Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na jakém principu pracuje dotekové svítidlo?

Od: sahaj odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, na jakém princi pracuje dotykové svítidlo, vypínač? Jak je mžné že při dotyku svítidla, vypínače se spojí obvod? Ví to někdo? Děkuji za vysvětlení

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady je to vysvetlene v anglictine.

madsci.org/...

Vpodstate a velmi zjednodusene z toho plyne, ze kovovy obal funguje jako antena, do ktere je vysilany signal a tento signal je zaroven i meren. Ve chvilil, kdy se povrchu dotknes, se zmeni vysledek tohoto mereni, pac dotykem ovlivnis signal a chytra elektronika v lampicce zaridi rozsviceni.

hodnocení

1x

No to není zjednodušeně, ale vyloženě špatně. Jako anténa funguje lidské tělo a dotykem tam přivede signál - většinou brum 50Hz, který je všude kolem nás přítomen. Elektronika to vyhodnotí a sepne, rozepne nebo reguluje svítidlo - podle toho jak je to zkonstruované.

Vylozene spatne? Mozna ze jo.

Takze na tech strankach v odkazu to popisuji spatne, rikas? Zajimave, ze si nekdo dal takovou pracis s popisem neceho, cemu tedy podle Tebe nerozumi. Ale mozne to je. Ja pouze uvedl odkaz a napsal zjednoduseny, laicky popis toho, co tam pisou.

Ale pak. Co jineho by pak byl kovovy obal lampicky, kdyz ne antena? Antena je prece zarizeni, ktere dokaze prijimat signal.

I dle tveho popisu pak preci musi byt obal lampicky antena. Splnuje prece kriterium prijimani nejakeho signalu.*nevi*

Ale chapu, ze je to zcela spatne. I kdyz vlastne nechapu proc.

Nikdy som tu lampu nemal otvorenu, ale vnutri moze byt okrem ineho, predzosilnovac s vysokym vstupnym odporom, s pasmovou priepustou. Vstup predzos. je cez kondenzator /mala kapacita, vysoke prierazne napatie- to aby nedoslo k zraneniu el.prudom/, pripojeny na kovovy obal lampicky. No a potom staci nejaky ten kontakt s predmetom, v tomto pripade clovek, ktory to potrebne male napatie poskytne.Co z elektrosmogu, ktory nas obklopuje, nie je problem.

doplněno 17.01.11 11:00:

tento sposob vyuzivali ziarovkove stmievace. Tu ale asi bude naozaj pouzita metoda nezavislosti na el.smogu a lampa bude moct pracovat aj na zelenej luke.

Nevím jestli se to využívá komerčně, podle Amara jsme dělali čidla - vysílač, při při přiblížení lidské tělo začajo "jímat". Vyzařovaný výkon se změnil a čidlo seplo.

buss
hodnocení

0x

A jsou i bezdotyková

hodnocení

0x

Myslete si co chcete, já jsem se těmi spínači zabýval, zrovna mám teď jeden v opravě. Dělal jsem s tím i různé pokusy tak vím na co a jak to reaguja kdy to třeba vůbec nereaguje. Ten odkaz jsem přečetl letmo a našel jsem tam několik hrubých nepřesností a to mi stačí.

Ja si nemyslim nic, jen sem uvedl odkaz.

Nasledujici odkaz je na stranky, ktere se zabivaji vysvetlovanim, jak funguji bezne veci, nad kterymi ani nepremyslime. Jeste sem se tam nikdy nesetkal s nejakymi hrubymi nepresnostrmi.

science.howstuffworks.com/...

Popis sedi na to, co psal Jura2. Vicemene to, co je v mem prvnim odkazu, akorat diky memu laictvi v tomto oboru ne tak presne popsane.

A nikoho z vás nenapadlo, že takový princip jen přispívá ke zvětšování elmag. smogu. Ale prosím, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě *smich*

bmbx

co popisuješ o spínání pomocí brumu 50 Hz - to se bežně používá u žárovkových (lustrových ) stmívačů. Jen si myslím, že princip je opačný. Stmívač je napájen 230 V 50 Hz a on je zdrojem brumu. Přiblížením ruky k antence - folii na druhé straně krytu, lidské tělo je kapacitně svodem pro brum vůči zemi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]