Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit pračku se sušičkou či obě samostatně?

Od: lubro® odpovědí: 34 změna:

Chtěl bych se zeptat na názor, zda koupit komplet=pračku se sušičkou nebo oba dva spotřebiče samostatně...V podstatě obě varianty mají své pro a proti...Komplet vyjde snad levněji, i když záleží pochopitelně na značce, nenáročná na místo, naopak oba spotřebiče bychom museli dát na sebe včetně koupi tzv. mezikusu...Ale dále je tam problém, že když se například vypere 5 kg prádla, tak půlka se musí vyndat a sušit se dá cca polovina = 2,5 kg prádla a poté zbytek...

Díky za Vaše názory a zkušenosti.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

vzhledem ke spotřebě el. en. a ceně za energie bych nechtěl sušičku ani zadarmo.

paaja*
hodnocení

0x

Výhoda dvou přístrojů je v tom, že současně perete a sušíte ... ale to musíte zvážit jak často a kolik se toho u vás pere. Jestli je u vás v rodině šikovný kutil, umístí je obě nad sebe i mbez mezikusu. Dokonce jsme jednou provozovali sušku položenou přímo na pračce ale vždycky to nejde.

Při sušení se musí půlka vyndat? To slyším poprvé.

Pračka kombinovaná se šušičkou, pokud je naplněná na maimum co vypere, tak z toho dokáže usušit jen polovinu. Pokud chcete sušit bez vyndání prádla, musí se prát jen polovina prádla než dokáže pračka pojmout.

paaja*

aha ... *ee* další argument pro 2 přístroje

krucinal*
hodnocení

0x

Dobrý den. Taky jsem toto dilema dlouho řešil. Navíc jsme mohli kupovat (ne že by to byla klika :)) oba přístroje najednou-pračka a sušička. Po přečtení mnoha diskusí, rad, návodů atd. jsme se rozhodli pro koupi samostatné sušičky, rozhodli jsme se i připlatit, aby odběr sušičky nevysušil i rozpočet za elektriku. Koupili jsme AEG Lavatherm 59850 (loni v dubnu) a dneska by jí manželka nedala z domu ani za nic. A za elektriku jsme po mnoha letech nedopláceli, ale dostali přeplatek. Odběr energie při sušení (kWh): 1.9. Ono, když se někdo snaží ušetřit při koupi a vezme tu nejlevnější, tak pak spláče nad účtem (můj názor). Např. stejná značka, ale jiný typ:AEG Lavatherm 56840 má odběr 3,92kWh. Hodně štěstí při výběru.

doplněno 11.02.11 20:47:

Ještě bych chtěl doplnit, že manželka jakožto energetická hlídka *smich*, suší zásadně na "noční proud". A žehličku už v podstatě nevytahuje, jelikož prádlo, pokud se hned po dosušení vyndavá a hned skládá, tak jí ani není potřeba.

pt®

Bydlíme v rekonstruovaném RD, ne v novostavbě. Proto zde nejsou žádné tech. místnosti, prádelna ani sušárna. V zimě jsem prádlo sušívala na sušáku v pokoji a stále větrala až mi dcera řekla, že to chce sušičku. Bránila jsem se, že takovou zbytečnost nechci. Ale koupila mi ji. Dnes jsem šťastná za toto rozhodnutí. Pračku mám v kuchyni a sušičku ve spíži, a odvětrání skrz zeď, Mohu prát i sušit zároveň. Také hlídám elektriku a její spotřebu. Peru a suším, když mi zapne noční proud. A světe div se, nepozoruju větší spotřebu. Jsem velice šťastná, že sušičku mám také proto, že má filtry, kde se zachytí prach z prádla, až jsem se divila, kolik ho je. Prádlo je nadýchané, kolikrát jej ani nemusím žehlit. Mimo to mám problém s ramenem a nemusím tak natahovat ruce na šňůry s těžkým mokrým prádlem. - stařenka

hodnocení

Takže podle těch rad to spíše vypadá na 2 samostatné spotřebiče než "2v1"...Místo sice na ni není, ale ta sušička by se dala dát na tu pračku. Jen doufám, že to nebude vypadat "blbě" designově (jako nějaké obludárium)...Bohužel vše je to dnes o penězích.

Tj. ta nepříjemná úměra - čím více peněz, tím menší spotřeba *nevi* Pračku jsem si vybral AEG a určitě k tomu by byla vhodná i sušička AEG. A logicky jsem uvažoval o AEG Lavatherm 5684 za přijatelnou cenu, ovšem její odběr 3,92kWh mě přímo děsí *modla* Jenže na druhou stranu dávat 20 a více tisíc JEN za sušičku a k tomu když se přidá cena pračky, tak je to docela pěkný ranec...

Ale kupovat např. Candy, o kterých jsem se dočetl jen problémy, velkou poruchovost, apod., to rozhodně nechci. No, je to docela pěkný oříšek *uf*

pt®

Já mám sušičku Zanussi a pračku Candy, pračka opracdu není tak kvalitní. Podívejte se na obrázky z netu, jak lze postavit pračku se sušičkou:

Koupit pračku se sušičkou či obě samostatně?
pt®

další obrázek:

Koupit pračku se sušičkou či obě samostatně? #2

mars*
hodnocení

0x

Pro setrilky se doporucuje kupovat kombinaci (nejen kvuli pouzitym materialum), ale jestli nekdo hlida kazdy wat, pracka se predehreje a pak rychleji susi :)

pt®

Já jsem ráda, že mám sušičku zvlášť a to z toho důvodu, že buben v sušičce je o mnoho větší a prádlo se nepomačká a je opravdu suché. - stařenka

hodnocení

0x

Dva v jednom se vůbec nevyplatí..kedno trpí když druhé maká ...

Nakonec pokud človek není matlal se sušičkou ušetří spoustů energie kterou zbachne žehlička což většina lidí nevidí, pokud člověk nemá všechno ošacení z kůže nemusí toho později moc žehlit pokud se to ihned ze sušky skládá do skříně, a i když to občasní jedinci žehlí jde to po sušení velmi snadno..dnes dokonce existuje již chemie která se šoupne při sušení k prádlu a to se ze sušičky vytáhné vyžehlené a to doslova...tipuji že to 5ti let to bude na východním bloku běžné k dostání na zápádě to lze používat již dnes..na detaily se mě neptejte ale prý se dá užít to co užívají v profi prádelnách..

hodnocení

No, jeden z důvodů proč zřejmě nebudu chtít pračku se sušičkou "2v1" je i velká spotřeba vody a energie...Díval jsem se na to a moc nechápu, proč pračky se sušičkou mají spotřebu vody v rozmezí cca 100-130 litrů a slušnější samostatné pračky cca 40-50 litrů...Alespoň tak je to uváděno v technických parametrech výrobků. Přece se při sušení v tom "2v1" nespotřebování voda? Nebo asi ano, jinak si to nedovedu vysvětlit...A spotřeba energie - když čtu u AEG pračky se sušičkou AEG Lavamat 14950 či 16850 - spotřeba energie při praní a sušení 5.50 kWh - 6.2 kWh, tak se mi to zdá docela příšerné...*ee*

hangare ty košile vytažené ze sušičky a oblečené na sebe bych nechtěl vidět. Tvrdíte tedy, že sušička prádlo vyrovná stejně tak jako žehlení?

hodnocení

Ještě bych přidal takovou zajímavost...ale docela mě taky štve. Proč na většině praček a jak jsem se teď dočetl i sušiček AEG, Bosh, Siemens, atd. jsou na panelu popisky v angličtině nebo němčině? Žijeme snad v Čechách, tak proč něco překládat z "tatarštiny"?

Napadlo mě, proč se třeba neprodává v Německu nebo u takových "dutohlavů" jako jsou angličani (vidím je pravidelně na dovolených, sice blbý jako "pudštok",ale mají peníze=Libry,které jsou bohužel nad Eurem a bohužel jich vydělávají dost...) zboží s českými popisky...Byli by rádi? Obávám se, že nikoliv...Tak proč k nám musí tlačit zboží s popisky v jiné řeči než naší mateřštině...A to říkám i přesto, že se německy slušně domluvím...

Ano, nejlépe vybavený model sušky, specifická chemie a košile ihned po vytažení hozena na věšák vypadala jako vyžehlená..tedy "hrany" jako po žehlení nejsou a takové rifle nevyžehlí ani chemie ale u jemnějších tkanin/ vláen to fachčilo..

A pro lubra zrovna aeg prodává u nás pračky z českým popiskem, nicméně jsou o něco dražší a prodejce by měl kvůli češtiny menší vývar a to neudělá takže asi tak... i na netu lze najít AEG s češtinou..stačí aby za typem pračky bylo písmeno CS.

doplněno 16.02.11 16:37:

Displej česky nebude, je vyroben tak aby zobrazil maximalně casové jednotky, český bude popisový štítek..

Finančně je výhodnější koupit dražší sušku do 2kw..pokud je spotřeba vyšší uspora e fuč a máme pouze o něco větší pohodlí..

hodnocení

Tak nekonec jsem se rozhodl pro 2 spotřebiče, i když postupně...Ale nejdříve koupíme pračku a během několika měsíců, ale snad v tomto roce i tu sušičku. Bohužel u těch sušiček je to trochu komplikovanější, neboť cenově dostupná sušička AEG Lavatherm 56840 (cca 11.tis.Kč) je v energetické třídě B s velkou spotřebou 3,92 kWh a např. AEG Lavatherm 59850 je v energ. třídě A s už přiměřenou spotřebou 1,9 kWh (ovšem cena okolo 17.tis.). Docela rozdíl = 3,92 kWh a 1,9 kWh (a zatím se mi nechce být "sponzorem" E.ON, či jiných)

Pračku jsem už vybral - AEG Lavamat 72850 CS s energ. třídou A++ (zřejmě ale nejsem sám, kdo si vybral tuto pračku a proto se na ni čeká několik dní). Přesněji řečeno v ceně do 11.tis.Kč s případnou dopravou zdarma (za více peněz by určitě byla skladem). No, tak si chvilku počkám... Každopádně LCD displej by měl být v češtině a výrobek je určený pro český trh (nemělo by se jednat o dovoz).

krucinal*

AEG Lavatherm 59850 jsem kupoval loni v dubnu a stála 24690 Kč. Alle spokojenostt s ní je maximááááální. :)

hodnocení

Tak pračka AEG dorazila a zatím to vypadá v pohodě, můžu konstatovat, že je opravdu tichá. Ještě k té sušičce - pokud by se koupila k dané pračce i sušička AEG, je potřeba kupovat tu spojovací sadu (mezikus) TRZ 902 bez výsuvné desky nebo TRZ 903 s výsuvnou deskou (nestojí úplně málo) anebo to stačí to stačí postavit na sebe?

. . . za tu částku je ze snad i pozlacená ne. *haha*?

krucinal*
Prvděpodobně reaguješ na můj příspěvek. No pozlacená není, ale v tu dobu to byla první sušička pod 2kWh. A byl to nový typ, proto ta cena. Sehnal jsem ji za nejnižší cenu na trhu! Tehdáááááááá

bena*
hodnocení

0x

Ze zkušeností vím, že nejlepší sušičkou je vítr a slunce.

Sušička nejen že je docela pěkný žrout elektřiny, ale vodu, kterou "vysuší", tak teče zbytečně do kanalizace.

Takže já bych koupil pračku a prádlo sušil hezky venku.

paaja*

" ... ale vodu, kterou "vysuší", tak teče zbytečně do kanalizace ... " to jsem nějak nepobral. Když se suší na slunci a větru tak voda mizí nějak efektivněji? *smich*

A takové sušení prádla venku v mínus 7 stupních jako dnes je též poměrně zajímavý proces

fiik*
hodnocení

0x
Jako sušičku a pračku v jednom by sem si nekupoval protože co sem slyšel tak prý moc dobře to spolu nevicházi. Jedna má zznámá co bydlí v paneláku si koupili pračkusušičku a nebyla moc nadšená. My jelikož bydlíme v RD tak sme si koupily pračku a sušičku zvlášť a nemužem si je vynachválit akorát pračku máme AEG a sušičku Bosch takže každý od jiného vyrobce ale nak nám to nepřípadá. Sušičku používáme hlavně v zimě protože vlétě prádlo sušíme venku čemuž se nic nevirovná, ale sušička je výborný pomocník v zimě když prádlo neschne.
mall.cz/...
mall.cz/...
hodnocení

Takže dozvěděl jsem se poměrně lecos, ale co jsem potřeboval vědět nikoliv...Tj. zda je potřeba kupovat tu spojovací sadu (mezikus) TRZ 902 bez výsuvné desky nebo TRZ 903 s výsuvnou deskou (nestojí úplně málo) anebo to stačí postavit na sebe?

postavit na sebe . . . to spíše nee. Pračka se vždy pohybuje při ždímání, a časem by to všechno mohlo zhavarovat - zní to logicky, ne?

fiik*
hodnocení

0x

Ano asi tak naše pračka má 1600 otáček a to už je hodně a když jedde na plno tak už se trošku chvěje a nevim jak by to dopadlo kdyby na ní byla sušička ale možná že tíha sušičky by ju držela. No vidíte takhle sem nad tím neuvažoval ale jelikož je máme vedle sebe tak mi to přijde aji lepší když se třeba s pračko něco stane a je potřeba se dostat ze zadu tak je lepší je mít vedle sebe než sundávat ještě sušičku takže asi bych je posadil vedle sebe jestli vám to misto dovolí.

hodnocení

V tom je právě ten fígl - když je malý prostor a vedle sebe se oba spotřebiče nevejdou, tak z toho důvodu se dávají na sebe. Logicky těžší pračka je dole a sušička nahoře. A i z tohoto důvodu právě prodávají ten mezikus, když se staví na sebe (beru např. stejnou značku AEG)...Ale někdo psal anebo mi dokonce říkal, že to má na sobě postavené i bez toho mezikusu...Tak jsem se chtěl zeptat na zkušenosti.

fiik*

Tak jako deto už sem to parkárat viděl ale nevim radši by sem si koupil ten mezikus protože to máte bezpečnejší a neleží to přímo na sobě ale nato mezikusu takže jednoznačne koupit.

hodnocení

No,možná je to o něco bezpečnější ten mezikus koupit...Jen škoda, že ten s výsuvnou deskou není levnější...Ještě se zeptám na tu sušičku AEG Lavatherm 59850- jsou na ní popisky v češtině?
Např. zde uvádí: "Jsme jedni z mála prodejců, kteří mají sušičku AEG LAVATHERM 59850 s českými popisky."
elektrosok.cz/...
fiik*

No my máme na sušičce německé popisky protože sme ji kupovaly v německu vyšla nás tam o polovinu levněji. Ale u prodejců sme sehnaly přelep, ale to německé značení nám nak nevadí jelikož já německy umím tak mi to ani nepřípadá, ty popisky lepší se jít podivat do obchodu jak to je protože přes internet to kupovat to neviim lepší když to člověk vidí na "živo".

hodnocení

Kupovat to u nás (v ČR) v kamenném obchodě=nechci to nazývat přímo "sebevraždou",ale ta cena bude každopádně dosti vysoká...Tipuji o několik tisíc Kč více než koupě přes internetový obchod. Na druhou stranu klidně pro ni dojedu do Německa, pokud ta cena vyjde o polovičku levněji, jak píšete a zároveň přežiji i ty něm. popisky...Tzn. že když se dá tady pořídit za necelých 17.tis. Kč, v Německu vyjde na cca 8.500 Kč? Odhaduji, že asi ne...A pokud ano, díky za tip kde konkrétně se dá za podobné peníze koupit (myslím tu AEG s odběrem energie 1,9 kWh).

fiik*

No ta naše sušička unás v kameném obchodě stojí cca 34 000 a v německu sme za ni daly 22 000 což je až dosti výhodné takže je to navás. Já by sem si prvně objel obchody a porovnal ceny v kameném a v internetovém obchodě, ale na to německo by sem zas tak nesázel co sem se tam tak díval tak měli aji drašši pračku ktetou jsme si chtěly prvně kupovat tak tam měli za 30 000 a unás ji měly za 23 000 a jelikož sem tam byl v Německu na šlužební cestě tak sem zašel podívat do jejich obchod jak jsou natom s cenama a když sem tam viděl tu sušičku kterou sme chtěly druhej den jak sem se měl vracet jet kupovat tak sem ji vzal tam a byloto a ještě sme aji ušetřily no ...

Bez mezikusu, pračka Elektrolux a sušička AEG, několik let bez sebemenšího problému. Podle mě to je zbytečný. Nehnulo se to ani o milimetr.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]