Nejste přihlášen/a.
Ahoj,kolik prosím může být v jedné zásuvce spotřebičů?Nevím vůbec nic kolik máme,co jističe.. Ale chtěl by jsem z jedné zásuvky mít rozbočovač na akvárko (světlo a filtr) a z toho další rozbočovač na 3 zásuvky a tam notebook,nebo co bude třeba,mini věž a lampu,je to možné?Děkuji..
můžete to zkusit do toho zapojit. max. vám to vyhodí jistič taky záleží na tom jaký máte jističe a kolik w mají danné spotřebiče , třeba já mám na jednu zásuvku počítač, obrazovku a televizi. ani nevím kolik to w. ale jistič to nevyhazuje, v kuchyni máme zásuvku a když se zapne mikrovlna a pračka za chvilku jistič vypadne.
Nevím o nějakém omezení počtu spotřebičů. Vámi uváděné spotřebiče mají víceméně malý odběr, nebál bych se Vámi navrhovaného zapojení. Doporučuji použít rozdvojky raději než tzv. psy, tedy prodlužovačky s vícenásobnou zásuvkou. Tito "pejsci" z různých hobbymarketů nejsou dělané na větší proudovou zátěž...
TO "Juvla": 10 zásuvek na okruh je předpis pro pevnou instalaci (napevno usazené zásuvky ve zdi), nakolik rozvod pan domácí svévolně rozšíří už je jen na jeho rozhodnutí. Jinak rozbočovač jsem v tomto případě pochopil jako rozdvojku či rozčtyřku do zásuvky, ne prodlužovačku...
Někdy může nastat problém i s více spotřebiči malého odběru. Pokud se jedná o více spotřebičů se spínaným zdrojem a budete je mít najednou píchnuté v prodlužce, tu pak zapojíte do zásuvky, tak se může stát, že vyletí i 16A jistič. Spínaný zdroj má při zapnutí zlomek sekundy hodně velký odběr než se v něm nabijí kondenzátory, pak stačí jedna tiskárna, jeden notebook a jedna nabíječka na mobil, vše zapnuté v jeden okamžik a vyletí vám hlavní jistič jako mě
njlépe je si spočítat orientačně celk. zátěž - světlo akv. 60W, filtr 20W, ntb. 80W, světlo (usporka) 20W, mini. věž 40W, TV 150W celkem 370W . . . to je 1.6A . . . zásuvka je do 16A dle ČSN, ale raději je nepřetěžovat příliš často přes 10A z hlediska stáří a vůbec stavu rozvodů elekřiny v bytě. Takže OK. (10A=2300W)
Podívám se na zásuvku a tam je takové kolečko, a tam je zřejmě 10 ... 16 A. A v čem problém se podívat na jistič?
Zapnu el. troubu a něco dalšího, třeba konvu, M vlnku a jistič letííí. A to už i zásuvka se otepluje. Takových v činžácích zpola vyhořených je, popř. přerušených hliníkových drátů. Občas třeba zkusit a přitáhnout, šrouby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.