Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popis schem. značky stykače

Od: slovi odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jestli by jste mi neporadili se značkou stykče kterou jsem přiložil.

Potřeboval bych vědět co znamenají kontakty 11,12,23,24?

Popis schem. značky stykače

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

jsou to tkzv. pomocné kontakty, ve značce bývají většinou odlišeny od hlavních, buď tvarem, nebo jsou méně výrazné (slabší čarou) a podobně...

gumidek*
hodnocení

0x

Zdravím, tyto kontakty slouží běžně na ovládání (třeba přidržení relé stykače jedním stiskem nebo sepnutí dalšího stykače) a nebo pro kontrolu pracovní pozice stykače (kontakty sepnuty nebo rozepnuty - svítí připojená kontrolka).

Neslouží k velkému odběru proudu! Na to jsou ty první tři *frajer*

slovi
hodnocení

Jednoduše řečeno je to na co? Když bych přivedl napětí na A1 a A2, kontakty 11,12 se rozpojí a 23,24 spojí?Jsou určeny pro přídavné spínání?Nebo jak to mám chápat?

gumidek*

Přiložil jsem Vám schéma na ovládání stykače tlačítky (jedno je rozpínací a druhé spínací).

To spínací je paraelně ke kontaktu stykače. Proud prochází přes relé (A1,A2) k tlačítku (to se sepnete rukou), poté relé přiskočí a sepne kontakt 23,24. Nyní po uvolnění tlačítka (toho spínacího) proud teče přes kontakt 23,24 a tudíž si vlastně relé (stykač) kontakty sám drží a nespadne (neodpojí a prostě drží sepnut). Po odepnutí stykače slouží rozpínací tlačítko, kdy vlastně relé odpojíme od zdroje (šťávy), relé odskočí a tudíž se rozepne i kontakt 23,24.

Podobně slouží i rozpínací kontakt 11,12 (kdy po připojení na A1,A2 kontakt 11,12 je rozpojen. Myslím, že se využívá pro motory na automatické přepnutí hvězda, trouhelník. Neznám schéma, tak jsem vám tam dal kontrolku klidového stavu

Doufám, že je to názorné a že jste to pochopil ;)

Popis schem. značky stykače #2
slovi
hodnocení

This is supr! ANo chápu, ta kontrolka signalizuje stav vypnutí že ano? Pokud nebude seplý stykač bude svítit :)

gumidek*

ANO pochopil. Hlavně se ale používá 11,12 na to přidržení při ovládání tlačítky.*hej*

Gumídku nechceš se zaregistrovat? Ať můžem chválit body.

gumidek*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]