Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měřil jsem odběr proudu u jendoho zařízení. Když jsem přepnul na rozsah 10A naměřil jsem hodnotu 0,07, když jsem přepnul 200mA tak 0,7, když 20mA tak 0,07 a když 2000µA tak 7.
Nevím teda vůbec kolik má zařízení odběr? Vysvětlil by mi to někdo? Děkuji
Tohle je případ pro detektivy amatéry. Jen pro jistotu připomenu, že pro měření na rozsahu 10A se připojení měřícího hrotu "stěhuje" z prostřední svorky do levé. Na celém popisu měření je nejzajímavější to, že měřák na různých rozsazích ukazuje na displeji vlastně stále stejnou číselnou hodnotu - nuly a pravé místo 7. Ukazuje naprázdno nuly? Zkusil bych prověřit měření proudu na známém obvodu (baterie - odpor, žárovička), popř. porovnat s jiným měřákem.
Reálné výsledky měření dávají měřidla ručková (bez elektroniky) která nejsou náchylná na různá impulsní rušení pocházející z měřeného zařízení. I ona však do měření zanáší chybu vzniklou jejich vnitřním odporem (někdy větší než přístroje digitální).
Měřil jsem to na zařízení autorádia ve stnad-by režimu. Nevím jak mám poznat tu desetinnou čárku? Co je správně? Proč mě to tak plete?
Měření autorádia ve stby režimu není jednoduché. Na vstupu napájení bývá "prachsprostě" připojena zenerova dioda kvůli ochraně. Vlastní spotřeba ve stby je minimální, ale ta zenerka tam dělává neplechu. Mnoho lidí se diví, že mají do týdne vybitou autobaterku přestože je autorádio vypnuté, pokud si autorádio připojí přímo do rozvodu a ne přes klíček zapalování
Pavlíku,jen stačí,když si uvědomíš,že na rozsahu 200 mA je celý rozsah 200 mA.I když je to číslicové měřidlo.Nedám dopustit na ručkové přístroje před digitálními.
JABRAKA-JABRAKA :
Měřil jsi někdy autorádio ve STBY režimu, nebo zase teoretizuješ? Tazatel asi moc dobře ví kde tu desetinou čárku má, jinak by tady neztrácel čas podivováním nad naměřenými hodnotami
Na běžném číslicovém měřidle je na rozsahu 200mA max. měřitelný rozsah 199.9mA, takže je zcela jasné, že tazatel moc dobře ví kde tu desetinou čárku má - ACH-JO...
Používám multimeter VC444 a přikládám obrázek.
Zajímá mě však proč na rozsahu 200mA mi to ukázalo 0,7? To nemůže být 0,7A. Vím že odběr je 70mA. Proč mi to teda ukazuje úplně něco jiného? Děkuji za vysvětlení
Měřící bočník měřidla má už na tomto rozsahu velký odpor, protože není měřený reálný odběr zařízení, ale dynamický odpor té zenerovy diody tak to ukazuje to co to ukazuje...
doplněno 29.01.11 14:42:opravuji se ...měří se proud zenerovou diodou...
doplněno 29.01.11 14:45:stoprocentně stejný výsledek na více rozsazích by byl s měřidlem s automatickými rozsahy u nich i při manuálně zvoleném rozsahu je použit stejný bočník.
Ako si prepinal rozsahy 200mA a menej, ktore zdierky na meraku si pouzil? Nepises, ze si nieco prehadzoval.
doplněno 29.01.11 17:57:ferda60, bol si s tymi zdierkami rychlejsi.
Možna netypycký rozmítstěním zdířek, ale hlavě netypický kvalitou, měřáky od Voltcraftu strčí do kapsy svojí kvalitou mnohé dražší profesionální měřáky.
Bylo-li měřeno správně, tak příčinou je různý vnitřní odpor měřáku na různých rozsazích. Prostě vřazením měřáku do obvodu změníte poměry v daném obvodu.
To už jsem psal, že příčinou je různý odpor bočníku měřáku a ochraná zenerova dioda, která bývá v autorádiích zapojená na napájení, jen je překvapivé, že je to pokaždé ...7...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.