

0x

Řekl bych, že se jedná o servodrivery. To je zařízení, často používané na CNC strojích, které na základě vstupního signálu z řídícího systému ovládá servomotory, přičemž většina používá nějaký zpětnovazební prvek - např enkodér, či lineární snímač. Lidově řečeno - řízení dá pokyn např. ose X, aby jela na souřadnici 100mm, servodriver na to zareaguje roztočením patřičného servomotoru a enkodér odměřuje přesně polohu, aby stroj zastavil přesně na dané kótě.

Co je driver jako (hardware)? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]