Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se poradit se zapojením vypínače na 230V viz obrázek. Je to vypínač který by měl svítit?Jsou tam 4 kontakty a já si nejsem jistý se zapojením. Kontrakty mají označení L1, L2, N1, N2. Jak by jste to zapojili? Děkuji
Podle popisu kontaktů je to dvojitý spřažený vypínač. Slouží k vypnutí přívodní fáze i nuláku. (L1,N1 přívodní fáze a nulák, L2,N2 - spínaná fáze a nulák) Svítit asi nebude. Ale je to jen odhad podle popisu...
Vypínač s odpojováním fáze i nuláku se používá třeba z důvodu bezpečnosti - pokud spotřebič zapojíte do staré rozbočky, která přehazuje fázi, tak po vypnutí tímto vypínačem do spořebiče dále fáze nejde.
Musím se přiklonit k názoru Ladina, asi svítit bude. Jinak by nemělo velký smysl rozlišovat vstupní (L1,N1) a výstupní (L2,N2) svorky, nějak jsem to v první reakci nedomyslel...
Přečti si to po sobě vícekrát, píšeš, že nemá cenu rozlišovat, já tvrdím, že se musí rozlišit přívod od vývodu na spotřebič, samozřejmě u vypínače s kontrolkou.
Četl jsem to vícekrát, mimo jiné jsem to i psal. Moje původní teorie byla, že vypínač svítit nebude. Po přečtení jiného příspěvku jsem si uvědomil, že kdyby vypínač nebyl svítící, tak by asi nebyl rozlišen vstup a výstup. A o tom byla moje další reakce, kdy přiznávám, že vypínač asi svítit bude a proč: protože kdyby nebyl svítící, tak "by nemělo velký smysl rozlišovat vstupní (L1,N1) a výstupní (L2,N2) svorky"
Už se chápeme?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.