Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nikdy jsem nemusel volat 155, 158 či 150. Zajímalo by mě, pokud přesně nevím kde jsem, jak se ke mě dostanu? Předpokládám, že např. ve větším městě, kde má dosah více vysílačů, tak to problém nebude, ale co např. někde v zapadlé vesnici?
I v zapadlé vesnici bývá překrytí více vysílačů, z kterých lze polohu odvodit. Ale i z jedné antény operátor umí odhadnout určitý směr (výseč) a vzdálenost mobilu...
Při spojení změří vysílač vzdálenost tvého mobilu na základě zpoždění signálu (s přesností cca na kilometry) a tím se určí mezikruží, ve kterém se nacházíš (respektive výseč mezikruží, protože některé antény jsou směrové). A protože síť je poměrně hustá, hlavně ve městech, tak totéž udělá několik vysílačů a průnik těchto prostorů tě zlokalizuje s přesností na stovky (ve městech desítky) metrů. Tahle lokalizace se dělá rutinně na čísle 112, jestli i na 15x nevím. Nicméně ČR není sibiřská tajga, člověk většinou dokáže aspoň zhruba popsat svoji polohu slovy třeba "jsem v zapadlé vesnici NN" nebo "na cestě z XX na YY...".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.